כנס לוגיסטיטק"בהקמת התשתית הלוגיסטית - לראשונה צה"ל לוקח סיכון בעבודה עם גופים אזרחיים"
כנס לוגיסטיטק
"בהקמת התשתית הלוגיסטית - לראשונה צה"ל לוקח סיכון בעבודה עם גופים אזרחיים"
תא"ל מירב בריקמן אמרה את הדברים בכנס לוגיסטיטק של כלכליסט ובנק לאומי. לדבריה: "זו פעם ראשונה שהצבא יצא בפרויקט מאוד גדול ולוקח את ליבת העיסוק המבצעי ולוקח סיכון בעבודה עם גופים אזרחיים שיש להם יתרון על הצבא"
"שרשרת ההספקה היא הקדמה ואם לא נעסוק בכך היום זה לעולם לא יתקדם, זה פרויקט גדול שצה"ל עוסק בו כמעט עשור ואנחנו בישורת האחרונה", כך פתחה את דבריה הבוקר (ב') תא"ל מירב בריקמן, מפקדת מרכז ההספקה המטכ"לי בצה"ל האחראית על הקמת המערך הלוגיסטי בצה"ל, בכנס לוגיסטיטק של כלכליסט ובנק לאומי.
לפי בריקמן, הקמת התשתית הלוגיסטית של צה"ל התאפשרה בעקבות החלטת ממשלה ובזכותה צפויה להתרחש המהפכה הלוגיסטית הגדולה בישראל ויתכן גם במזרח התיכון. "המרלוגים שלנו יהיו הגדולים בארץ ואנחנו מתמחים במספר תחומים של ציוד ולכן המורכבות כאן יותר גדולה. אנחנו נמצאים עכשיו בתהליך מקדים לעולם החדש הזה לאחר מספר שנים שבהן עבדנו באופן מסודר כיוון שאין לנו אופציה להיכשל, יש כאן אופרציות שלמות שצריך להסתכל עליהן. אנחנו עוסקים בכל סוגי המזון, ציוד לחימה, דלק ובעצם הכל. זה אירוע מאד מורכב גם בתחום הלוגיסטי, לקחת כמה נושאים והאתגר היה לאגד אותם לשפה משותפת, יש גם אתגר בכל נקודת זמן, לדעת להעביר את כל המערכת שלנו בדקה אחת מאפס למאה. מה שמטריד אותי זו המוכנות לחירום ולכן צריך לדעת לעבוד נכון. זה כולל בתי מלאכה, הפצה ושינוע של אלפי משאיות בשבוע, רכש ועוד. יש כאן הסתכלות אחרת שלא דומה לגופים אזרחיים שמסתכלים רק על שגרה", סיכמה בריקמן.
לדברי בריקמן, כדי להבין את חשיבות הצורך בהספקה מהירה מספיק לראות מה קורה סביבנו, בעולם. "יש כאן אתגר וצורך להימנע ממשבר, מספיק להסתכל על הקורונה והמלחמה באוקראינה כדי לדעת שדברים יכולים לקרות מהר ולהידרדר. ההספקה מתחילה בניתוח הצרכים, זו פעם ראשונה שהצבא יצא בפרויקט מאד גדול ולוקח את ליבת העיסוק המבצעי ולוקח סיכון בעבודה עם גופים אזרחיים שיש להם יתרון על הצבא. יש כאן יכולות ששמרנו כצבאיות ויש יכולת אזרחיות".
בריקמן הציגה את השאלה המתבקשת של הטכנולוגיה ושמירה על העדכניות שלה לאורך השנים. "אם לא נאמץ יכולות טכנולוגיות שיהיו מתאימות גם לעתיד ויהיו רלוונטיות לנו בהמשך זו בעיה, החוכמה היא לייצר את היכולת להשתנות בהמשך הדרך. גם לגבי תשתיות, אסור שהיא תגביל אותך וחשוב שהיא תאפשר לך לפרוח ולצמוח. בבסיסי צה"ל יש תשתיות רעועות בחלקם מימי המנדט הבריטי והיכולת לבנות משהו מאפס תבטיח לנו את היכולת לשמור על רלוונטיות גם בעשרות השנים הבאות". בריקמן הוסיפה, "מאיצי ההשתנות הם אינסופיים וצריך כמנהלים לסמן אותם ולעבוד בהם, לנטר אותם, לעשות סריקה של השוק ושל הקדמה ולהביא אותם. יש צורך במיזוג מטות, אבל עד שאתה לא מוודא שהמטה הוא אחיד זה קשה להביא את השינוי. אם כל אחד יסתכל רק על החלק שלו הארגון לא יצליח להתקדם".
בריקמן התייחסה אל השינוי שמערך לוגיסטי כזה יוצר בארגון, בין היתר לאור הצפי כי תפקידים רבים כמו אפסנאים יהפכו ללא רלוונטים, "אני מפקדת של אלפי אנשים, וצריך לדעת איך מובילים ארגונים לעשות שינוי. אף אחד לא אוהב שלא צריכים אותו מחר בבוקר, יש המון תפקידים והבסיס הוא לדעת לייצר שפה משותפת. למשל בהתחלה דיברתי על פלזמה וכל אחד הבין משהו אחר כי זה מונח שמשתמשים בו במספר תחומים וכולם צדקו. זה רק המחיש לי שחייבת להיות שפה שמשותפת לכולם".
עוד היא אומרת, כי הצרכים של הארגון, גם כאשר מדובר בחיילים השתנו, ומתפקדים כיום כמו שירות לקוחות. "היום לכל חייל ומפקד יש ציפיות וכולם רוצים היום כאן ועכשיו, בדיוק כפי שהחיילים הצעירים התרגלו שבבית הכל מתבצע בלחיצת כפתור. אנחנו מדברים עם החיילים דרך הדיגיטל והטלפונים שלהם. הרבה משאבים מושקעים בהפצה ובעוד חמש שנים יהיו יכולות אוטונומיות בהטסה/רחפנים למשל".