סגור
כנס שוק ההון בראי ההייטק הישראלי - רינת אשכנזי

כנס שוק ההון
"השבבים זה הנפט של המאה ה-21"

בדבריה בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם קרנות התמקדה רינת אשכנזי, מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם קרנות מבית אקסלנס, ביריבות הטכנולוגית בין ארה"ב לסין. לדבריה, "מה שהיינו רוצים לראות זה תחרות טכנולוגית במקום יריבות טכנולוגית. אם לא נלמד לחיות ביחד, המחירים יהיו כבדים"

"השבבים זה הנפט של המאה ה-21", כך אמרה רינת אשכנזי, מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם קרנות מבית אקסלנס, בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף קסם קרנות ETF מבית אקסלנס. "כל מדינה רוצה להיות בטוחה באספקה שלה, אבל אי אפשר לבנות שרשרת אספקה עצמית", הוסיפה.
אשכנזי התמקדה בהרצאתה ביריבות בין ארה"ב לסין, בעקבות חקיקת חוק השבבים האמריקאי, שמורה על השקעה של 280 מיליארד דולר בתעשיית השבבים, באוגוסט האחרון. "החקיקה הזו זכתה לתמיכה דו מפלגתית, של הרפובליקנים והדמוקרטים, בניגוד ליריביות המפלגתית ההיסטורית", הסבירה אשכנזי. "בחקיקה הזו ארה"ב סימנה את תעשיית השבבים כתעשייה שתצעיד את המדינה קדימה. מה שגרם לכך זה הקורונה ועמה משבר השבבים, המתיחות בין סין לטייוואן אבל בעיקר היריבות שלה מול סין".
אשכנזי תיארה כיצד נוצרה היריבות הזו: "לפני שלושים שנה העולם נתפס ככפר גלובלי - המערב ניסה לחבק את סין וכל העולם נהנה מהייצור הזול שלה. אבל סין לא עמדה במקום. בשנת 2010 הפכה סין לאומת הייצור המובילה העולמית לאחר שלטון אמריקני של 100 שנה בתחום זה. ב-2014, הכלכלה שלה חלפה על פני זו של ארה"ב בנתוני כוח הקנייה הלאומי. ב-2019 סין עשתה קפיצה במחקר ופיתוח ועברה את ארה"ב במספר הפטנטים".
לפי אשכנזי, השינוי הכלכלי בסין הביא לשינוי גם מול המערב: "בין ארה"ב לסין יש היום חוסר שקיפות וחשדנות. ב-2016 יש השקעות עמוקות בין ארה"ב לסין. שש שנים בלבד אחרי יש ירידה של 80% השקעות של סין בארה"ב ו-38% בהשקעות אמריקניות בסין".
"מחקר חדש שנעשה באוניברסיטת קולומביה ניסה לכמת מה קורה ביחסי הכוחות הטכנולוגיים בין שני הצדדים", הוסיפה. "בשנת 2000 רואים התקרבות בין שני הצדדים, תהליך שנמשך עד 2019, ומאז המהלך התהפך. מ-2001 עד 2009 התלות של סין גדלה, ומאז ואילך היא קטנה. סין מצמצמת את התלות שלה ויוצאת לדרך עצמאית. הסינים תומכים בתעשיות שלהם, לא רק בשבבים. מ-2014 ועד היום הזרימה הממשלה בסין מעל 220 מיליארד דולר. מתחילת הקורונה 1.4 טריליון דולר". לדבריה, הכסף הרב שסין שפכה על התעשיות הללו לא הספיק.
אשכנזי אמרה כי התלות ההדדית בין ארה"ב לסין עדיין גבוה: "סיום התלות יעלה לעולם 1.2 טריליון דולר להשקעה חד פעמית ולאחר מכן עוד 125 מיליארד דולר תוספת כדי לתחזק את הסיפור הזה. נראה עלייה של 30%-35% במחיר השבבים".
"כמובן שהיריבות הטכנולוגית בין ארה"ב לסין קיימת", סיכמה אשכנזי. "מה שהיינו רוצים לראות זה תחרות טכנולוגית במקום יריבות טכנולוגית. העולם הגלובלי שבנינו מאפשר לנו הוזלת מוצרים. תהליכי הדה-גלובליזציה מעלים לנו את הביטחון אבל גם את המחירים. צריך למצוא את שביל הזהב. אם לא נלמד לחיות ביחד, המחירים יהיו כבדים".