סגור
ועידת התחזיות 2023 - לילך אשר טופילסקי
(סיני דוד)

ועידת התחזיות
לילך אשר-טופילסקי: "יש לנו מיליארד דולר שנוכל להשקיע בהמשך הדרך"

אשר-טופילסקי, שותפה בכירה בקרן פימי ולשעבר מנכ"לית בנק דיסקונט, אמרה בוועידת התחזיות של כלכליסט והפניקס: "אני בטוחה שנראה בשנה הקרובה את פימי משקיעה בחברת הייטק משמעותית שבה נוכל להוסיף ערך". על המדיניות המסתמנת של הממשלה הנכנסת, אמרה: "נמנע כל אפליה במין, דת, מגזר, העדפה מינית. אלה הערכים שלנו ואחריותנו כלפי המשק הישראלי"

השבוע הודיע בנק דיסקונט, בתגובה על המדיניות המסתמנת של הממשלה הנכנסת, כי לא יעניק אשראי לבתי עסק שיפלו לרעה לקוחות על רקע דת, מין או גזע. בשיחה עם ירדן רוז'נסקי בוועידת התחזיות של כלכליסט והפניקס, התחייבה לילך אשר-טופילסקי, שותפה בכירה בקרן פימי ולשעבר מנכ"לית בנק דיסקונט: "נמנע כל אפליה במין, דת, מגזר, העדפה מינית. אלה הערכים שלנו ואחריותנו כלפי המשק הישראלי. פימי היא המעסיק הפרטי הגדול במשק. יש לנו למעלה מ-50 מפעלים ויותר מ-55 אלף עובדים".
בתקופה שבה השווקים רועדים, אתם צופים שהשנה תהיה טובה עבור הקרן?
"ב-2023 ואולי גם ב-2024, מדובר על תקופה של שינוי גדול מאוד בכלכלה. מזמן לא ראינו כזו צמיחה בריבית ובאינפלציה. אולם מעטים אנשי העסקים בחדר, ודאי הייטקיסטים, שמכירים סביבת ריבית כזו. הם נתקלים לראשונה במשבר כזה. הוא כמובן קשור לבעיות בשרשראות האספקה העולמיות, למלחמה באוקראינה ולמשבר האנרגיה", ציינה אשר-טופילסקי.
"אלה יכולים להיות זמנים טובים להשקעות. אנחנו גם בשנה רגילה צריכים למצוא הזדמנויות - ולא רק בזמן הנכון, אלא להשתמש בניסיון שלנו בניהול החברות הללו. עלינו למצוא הזדמנויות וליטול סיכונים נכונים. אנחנו גוף מיוחד בהקשר הזה. אנחנו תמיד עושים זאת בצורה מבוקרת, מסתכלים על הצדדים השליליים ומאוד פרגמטיים, שזה טוב בסביבת ריבית גבוהה. אנחנו משקיעים כמעט בכל מגזר במשק. אנחנו מסתכלים על השוק, הלקוחות, ההנהלה, וקניין רוחני, בין השאר. לאחרונה, אנחנו מסתכלים על מוצרים רפואיים, התחום הביטחוני ותחום איכות הסביבה. אנחנו במקומות הללו. אנחנו בוחנים כל חברה על בסיס האיכות והיכולת שלה.
אתם שוקלים גם רכישת חברות הייטק גדולות? פימי הייתה קונה את מאנדיי?
"הייטק הוא מנוע צמיחה מאוד חשוב במשק הישראלי. נוצרו בישראל הרבה חברות גדולות עם מודל עסקי בריא. אבל ישנן חברות עם מודל שאינו בר קיימא. חברות שצריכות להבין איך להפוך להיות רווחיות, לייצר תזרים מזומנים חיובי ולא רק להסתמך על גיוסי הון חיצוניים. כקרן, תמיד הייתה לנו הבנה בטכנולוגיה, גם בהייטק וגם בלואוטק. אני בטוחה שאנחנו נראה בשנה הקרובה את קרן פימי משקיעה בחברת הייטק משמעותית שבה נוכל להוסיף ערך. יש לנו מיליארד דולר שנוכל להשקיע בהמשך הדרך".
אתם ממוקדים במשק הישראלי. איך את תופסת את האופן שבו ישראל מתמקמת בכלכלה העולמית?
"בסך הכל, המשק הישראלי נכנס למשבר הכלכלי העולמי במצב טוב. ראשית, בזכות ההייטק, שמהווה מנוע צמיחה חזק בשנים האחרונות. שנית, בגלל הנושא האנרגטי, גילוי הגז מול חופי ישראל. אנחנו גם יודעים להתחרות מול חברות אירופיות. אנחנו גם מצליחים בזכות דמוגרפיה צומחת והתמודדות יפה עם אינפלציה. אם יורשה לי, ישראל גם במקום טוב בזכות מערכת פיננסית טובה ויציבה, שמספקת חמצן למשק, שמרנית במידה מסוימת, אבל מסוגלת לתת כלים למגזר העסקי. כל זה מביא אותנו למשבר במקום טוב, אבל אנחנו צריכים המון צניעות. אם בסופו של דבר ארצות הברית ואירופה ייכנסו למשבר ארוך, לא יעזור לנו כלום. גם אנחנו נהיה במשבר הזה".
איך את חווה את המעבר מדיסקונט לפימי?
"מבחינתי זה היה מעבר מאוד טבעי. אמנם שם ניהלתי הרבה עובדים, אבל כך גם בקרן פימי. בסופו של דבר, הכול זה ניהול. אנחנו ממנים מנכ"לים שאנחנו מאמינים בהם. מבחינתי, הדברים הכי חשובים שמעולם לא השתנו הם המחויבות והאחריות: פעם לבנק, וכיום לעובדים וללקוחות שלי. וקצת ציונות: יש לי גם מחויבות להכניס ערכים טובים למשק הישראלי".