סגור

ועידת הנדל"ן
"אם לא נחרוש את המדינה בהתחדשות עירונית המחירים ימשיכו לעלות ובניינים ימשיכו לקרוס"

כך לדברי יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל אאורה בכנס בכירי הנדל"ן של כלכליסט ובנק הפועלים. "קיים חוסר התאמה בין היקף האישורים להיקף הבנייה בפועל. הדבר היחיד שיכול לסייע הוא התחדשות עירונית", הוסיף. רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, "כל ראש עיר רוצה לבנות ולחדש, אבל יש לאפשר לנו לעשות זאת - ללא קיצורי תהליכים, כי אין ביכולתנו לריב בוועדות המחוזיות על מיקומו של גן ילדים זה או אחר"

"גם אני התלהבתי ממצגות על בנייה עתידית אך יש פער בין התודעה למציאות. גם אני חווה את זה בהתחדשות העירונית" – כך ציין אלעזר במברגר, מנהל הרשות להתחדשות עירונית, בכנס בכירי הנדל"ן של כלכליסט ובנק הפועלים. לדבריו, "שכונות יהרסו וייבנו מחדש, קריית משה ברחובות, הקטמונים בירושלים, הן יהפכו לשכונות של המאה ה-21. השר אלקין הבין זאת מהר, שהתחדשות עירונית תהיה נדבך חשוב בזה. אני שמח לבשר שבשנת 2021 אנו מגיעים למספר שיא בהיתרי בנייה במתחמי פינוי בינוי. השנה אנו נעים בין 6,000 ל- 7,000 היתרי פינוי בינוי. בתמ"א 38 יש גם מספרים יפים למרות הקורונה, אנו קרובים ל- 20 אלף היתרי בנייה, כשנגיע ל- 20 אלף התחלות בנייה במדינה, ההתחדשות העירונית תתפוס את מקומה".
לדברי יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל אאורה: "אני רוצה לראות 30 אלף יחידות בבנייה ולא אלפים. קיים חוסר התאמה בין היקף האישורים להיקף הבנייה בפועל. השרים מחממים את השוק, כולם צופים עלייה של 30% אבל לדעתי העסק הולך לכיוון לא טוב. הדבר היחיד שיכול לסייע הוא התחדשות עירונית, זה נובע מהעובדה שהמדינה צריכה לראות כיצד לשחרר חסמים כי יזמים פרטיים חייבים לבנות מהר", מסביר אטרקצ'י. לדבריו, "כל יזם יכול לאשר תב"ע אבל אף אחד לא בודק את ההיתכנות הכלכלית. ויש גם צרות עין של כל מי שרוצה להפחית תמורות לדיירים וותיקים, זו פגיעה באנשים, יש לתת לדיירים יותר. יש לתת לאנשים סיבה להיכנס לתהליך הזה. יש לחוקק חוק של קרן תחזוקה, כי אנשים מבוגרים לא יכולים לגור בדירות חדשות", הסביר אטרקצ'י.

1 צפייה בגלריה
ועידת הנדלן פאנל פאנל מימין אדריאן פילוט אלעזר במברגר יעקב אטרקצי דניאלה פוסק רן קוניק
ועידת הנדלן פאנל פאנל מימין אדריאן פילוט אלעזר במברגר יעקב אטרקצי דניאלה פוסק רן קוניק
מימין כתב כלכליסט אדריאן פילוט, אלעזר במברגר, יעקב אטרקצ'י, דניאלה פוסק ורן קוניק
(צילום: אוראל כהן)

לדברי דניאלה פוסק, יו"ר הוועדה המחוזית ת"א: "יש פער בין תכנון למימוש. הקושי אינו בתמורות הדיירים, זהו רק תחשיב כלכלי. בקשר בין יזמים ודיירים, שיגיעו לאן שהם רוצים, עינינו רואות שכל גוש דן מלא במנופים כי כולם מרוויחים וטוב שכך. אבל במרקמים עירוניים וותיקים אין יכולת לרשות להחליף תשתיות ואז אין יישום של מילוי צרכים. אם המדינה צריכה להשקיע בתשתיות- ואנו רואים פער אדיר, עליה להביא מטרו, להביא רכבת קלה".
לדברי רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים: "עד כה המדינה פעלה לעשות הכל נגד התחדשות עירונית. כל עוד המדינה אפשרה בעירנו גבעתיים לתושבים לעשות תמ"א 38, זה הרס את ההתחדשות העירונית. התמ"א היא רעיון גאוני אך לא בגבעתיים. אני מקצה אזורים להתחדשות עירונית וגבעתיים היא העיר הכי מתוכננת בישראל. אי אפשר לעשות התחדשות עירונית ללא סמכותיות, ראשי הרשויות אינם בעיה אלא פתרון, כל ראש עיר רוצה לבנות, כל ראש עיר רוצה לחדש, אבל יש לאפשר לנו לעשות זאת, ללא קיצורי תהליכים כי אין ביכולתנו לריב בוועדות המחוזיות על מיקומו של גן ילדים זה או אחר. אין לי יכולת העמיס על בודקי התכניות שלי או על הוועדה המקומית שחבריה עובדים בהתנדבות. ואיני יכול לעשות זאת ללא כסף, יש במשחק דיירים, יזמים ועיריה, ואם לא יהיה לכל אלה תמריץ, אז זה לא יקרה. כי עד כה העיריה נותרה רק עם בעיות, ללא תשתיות וללא כסף. יש לתת לעיריות תמריצים ולא להפריע".

תמ"א 38 היא תקלה אורבאנית

לפי אלעזר במברגר, מנהל הרשות להתחדשות עירונית: "התשתיות יקרות ולרשויות המקומיות קשה לממן. אנו לראשונה יוצאים למהלך של הסכמי מסגרת בו נתקשר עם רשויות מקומיות ונממן תשתיות הנדרשות להתחדשות עירונית, כך נראה קצב יפה של פרויקטים להתחדשות עירונית. היתרי הבנייה יתחילו לעוף".
לדברי אטרקצ'י: "חברה צריכה להיות מסוגלת להקים שכונות של התחדשות עירונית שלמות בהן נותנים גם מענה לתשתיות כי הרשות המקומית לא יודעת לתת מענה. ראשי הערים רוצים כוח אדם מקצועי, יותר כסף ואז יהיו גם היתרים. אבל זה לא קורה. כולנו בקונצנזוס - ראשי ערים ודיירים ואנחנו, שיש צורך בהתחדשות עירונית – כי תמ"א 38 היא תקלה אורבאנית. אם לא נחרוש את המדינה בהתחדשות עירונית המחירים ימשיכו לעלות ובניינים ימשיכו לקרוס", הסביר אטרקצ'י.