ועידת התחזיותיו"ר תנובה: "המגזר העסקי הוא שותף מרכזי של המדינה בשיקום״
ועידת התחזיות
יו"ר תנובה: "המגזר העסקי הוא שותף מרכזי של המדינה בשיקום״
חיים גבריאלי בוועידת התחזיות 2025: 80% מהישראלים רואים בעם את התורם העיקרי לחוסן הלאומי; "צריך לחזור למצפן הערכים של האבות המייסדים", הוסיף. גבריאלי סיפר כי כחלק ממחויבותה לבטחון המזון, תנובה השקיעה מעל 2 מיליארד שקל בהקמת והרחבת תשתיות, קווי יצור במפעלים ובמרכזים הלוגיסטיים
"השנה האחרונה הציבה בפנינו מציאות בלתי אפשרית. אלפי משפחות שאיבדו את אהוביהן. אלפי פצועים בגוף ובנפש. 100 חטופים שעדיין בעזה. מאות אלפים עקורים מבתיהם. ולחימה שעדיין נמשכת. טראומה לאומית. עבור רבים מאיתנו, היום הארור הזה לא יסתיים לעולם. לי אישית מאוד קשה לענות על שאלה פשוטה כמו מה שלומך? כי שום דבר לא נשמע כמו פעם ושום דבר לא מרגיש כמו פעם, וזה לא הולך להשתנות בקרוב". כך פתח חיים גבריאלי, יו"ר תנובה, את דבריו בועידת התחזיות 2025 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים וקבוצת הפניקס.
"נדמה שהלאומי והאישי חברו יחד ואלו מייצרים לכולנו אתגר גדול, שדורש מכולנו חוסן. אני רוצה לשתף אתכם בשני סיפורים: כמה שבועות לאחר השבעה באוקטובר ביקרנו ברפת כיסופים שנפגעה בצורה קשה. 12 מחברי הקיבוץ ושישה עובדי חקלאות נרצחו וחבר הקיבוץ שלמה מנצור בן ה-86 נחטף, ועדיין נמצא בשבי. ראובן הייניק ז"ל, מנהל הרפת המיתולוגי החליט לנסוע ביום שני, 9 באוקטובר לרפת כי 'חייבים לטפל בפרות', הוא אמר למשפחתו. הם הפצירו בו שלא ייסע, אבל הוא התעקש. כשהגיע לרפת, מחבל שהסתתר במכון החליבה רצח אותו. ההרס ברפת היה עצום אך בקיבוץ היו נחושים לשקם את הרפת, מתוך הבנה שככל שהרפת תוקם מהר יותר, כך יחזור הקיבוץ לשגרת חייו. כי רפת מסמלת חיים".
גבריאלי סיפר סיפור נוסף: "לפני כמה חודשים ביקרתי יחד עם הנהלת תנובה בבית החולים שיבא, במחלקת השיקום חוזרים לחיים. שום דבר לא הכין אותנו למה שקרה שם. פגשנו שם לוחמים שנמצאים חודשים ארוכים במחלקת השיקום ושמענו מקרוב את הסיפורים האישיים שלהם. להפתעתנו, פגשנו צעירים שמחים ואופטימיים עם הרבה הומור שחור, שישבו במרפסת שהפכה כבר לשם דבר. הם עישנו, שרו שירים והתבדחו על אחוזי נכות. הסתכלתי עליהם, נדהם מהחוסן שהם הפגינו ומהעוצמה שהם הקרינו.
"הגיבורים האלו שפגשנו - אנשי כיסופים והלוחמים בשיקום, היו בתדר אחר מאיתנו. הם אוהבים את המדינה ומוכנים לעשות הכל למענה. שוב. ושוב. זהו סיפורה של ישראליות חדשה, אחרת, שצומחת כאן. ישראליות שאני מקווה שהיא תחילתה של תקומה. שני הסיפורים האלו מלמדים ומדגימים לכולנו מהו חוסן", אמר.
בתנובה ביצעו לאחרונה מחקר באמצעות מכון TNS שבדק את תפיסות הציבור לגבי חוסן. "80% מהישראלים ייחסו לעם, לאזרחים עצמם, את התרומה הגדולה ביותר לחוסנה של מדינת ישראל. אפילו יותר מהממשלה ומהגופים הביטחוניים. בעיניי זה לא מפתיע".
המחקר הראה גם שכ-60% מהציבור מייחס למגזר העסקי פוטנציאל לתרום לחוסנה הלאומי של ישראל. כאן, האמת שהופתעתי. הופתעתי מהפער בין מה שהציבור חושב, לבין העשיה והתרומה של המגזר העסקי וההתגייסות המשמעותית שלו מהיום הראשון של המלחמה. המגזר העסקי נכנס בשנה האחרונה לוואקום שהשאירה הממשלה".
גבריאלי המשיך ואמר: "אני מרשה לעצמי לומר, שבשנים האחרונות איבדנו את ההסכמה על הערכים הבסיסיים שלנו וגם חלק מהזהות המשותפת שלנו. אבל ראינו שהאבל, השכול, והכאב פגשו כל אחד במדינת ישראל, ללא קשר ללאום, מגזר או דעה פוליטית. באוקטובר 2023 נכפתה עלינו מלחמת העצמאות השנייה שלנו וזאת, בהמשך להפיכה המשטרית, לויכוחים פנימיים שהחריפו והקצינו. גילינו כמה אנחנו שבירים. הקונספט של חיים נוחים ונורמליים נשבר. כעת יש לנו הזדמנות למצוא את הסיפור שלנו שאבד בדרך, לחזור למצפן הערכים של האבות המייסדים שלנו מימין ושמאל וללמוד מהי ענווה, מהי תרומה, מהי התגייסות. רק כך נתחיל לבנות מחדש את חוסנה ואת זהותה של החברה הישראלית".
לתפיסתו של גבריאלי, "המגזר העסקי מהווה נקודת משענת הן בזמן משבר ובוודאי ביציאה ממנו. ועובדה שהכלכלה הישראלית לא נעצרה לרגע. זה בזכות עובדים נחושים שהגיעו לעבודה ולמרות אלפים שהיו ועדיין נמצאים במילואים. המשק הישראלי הוכיח עוצמה עד כה. אבל במבט קדימה, אני מאמין שכל חברה במגזר העסקי, מסקטורים שונים, צריכה להגדיר לעצמה מהי המחויבות שלה לחיזוק החוסן הלאומי. לכל אחד מאיתנו יש אחריות. וכל אחד צריך לשאול את עצמו – איך אני תורם".
גבריאלי אמר כי תנובה מחויבת לבטחון המזון של מדינת ישראל. "המחויבות שלנו לדאוג שהמדפים בסופר תמיד יהיו מלאים במוצרי חלב ומזון. מתוך מחויבות זו אנחנו מקפידים לייצר תמיד את המוצרים הבסיסיים שלנו. ואני מתחייב שתמיד נגיע לכל מקום ובכל מצב. בזכות העובדה שתנובה נשענת על תעשייה וחקלאות מקומית אפשר לסמוך עלינו". לדבריו, החברה תמשיך להשקיע במפעלים שלה בישראל, כפי שהשקיעה בחמש השנים האחרונות מעל 2 מיליארד שקל. כמו כן אמר כי תנובה תמשיך לקנות 80% מחומרי הגלם שלה תוצרת חקלאית כחול לבן, ותמשיך לתמוך בשותפים שלה החקלאים, "לכן גם הקמנו שבועיים לאחר פרוץ המלחמה את קרן הסיוע לשיקום הרפתות בעוטף בהיקף של 15 מיליון שקלים, כדי שהרפתות ימשיכו לייצר חלב עבור תושבי ישראל .כל הסכום של הקרן חולק לכל הרפתות שצריכות שיקום".
לסיום אמר גבריאלי, "אנחנו בתקופת אי ודאות. צרכי הביטחון ישפיעו בשנים הקרובות על הכלכלה הישראלית. גם ימי המילואים. אני לא שותף לאלו שרואים קדימה צמיחה מואצת. זה מוקדם מידי לדעת. תנאי מוקדם הם צעדים בוני אמון מצד קובעי המדיניות בכדי לייצר את הצמיחה הנדרשת. בתקופה כזו, קשה לי לחשוב על תהליכים לאומיים, כלכליים משמעותיים, שלא יתקיים בהם שיתוף פעולה בין הממשלה, המגזר העסקי וארגונים בחברה האזרחית. אנחנו בתנובה נתייצב לכל יוזמה כזו כולל שיקום הצפון".