TechTlv 2022רונן אסיא: "אנחנו רואים שהמשקיעים עוברים מקריפטו לאג''ח ומניות"
TechTlv 2022
רונן אסיא: "אנחנו רואים שהמשקיעים עוברים מקריפטו לאג''ח ומניות"
כך אמר אמר שותף מנהל ב-Team8 ומייסד משותף ב-eToro, בוועידת TechTlv של כלכליסט. לדברי אסיא: "השנה חגגנו בר מצווה לביטקויין. למרות שאתה גבר בגיל הזה, עדיין צריך השגחה הורית. כך זה גם בקריפטו"
בועת הקריפטו ספגה מכה קשה עם התפוצצות פרשת קריסת בורסת FTX. המייסד סם בנקמן-פריד הפך לסמל לבעייתיות של מודל הקריפטו כתחום שצמח ללא אסדרה. רונן אסיא שותף מנהל ב-Team8 ומייסד משותף ב-eToro שאחראי בקרן הישראלית על תחום הפינטק שוחח על עתיד שוק הפינטק בראי המשבר העולמי והקריסה באמון המשקיעים במודל של מטבעות הקריפטו. אסיא שוחח על הנושא עם סופי שולמן מכלכליסט במסגרת ועידת TechTlv של כלכליסט.
אחרי FTX, התבשרנו השבוע על קריסת בורסה נוספת - בלוקפיי, זה מצטרף לקריסת FTX או צלזיוס לפניה. האם הפירמידה נחשפה במערומיה ונגמר הקריפטו?
לפי אסיא: "יש פה תעשייה של מאות מיליוני משתמשים שחולמים על תשתית פיננסית פתוחה. להקיש על הכלל מהקריסות האחרונות זו גישה שגויה. צריך להסתכל על המהפכה שהתעשייה הזו מנסה להוביל. קריסות כמו אנרון ומיידוף לא גרמו לכל התעשייה בהם פעלו להתרסק. כך שאני לא חושב שזו סופה של התעשייה בגלל החלטות שגויות שנעשו".
החלטות שגויות או הונאה?
"בחלק מהמקרים זה אכן הונאה במקרים אחרים זה מחסור בפיקוח. חגגנו השנה בר מצווה לביטקויין, למרות שהתורה אומרת שאתה גבר בגיל הזה, צריך עדיין השגחה הורית בגיל הזה. כך לדעתי זה גם בקריפטו".
בלוקצ'יין כאפיק השקעה, צריך להימשך? יש כאן ערך?
"הביטקוין התחיל כרשת תשלומים פתוחה ועם הזמן התפתח למשהו קצת אחר. וכמו שלא צריך להשקיע את כל החסכונות באפיק השקעה אחד, או חברה אחת, כך צריך להסתכל על הקריפטו כאפיק עם סיכון גדול יותר".
הציבור הרחב צריך להמשיך להשתמש בו?
"במסגרת פיזור סיכונים נכון. נושא של ניהול השקעות הוא לא טריוויאלי, צריך להסתכל בצורה רחבה".
איטורו היתה עם רגל אחת בוול סטריט, ואחר כך נשארה פרטית, כמה המצב פוגע בחברה?
"אנחנו לא פלטפורמת מסחר של נכס אחד. יש לנו אפיקי השקעה רבים, האחריות שלנו כחברה היא לספק כלים חינוכיים למשקיעים. בעקבות הקורונה הרבה מאוד משקיעים נכנסו למסחר והתפקיד שלנו הוא גם להסביר להם איך זה עובד. אנחנו רואים גם שהמשקיעים עוברים מקריפטו לאג''ח ומניות".
במשך הקורונה נכנסו הרבה סוחרים צעירים הם עדיין שם?
"הם שם ולא הולכים לשום מקום".
האם אתה רואה שינוי בהרגלי השימוש? אילו הרגלים חדשים הצעירים מנחילים לעולם הזה?
"סבא שלי ז''ל היה משקיע רק באג''ח ממשלתי. ההורים שלנו השקיעו במניות בלו צ'יפ, בנקים וכו'. הדור שלנו כבר השקיע בטכנולוגיה והדור הבא מקבל גישה למוצרים פיננסיים דרך אפליקציות ודיגיטל, אין כבר את התפיסה המיושנת שצריך להשקיע רק בבנק בן 150 שנה. המעבר לדיגיטל, זו גישה שמכתיבה סוג אחר של חברות".
מה אתם מחפשים בטים8 בפינטק? אילו חברות? אולי לא כל המודלים עובדים?
"אף אחד לא חסין בפני המשבר. כיום הכסף יקר והאקוויטי זול שלא כמו קודם - זה מכתיב שינויים בתעשייה. המודל העסקי קובע היום הרבה יותר. משקיעים מחפשים כיום מודל עסקי חזק וקיים שיצמח עם החברה".
יש תחומים לא כדאיים בגלל עלות הכסף?
"תחומים שנשענו על רכישת לקוחות כמודל ארוך טווח. כעת אנו רואים שינוי. אני לא חושב שיש ''התייבשות'' של משקיעים, כמות הקרנות שגייסו כספים שברה שיא והן חייבות להשקיע ולא יכולות לשבת על הרים של מזומן. אני לא חושב שהחגיגה נגמרה".
מה זה עשה לאיטורו הישארותה כפרטית?
"אנחנו עדיין רואים את עצמנו בעתיד כחברה ציבורית. תהליכים שהוטמעו במסגרת ההכנות להנפקה ימשיכו איתנו. אי אפשר לתזמן את השוק, צריך לחכות לתנאי שוק טובים יותר".
איך מתממנים בינתיים?
"החברה רווחית ואני חושב שנוכל לעבור את התקופה בהצלחה".
לאיזה שווי שוק אתם מכוונים?
"קשה לי להתנבא. חוויתי כמה משברים שלכל אחד מאפיינים משלו. יש כאן צירוף של אירועים למשבר הנוכחי שהופכים אותו לשונה מהקודמים".
איפה יותר כיף? קרן או סטארט-אפ?
"בשניהם".