חדשנות באשראי"ב-2025 נראה עלייה במחירי הדיור"
חדשנות באשראי
"ב-2025 נראה עלייה במחירי הדיור"
כך אמר דרור פלדמן, מנהל זרוע המשכנתאות בבנק מזרחי טפחות. לדברי נופר יעקב, יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות, "הציבור בוחר מסלולים שיש בהם יותר יציבות. הבנקים הבינו את הצרכים ועשו התאמה לתנאי השוק"
מה מצב שוק המשכנתאות לנוכח הריבית הגבוהה והשפעת המלחמה – היה הנושא העיקרי בפאנל שנערך במסגרת שבוע חדשנות וצמיחה בעולמות האשראי של כלכליסט, בהשתתפות אריאלה רנדלשטיין, מנהלת מערך המשכנתאות בבנק הפועלים; דרור פלדמן, מנהל זרוע המשכנתאות בבנק מזרחי טפחות; ונופר יעקב, יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות; ובהנחיית הח"מ.
בחודשים האחרונים רואים עלייה בביקוש למשכנתאות אחרי שנתיים של האטה. ממה נובעת ההתעוררות?
פלדמן: "ישיבה על הגדר. מתחילת השנה רואים לקוחות שהמתינו לירידת ריבית ומחירי הדירות. הם הגיעו למסקנה ששני הדברים לא קורים. לכן מי שיש ביכולתו, חוזר לשוק. צריך להוסיף לכך מבצעי עידוד של קבלנים, וזה מביא אותנו להתפרצות ביקושים".
רנדלשטיין: "עליית הריבית לא העלימה את הצורך האמיתי לגור איפשהו. החלופות לרכישת דירה לא יותר טובות, כי גם שכר הדירה עולה, ולכן לקוחות חוזרים לשוק. בנוסף, בעוד בעבר משכנתא נחשבה לסוג של 'חתונה קתולית', היום גם במצב של ריבית גבוהה יחסית, זה שוק גמיש יותר מבחינת פתרונות".
איך מתמודדים עם מחירי הדיור העולים ועלויות המימון הגבוהות?
יעקב: “הציבור אחרי חמש מערכות בחירות, קורונה, עליית ריבית ומלחמה, והוא מותש ונמצא בחוסר ודאות. אנחנו לא רואים באופק תוכנית שתשנה את המצב. רבים מבינים שאם לא ייכנסו לשוק ויעשו את העסקה עכשיו, הדירה תתרחק מהם. רואים את ההתמודדות עם המצב בשינוי תמהיל המשכנתא. לפני שנתיים הרכב המשכנתא היה כזה ש־40% היו צמודים לריבית הפריים, היום רכיב הפריים ירד ל־10% בלבד. הציבור בוחר מסלולים שיש בהם יותר יציבות. הבנקים הבינו את הצרכים ועשו התאמה לתנאי השוק, למשל מסלול של ריבית המשתנה בכל שנתיים־שלוש".
כיצד השפיעה המלחמה על הביקוש לדיור באזורים השונים בארץ?
פלדמן: "באוקטובר ראינו הלם ועצירת ביקושים בכל הארץ. לאט לאט רואים חזרה לשגרה תחת מלחמה, שהחלה במרכז אבל הגיעה גם לדרום. רואים היום רכישות גם באזור שדרות ובאשקלון. אומנם הציבור יותר זהיר בהתנהלות, אבל גם רואה הזדמנויות באזורים מסוימים. בצפון, לעומת זאת, יש פחות חזרה לשגרה. אני לא רואה ביקושים בקריית שמונה או באזורים הללו, אבל זה לא כל הצפון. במקומות כמו נהריה רואים פעילות".
ראינו בתקופה האחרונה עלייה משמעותית בשימוש בהלוואות בלון, כלי שהקבלנים משתמשים בו כדי לעודד רכישות. הלוואות אלה הגיעו לקרוב ל־20% משוק המשכתנאות. זו לא תופעה שמגדילה את הסיכון?
פלדמן: "להערכתי, נראה את התופעה הזו דועכת. במהלך 2025 הכוח יחזור למוכרים ואז נראה גם את התופעה הזו הולכת ונעלמת. לקבלנים יהיו מספיק לקוחות בשוק ללא צורך להציע הלוואות בלון שעולות להם לא מעט כסף".
יעקב: "התופעה הזו מלמדת על מצוקה אמיתית שיש לציבור שאין ביכולתו לקנות דירה, אז הוא מעדיף לקנות אופציה על הדירה ולהתמודד עם ההשלכות מאוחר יותר. זה הזמן להתעורר ולחשוב על פתרונות איך לסייע לציבור בעסקה הגדולה בחייו".
ראינו בחודשים האחרונים את מחירי הנדל"ן חוזרים לעלות, זה ימשיך?
פלדמן: "ללא טיפול מעמיק, אני לא רואה מהלך ששובר את המצב הנוכחי. לצערי, במהלך שנת 2025 נראה עליות מחירים ואפילו די משמעותיות. גם המחסור בדירות יד ראשונה בשל השלכות המלחמה והמחסור בפועלים מתווספים למצב קיים בשוק שבו יש היתרי בנייה אבל יש נפילה בהתחלות וסיומי הבנייה. הגיע הזמן שיהיה טיפול יסודי ואופק טוב יותר לזוגות הצעירים, כי אנחנו רוצים שתהיה להם היכולת לחיות בארץ ולקנות דירה בעיקר למי שזכאי לזה ותורם לביטחון המדינה".