ועידת הנדל"ן"בלי המאבק על הטאלנטים החברות כבר היו חוזרות לעבודה מהמשרדים"
ועידת הנדל"ן
"בלי המאבק על הטאלנטים החברות כבר היו חוזרות לעבודה מהמשרדים"
כך אמר שמעון אבודרהם מנכ"ל אמות בכנס בכירי הנדל"ן של כלכליסט ובנק הפועלים. מנכ"ל גב ים אבי יעקובוביץ: "המרחב של הרצליה ומטרופולין ת"א משדרים על תדר אחר, ולכן השוק שם יתעצם והביקושים אליו יתעצמו"
בניגוד לתחזיות של ימי תחילת הקורונה, שהעריכו כי מודל העבודה מהבית יוריד חלק משמעותי מהביקוש למשרדים, הענף, בעיקר בת"א, נמצא כיום בשיא של כל הזמנים הן מבחינת מחירי השכירות. שניים ממנהלי החברות הבולטות בענף, אבי יעקובוביץ מנכ"ל גב ים ושמעון אבודרהם מנכ"ל אמות, ניסו לענות כיצד קרה הדבר, בכנס בכירי הנדל"ן של כלכליסט ובנק הפועלים. את הפאנל הינחתה סופי שולמן מכלכליסט.
המשרדים שוממים, יש פחות עובדים מהמשרדים ועדיין החברות רוצות עוד ועוד קומות, איך זה קורה?
אבודרהם: "אנחנו אחרי שנתיים של הניסוי הכי גדול שנעשה בבני אדם, זה ניסוי שעשה 'ריסט' לענף המשרדים וניער אותו, והיו הרבה חששות לגבי העתיד לבוא. אבל בסיום השנתיים האלה אנחנו רואים שהקורונה הבהירה לתעשיית ההייטק שרעיונות טובים, פטנטים, ויצירה הם תוצר של אינטראקציה אנושית שמתרחשת בתוך קבוצה של אנשים שעובדים יחד, לא בזום אלא במשרדים. החברות הבינו את זה מהר ורק המאבק על הטאלנטים שהכוח עדיין בידם, ממשיך את העבודה מהבית. לולא הטאלנטים היינו רואים את החברות חוזרות לעבודה מלאה מהמשרדים. בכל מקרה, החברות הגדולות לא שינו שום דבר מתוכניות הפיתוח שלהם בכל הקשור לנדל"ן מניב".
החברות ממשיכות לשלם לכם את שכר הדירה?
יעקובוביץ: "ישראל היא מעצמה טכנולוגית שנשענת על הטאלנטים הכי חזקים בענף.היא פגשה גם בקורונה וגם עכשיו ביקושים מצד חברות הטכנולוגיה הטובות בעולם להקמת מרכזי פיתוח בעיקר בפארקי ההייטק בארץ שנשענים גם על האקדמיה. לפני שבועיים חתמנו על עסקה להשכרת 44 אלף מ"ר לחברה גדולה. הדרישות של החברות השתנו וכוח האדם שנכנס אליהן השתנה, מי שלא יהיה לו מגדלי פרימיום קלאס A במקומות שהם פריים לוקיישן וצמודי כוח אדם, הוא לא יהיה במשחק. כשמדברים על פרימיום, מגדל ToHa הוא דוגמה בולטת, אין עוד מבנים כאלה.
אבודרהם: "כולם רוצים לעבוד בת"א ו-ToHa יושב על מרכז תחבורה, הוא דווקא לא דוגמה לפרויקט שנשען על הקורקינטים והאופניים החשמליים של התל אביבים. הקורונה כן שינתה את התחום, אבל זה תהליך ארוך, אם אתה רוצה לשנות משהו בעקבות הקורונה זה יקרה רק עוד 5 שנים. אנחנו הבנו שצריך בניינים ורסטיליים ולמדנו שאפשר לחבר אותם למעלה ולמטה עם חללים משותפים".
למה אתם לא מתרחקים מת"א?
אבודרהם: "בת"א לא פשוט לבנות, אבל יש לנו בעיה של תחבורה במדינה וזה משבש את היכולת של עובד להגיע אליה. בת"א יש פתרון של קורקינטים ואופניים חשמליים אבל גם שם אין היצע יותר וזה מוביל לגלישה לחלקים אחרים של העיר, לרמת החייל, לדרום ת"א וכו'.
זה לא מפחיד להסתמך רק על הייטק? אם תהיה קריסה?
יעקובוביץ': "המרחב של הרצליה ומטרופולין ת"א משדרים על תדר אחר, ולכן השוק שם יתעצם והביקושים אליו יתעצמו. ההייטק קיים לא רק בת"א ובהרצליה, יש את הפארקים האקדמיים. אנחנו בונים כאלה בבאר שבע ובירושלים וזה מחבר את כוח האדם ואת ההייטק למקשה אחת. העולם נמצא היום במצב צבירה אחר, אמנם אף אחד לא חסין לכלום, אבל במשברי עבר העולם היה במצב אחר. אנחנו לא חסינים, אבל הכלכלה וחברות הטכנולוגיה יותר חזקים היום. למשל, 4 מתוך 5 חברות הטכנולוגיה המובילות יושבות היום בפארקים של גב ים".
חללי העבודה המשותפים הם לא סכנה?
אבודרהם: "זה מלונאות לענף המשרדים, וזה נחמד שדואגים לך, אבל זה יקר ואין שם זהות. אתה לא יכול לשים שלט של החברה על הקיר ולפתח DNA. אני לא רואה חברות בינוניות וגדולות ממשיכות להיות בבית מלון הזה".
יעקובוביץ': "המודל של חללי העבודה הוא מצוין והוא עוד יגדל ויתעצם. כשלוקחים חברת חללי עבודה והיא נכנסת לפארק הייטק, זה מודל שמשלים את הפעילות של החברות ששוכרות שטחים בבניין".