סגור
יפתח שולמן, גיל שוורצמן, טל ברנוח, פרופ' קרין נהון
(צילום: יריב כץ, סיני דוד)

TechTLV 2024
"ההייטק חייב להתגייס ולהיות חלק מהשיקום והתיקון והעזרה"

טל ברנוח, מייסד ושותף בקרן Disruptive אמר בכנס TechTLV של כלכליסט בשיתוף בנק לאומי ופאפאיה שהמצב מאפשר הזדמנות ענקית להצמחת סטארט-אפים בכל הארץ; גיל שוורצמן, שמפעיל חממה טכנולוגית בדרום, אמר כי "אף חברה לא עזבה ולא הודיעה שהיא עוזבת"

"הבנו שכל מדינת ישראל היא עורף. אין יותר עוטף, וכולם פה עוטפים. ככל שהמחדל של הממשלה היה גדול יותר כך אנחנו בהייטק הבנו שאנחנו חייבים להתגייס וחייבים להיות חלק מהשיקום והתיקון והעזרה". כך אמר טל ברנוח, מייסד ושותף בקרן Disruptive בפאנל בהנחיית עמיר קורץ במסגרת כנס TechTLV של כלכליסט בשיתוף בנק לאומי ופאפאיה.
"אני חושב שיש פה עכשיו הזדמנות ענקית. אני מסתובב בלי סוף בכל הארץ, מאשקלון ועד קריית שמונה ואני מדבר איתם על פעילויות הייטק ואיך נביא לשם חברות ונצמיח עוד סטארט-אפים בכל הארץ. זה אחד האתגרים היותר חשובים, ואם נצליח ונשכיל לבנות מעטפת שתאפשר לחברות הייטק להיות בפעילות גם בעוטף וגם בצפון, יש פה הזדמנות מאוד גדולה", אמר.
1 צפייה בגלריה
כנס TechTLV - פאנל קבינט ההייטק מימין יפתח שולמן גיל שוורצמן טל ברנוח ו פרופ' קרין נהון
כנס TechTLV - פאנל קבינט ההייטק מימין יפתח שולמן גיל שוורצמן טל ברנוח ו פרופ' קרין נהון
מימין: יפתח שולמן, שותף מייסד ו-CTO ב Redis; גיל שוורצמן, מנכ"ל SouthUp, חממה טכנולוגית בעוטף עזה; טל ברנוח, מייסד ושותף, קרן Disruptive; פרופ' קרין נהון, ר' תכנית דאטה, ממשל ודמוקרטיה באונ' רייכמן; עמיר קורץ, כלכליסט
(צילום: יריב כץ)
לשאלה היכן תפס אותם שבעה באוקטובר השיבה פרופ' קרין נהון, ראש תכית דאטה, ממשל ודמוקרטיה באוניברסיטת רייכמן כי "אם לא הייתה מחאה, לא היה סיוע אזרחי. לא היו תשתיות ביום ראשון, כשהבנו שפיקוד העורף בכלל לא בעניין ושיש אלפי אנשים שמחכים שיצילו אותם, עשרות אנשים שידענו אז שהם חטופים. בכלל לא הבנו את המספרים ואז הבנו שצריך לייצר את הרשימה והאתגר היה להבין מי היה בדרום באותו יום.
"הוצאנו קריאה בקבוצות המחאה והגיעו אלפי מתנדבים. הטכנולוגיה עזרה לנו להבין איפה יש נעדרים, עבדנו מול השב"כ, מול אמ"ן, חילוץ נעדרים, להב 433, כולם, עבדנו נגד השעון באמצעות טכנולוגיות שמאתרות את הבורות באיזור כדי לחשוב איפה אנשים התחבאו. זיהוי קול, זיהוי פנים, כל הטכנולוגיות שמאפשרות לנו למצוא עוד אדם פצוע, עוד אדם חי".
יפתח שולמן, שותף מייסד ו-CTO ב-Redis, שותף בפרויקט תיעוד וארכיון הזוועות של שבעה באוקטובר, אמר כי "בשבעה באוקטובר, לראשונה מדינת ישראל מצאה מולה אויב חכם. זה לא היה בשום מלחמה בישראל. איך יכול להיות שהאויב החכם הזה מאפשר שכל הזוועות ייראו במדיה החברתית. הבנו שצריך להוריד את כל הסרטים ותמונות האימה כי ברגע שהמנהיגים שלהם יבינו מה קורה הם יורידו את זה מהרשת. זה היה פרויקט מזעזע ברמה האישית, אבל בסוף אני חושב שעשינו טוב מבחינת תיעוד וגם מבחינת העולם ההסברה העולמית".
גיל שוורצמן, מנכ"ל SouthUP בלם בשבעה באוקטובר את חוליית המחבלים עם נשקו האישי יחד עם כיתת הכוננות על שער הקיבוץ בו הוא מתגורר. "כל זה היה תוך טיפול ביישוב ובאוכלוסייה. יש לי חממה טכנולוגית עם 26 סטארט-אפים והיינו צריכים לחשוב איך הם ממשיכים לעבוד, לאן הם עוברים, 80% מהעובדים בחממות הם מהאיזור. סטארט-אפים עברו בשלמותם לאיזור שאליו פונו. אף חברה לא עזבה ולא הודיעה שהיא עוזבת", אמר.
ברנוח אמר כי בשבעה באוקטובר, לקראת הצהריים כבר הוקם חמ"ל אזרחי. "ההתגייסות של ההייטק והאחים לנשק הייתה מהירה כשהבנו שיש פה מגה אירוע והבנו שאנחנו צריכים לטפל במספר דברים שהממשלה לא הייתה שם. זה התחיל בדברים שקשורים להצטיידות של הצבא, פרוייקטים טכנולוגיים, חברות הייטק שנרתמו. פלטפורמות שיישבו על מאנדיי, חמ"ל מצוקה של פייבר, המון פרוייקטים של וויקס, מטה הסבה שהיה קשור לכמה חברות שתחברו יחד. היו למעלה מ-3,000 חילוצים מהעוטף, מרלו"ג שהוקם בהתחלה כדי לספק את צרכי התושבים, אנשים שיצאו מהבתים בלי כלום והיו צריכים ציוד בסיסי. הממשלה לא הייתה באירוע, המחשבה הייתה שאנחנו נכנסים ומובילים וברגע שהממשלה מוכנה – היא לוקחת את זה".
לגבי היום שאחרי אמרה נהון כי תעשיית ההייטק לא תחזור לשבת על הגדר. "דבר קרה השנה. תעשיית ההייטק ירדה מהחליפות והתחילה להיות מעורבת אזרחית. מעבר לתעסוקה או עוד סטארט-אפ פה או שם אלא ברמה הערכים. איך מחזירים את הערכים של הציונות, התשתית שעליה אפשר לייצר את הדבר החשוב הזה ושממנו אנחנו נעים קדימה. אם אני מסתכלת עוד שנה או שנתיים קדימה, ברגע שתעשיית ההייטק ירדה מהגדר עליה ישבה כל השנים, היא לא תחזור לגדר. מה שקרה בשבעה באוקטובר זה חור בבטן לכולנו ובטח לאנשי העוטף, אם לא נשכיל להבין איך מחזקים את החוסן, ליצור יכולת התאוששות מהירה, אם אנשים לא ירגישו בטוחים שהם יכולים לחזור לצפון ולדרום – לא תהיה תקומה".
לדברי שוורצמן, יחס הרוגים של אחד לעשרים לא יעזור לחוסן הלאומי. "הדרך היחידה להתגבר על זה היא באמצעות טכנולוגיה. שמעתי לא מעט יזמים ויוזמות שעובדים על מנת שתוך שנתיים שלוש נוכל לייצר פה יתרון הרתעתי שיחזיק לדורות. כדי שזה יקרה צריך שאנשי הייטק ייכנסו למערכות הציבוריות. צריך אקוסיסטם של סטארטאפים, קרנות להשקעה בטכנולוגיה מקרנות הפנסיה שייצרו את ההרתעה הזאת ולחייב את צה"ל לרכוש מהם".
ברנוח סיכם ואמר כי "כולנו מבינים שאזרחי המדינה הזאת הם אזרחים מדהימים שהרבה יותר טובים וראויים ממנהיגיה, ולכן חייבים להתגייס כדי לייצר מציאות הרבה יותר טובה למדינת ישראל".