סגור
אד מורס ועידת האנרגיה
(סיני דודפור וטל אזולאי)

כנס האנרגיה
"בעבר מימן נתפס כמסוכן, אך היום הוא המושיע"

כבר יותר מ־40 שנה שאדוארד מורס, ראש יחידת מחקרי הסחורות ב-Citi Group, מנסה לחזות את משאב האנרגיה הבא. בשיחה לקראת כנס האנרגיה של כלכליסט הוא מציג את החזון שלו לעתיד, מבהיר מה למדנו מוועידות האקלים לאורך השנים, מציע איך להתמודד עם תושבים שלא מוכנים לגור ליד מתקני ייצור חשמל מתחדש ומצביע על דרכים שבהן צריך לתגמל ולהעניש יזמים פרטיים - בדרך לעמידה ביעדים הגלובליים של התחממות כדור הארץ

"אנחנו נמצאים כיום בעמדה משונה יחסית בעולם. אנחנו נמצאים בעיצומו של מעבר בשוק האנרגיה, הלאה מדלקים מאובנים, ששלטו בכל המאגרים", כך אומר אדוארד מורס, ראש יחידת מחקרי הסחורות בסיטיגרופ, בשיחה עם ג'יימס ספירו, לקראת כנס “כלכליסט” השבוע: "משבר האנרגיה: כאן ועכשיו". השיחה נערכה דרך הזום, ומורס, ששימש בעבר גם ככלכלן האנרגיה הראשי בליהמן ברדרס, דיבר על האופן שבו העולם יוכל להתרחק מהדלקים המאובנים ולאמץ משאבים מתחדשים יותר.
בתשובה לשאלה כיצד תאגידים יכולים לאמץ צורות יעילות יותר של אנרגיה מתחדשת, התייחס מורס לתמריצים, כמו הטבות מס והטבות אחרות, וכן לצורך בהטלת הגבלות על חברות שצורכות יותר מדי אנרגיה. בהתבסס על המטאפורה הפופולרית של המקל והגזר, הוא הסביר כי שתי האסטרטגיות המרכזיות נדרשות כדי להקל על המעבר.
1 צפייה בגלריה
מפגינים בוועידת האקלים ב גלזגו
מפגינים בוועידת האקלים ב גלזגו
מפגינים בוועידת האקלים בגלזגו
(צילום: גטי אימג'ס)
"ב’גזרים’ הכוונה בין השאר להטבות מס עבור הקמת טורבינות רוח או פאנלים סולריים", אמר. "הטבות נוספות יכולות להיות הנחות או סובסידיות ישירות על ידי הממשלות. עם זאת, הפעולות הנדרשות כוללות גם ‘מקלות’ בגין פעולות שאי אפשר להתערב בהן ־ הגבלות על שריפת דלקים או הגבלות על כמות הזמן של צריכת חשמל בקרב תעשיות מסוימות. חשוב מכל, זה למצוא את המחיר הנכון לפחמן ולמתאן, כדי שיוכלו לספק תמריצים למשקי הבית ולחברות".
למורס קריירה ארוכה בארה"ב ככלכלן אנרגיה. לאחר שסיים את לימודי התואר השני באוניברסיטת ג'ונס הופקינס ודוקטורט מאוניברסיטת פרינסטון, הוא לימד בין השנים 1969־1975 יחסים בינלאומיים בבית הספר על שם וודרו ווילסון למדיניות ציבורית ויחסים בינלאומיים באוניברסיטת פרינסטון. ב־1978 הוא הצטרף למשרד החוץ האמריקאי ובהמשך מונה לתפקיד סגן עוזר מזכיר המדינה למדיניות אנרגיה בינלאומית. כמו כן, הוא כיהן תחת הנשיאים ג’ימי קרטר ורונלד רייגן כשליח ארה"ב בסוכנות האנרגיה הבינלאומית.

לפוצץ בועות אנרגיה

ב־2006 הצטרף מורס לבנק ליהמן ברדרס כמנהל וכלכלן האנרגיה הראשי, והיה בין הקולות הבודדים שהביעו חשש לגבי הזינוק במחירי הנפט ובהמשך גם צניחתם ב־2008. "כתבנו דו"ח ובו ציינו שזו בועה והיא צריכה להתפוצץ. עשינו ניתוח של הנתונים... בדקנו את הקשר בין מציאת ופיתוח משאבי נפט וגז ומה אמור להיות שווי השוק שלהם. כך שבאמת הצלחנו לבצע ניתוח על שווי השוק ההוגן, וראינו שיש אינפלציה משמעותית בסקטור השירותים לתעשיית הנפט והגז".
הנושא של אימוץ דלקים מתחדשים הוא אמנם פופולארי במדיה החברתית, אך קהילות רבות עדיין דוחות את הקריאות להקמת טורבינות רוח ופאנלים סולריים, שנתפסים כגדולים מדי ולא אטרקטיביים, סמוך למקום מגוריהם.
"כולם מודים שיש בעיית נימבי (NIMBY)", מסכים מורס, ומתייחס למונח שפירושו באנגלית "לא בחצר האחורית שלי", והכוונה היא לתופעה שבה תושבי השכונות מסכימים בתיאוריה ליוזמות חדשות, אך בפועל מתנגדים לכך שיצאו לפועל בשכונה שלהם. אנרגיה ממקורות מתחדשים נחשבת לטרנדית ואידיאלית לעתיד, אך רבים עדיין לא מוכנים להסתכל ולחלוף כל יום על פני המתקנים לייצור אנרגיה.
"לאורך הזמן, ההתמודדות עם בעיית ‘נימבי’ תהיה באמצעות טכנולוגיה חדשה", הוסיף. "אני מעריך שעד 2030 מימן ירוק ייכנס לשוק בצורה משמעותית. המימן הירוק יגיע בתחילה מאנרגיה מתחדשת, אך בהמשך יהפוך לתופעה ממשית, מכיוון שמימן בעצמו הוא דלק מאוד ורסטילי, בדיוק כפי שנפט היא דלק ורסטילי". מורס מדגיש שזה יסייע לשוק התחבורה, ובייחוד למשאיות כבדות שצורכות הרבה אנרגיה.

“צריך תמריצים מעודדי השקעות”

מוקדם יותר החודש נפגשו מנהיגי מדינות רבות בכנס האקלים COP26 בגלזגו, בניסיון להתמודד עם כמה מהבעיות הבוערות ביותר של העולם. כחלק מהמאבק בשינויי האקלים, מנהיגי העולם מנסים להחליט כיצד הממשלות שלהם יכולות לסייע במאמצים לצנן את כדור הארץ, אך מורס מציין גם כיצד קהילת המשקיעים יכולה לסייע במימון טכנולוגיות חדשות.
"יש צורך במדיניות ציבורית, אך צריך גם תמריצים כדי שההשקעות יתחילו לזרום. נחזור לכנס COP24, שהתקיים בפריז ב־2015, שם קבעו מסגרת עבודה שהצליחה להפעיל אנשים בקהילת המשקיעים באמצעות סוגים שונים של תמריצים. לדבריו, עד 2019 הונפקו אג"ח "ירוקות" בשווי 250 מיליארד דולר והנתון הזה הוכפל ב־2020. "השנה כבר הגענו לרף הטריליון דולר, ואנחנו מעריכים שעד 2024־2025 זה כבר יהיה סביב ה־5 טריליון דולר... כך שאפשר לומר שעשינו דרך ארוכה".
“אני מעריך שעד 2030 מימן ירוק ייכנס לשוק בצורה משמעותית. הוא יהפוך לתופעה ממשית, מכיוון שמימן בעצמו הוא דלק מאוד ורסטילי, בדיוק כפי שנפט ורסטילי"
לקראת סיום הפאנל עם מורס הוא נשאל על מה היה מהמר כמקור האנרגיה הבא של העולם. "אני חושב שהסבירות הגבוהה ביותר היא התפתחות של עולם מימן. בעבר מימן נתפס כמסוכן, אך כיום הוא נחשב למושיע, ואנחנו רואים אותו מופיע בהפתעה בכל רחבי העולם, כולל במזרח התיכון, באירופה, ביפן ובסין", סיכם.
כנס "משבר האנרגיה: כאן ועכשיו" ייערך ב־29 בנובמבר ובו ישתתפו מנהיגים, מנכ"לים ומומחים שידונו בתחזיות אקלים לשנים הבאות, בפוטנציאל הכלכלי והאתגרים הנלווים למעבר לאנרגיה ירוקה ולפוטנציאל שיש לטכנולוגיה ירוקה לשנות את העולם.