סגור
מינגלינג אווירה אירוע פרשסטארט
מינגלינג אווירה אירוע פרשסטארט (צילום: אוראל כהן)

Fresh Start’s Demo Day
פחות סוכר, לא פחות טעים: שמונה סטארט־אפים שבאים לעשות טוב

בשר שלא שוחטים בשבילו חיות או מכחידים בגללו דגים. ממתיקים שאי אפשר להבחין שהם לא הדבר האמיתי. צמחים חדשניים, חלבונים מהפכניים, וגם טכנולוגיה לחיסכון בחשמל בייצור מזון

"ראינו את בועת ההייטק מתנפחת ומתפוצצת", אמרה נגה סלע־שלו, מנכ"לית חממת Fresh Start, באירוע Fresh Start’s Demo Day. "בטח אתם מודאגים ממה שיבוא בהמשך. אבל זה אולי הזמן הנכון להזדמנויות חדשות וזה המקום הכי טוב למצוא אותן".
"אנחנו חיים את תעשיית המזון", הוסיפה תמי מירון, סמנכ"לית הטכנולוגיה של החממה. "כאינקובטור, עלינו לעבור על מאות חברות, למצוא את הטובות ביותר ולדאוג לספק להן את המשאבים הדרושים לצמיחה. אנחנו מציעים תמיכה הדדית שאין שנייה לה". באירוע הציגו שמונה סטארט־אפים את פיתוחיהם.
Eggmented Reality
ביצה בלי קן
אספקה רציפה של חלבונים לתעשיית המזון חשובה מאוד, אך כיום אנשים מעוניינים לאכול חלבונים בעלי ערך תזונתי גבוה שמקורם לא בחי. באגמנטד ריאליטי בונים פלטפורמה להפקת חלבונים לתעשיית המזון, ומייצרים אותם בתהליך המפחית את הסיכון לגורמי מחלות במזון (למשל סלמונלה), זיהום הסביבה, צריכת מים והתעללות בחיות. התוצרים של אגמנטד אינם מהונדסים גנטית ומופחתי אלרגניות. החברה התחילה לפעול השנה, בקריית שמונה, ומעסיקה שישה עובדים.
"אנחנו על גבול משבר מזון", טען ג'ון רת'האוזר, מנכ"ל החברה ומייסד־שותף. "אנחנו מתקדמים לעבר מזון מיוצר מצמחים ובמעבדה, אבל מייצרים גבינה שלא נמתחת ועוגיות שמתפוררות ביד. במקום לשאול 'איך אנחנו יוצרים ביצה בלי פרה או ביצה בלי תרנגולת', אנחנו מחפשים רכיבים זהים באיכותם לחלבונים הקיימים כיום. אנחנו מייצרים אותם באמצעות התססה מדויקת. אנחנו משתמשים בפחות רכיבים כדי להשיג את אותה תוצאה".
1 צפייה בגלריה
אירוע פרשסטארט ד"ר תמי מירון, Fresh Start, CTO , ונגה סלע־שלו, מנכ"לית Fresh Start
אירוע פרשסטארט ד"ר תמי מירון, Fresh Start, CTO , ונגה סלע־שלו, מנכ"לית Fresh Start
ד"ר תמי מירון, Fresh Start, CTO , ונגה סלע־שלו, מנכ"לית Fresh Start
(צילום: אוראל כהן)
Bountica
החלבונים של העתיד
חברת באונטיקה מפתחת גם היא חלבונים חדשניים, שישמשו לפיתוח הדור הבא של משמרי המזון וכן למגוון יישומים אחרים. .היא מייצרת אותם בתהליך טבעי וידידותי לסביבה.
"מה אנחנו יודעים על החומר המשמר E210? הוא דליק ויוצר חלודה", הסביר פביאן טרומפר, מנכ"ל ומייסד באונטיקה. איזה אדם שפוי יאכל את זה? מתברר ש-75% מהמזונות שלנו מכילים חומרים משמרים מלאכותיים. מה אם נחליף משמרים בחלבונים? כשראיתי את התוצאות אצלנו נדהמתי. ידעתי שאנחנו בכיוון הנכון. השתמשנו בכלים לגילוי תרופות כדי למצוא חלבונים שיכולים להגן על מזונות ומשקאות מתכלים. אני מאמין שבקרוב לא נצטרך להחליט בין מזון בריא ובין מזון בעל חיי מדף ארוכים".
Sea2cell
דגים טריים מתרבית תאים
סי טו סל מפתחת טכנולוגיה ייחודית לייצור בשר דג מתורבת, וזאת במכלי ענק, בניגוד לדגים הגדלים בבריכות או בים. כבר היום יש קושי לספק את הביקוש העולה לדגים, לכן המחירים עולים, ויותר מכך - מינים רבים של דגים נמצאים בסכנת הכחדה. לכן יש פה חיבור בין הזדמנות עסקית להזדמנות אקולוגית.
"העולם אוכל עוד ועוד מוצרים מן הים", הסבירה ד"ר אורנה הראל, מנכ"לית ומייסדת החברה. "אספקת המזון מן הים בסכנה, וגם חקלאות ימית היא לא פתרון. בייצור בשר מתורבת, גם בתנאים טובים, יש מחסומים ביולוגיים, ואנחנו משתמשים בהנדסה גנטית ועריכה גנטית כדי ליצור תאי־על. הטכנולוגיה הזו תאפשר לדגים לצמוח מהר יותר, וכל האופרציה צפויה להיות זולה יותר".
Pigmentum
הצמחים הופכים למפעל מזון
פיגמנטום פיתחה טכנולוגיה שהופכת צמחים למפעלים לייצור רכיבים בעלי ערך כמו חלבונים וחומרי טעם, צבע, ריח ועוד לתעשיות המזון, הקוסמטיקה ומדעי החיים. הטכנולוגיה של החברה מייעלת את הפקת החומרים ואת היבולים המתקבלים מהצמחים באמצעות דשן ייחודי שנוסף למערכת ההשקייה ומפעיל מנגנונים גנטיים בצמחים ויוצר בהם פיגמנטציה, מה שהופך אותם למעין מפעל חלבונים. החברה מתמקדת עכשיו ביצירת חלבוני קזאין, הרכיב העיקרי בחלב והחשוב ליצירת גבינות. "מערכות המזון שלנו חייבות למצוא דרכים בנות־קיימא להאכיל את העולם", אמר טל לוצקי, מנכ"ל ומייסד שותף בחברה.
Profuse Technology
לייצר בשר מהר ובזול
עם צפי להכפלת כמות הבשר שיצרכו בני אדם עד 2050, יש צורך במהפכה בדרך ייצור הבשר. הפתרון: בשר מתורבת שמגודל מתאים בלבד. חברת פרופיוז מפתחת טכנולוגיה פורצת דרך שמאפשרת ייצור בשר מתורבת זול, איכותי ומזין. החברה פועלת בקריית שמונה מאז 2021 ומעסיקה כעשרה עובדים.
תמר אייגלר־הירש, סמנכ"לית טכנולוגיה ומייסדת שותפה בפרופיוז, הכריזה: "הרבה אנשים לא מבינים שהעולם בנקודה קריטית. ישנם מספר אתגרים לבשר מתורבת. הראשון הוא ייצור בשר ללא חיות, והשני הוא שהבשר חייב להיות מזין וטעים. הבשר גם צריך להיות מהיר וזול יותר. כאן הטכנולוגיה של פרופיוז באה לידי ביטוי. התוסף הקוקטייל שלנו יכול לגרום לתאים לצמוח בחצי מהזמן".
Sweet Balance
תחליף סוכר ללא פשרות
חברת סוויט באלאנס מפתחת תחליף סוכר טבעי, שמאפשר הפחתה משמעותית של הסוכר במוצרי מזון ומשקאות, מבלי לפגוע בטעם.
"כולנו רוצים להפחית סוכר, אבל בסופרמרקט יש הרבה תוויות אדומות", אמר יואב דגן, מנכ"ל החברה. "למה סוכר ממשיך להיות רכיב כל כך נפוץ? משום שיש לו הרבה פונקציות. אין לו רק טעם, אלא הוא משפר את המרקם ומייצב את המוצר. שנית, אם הטעם של הממתיק לא טוב מספיק, כל היתר לא רלוונטי. בסופו של דבר, הצרכנים. רוצים מוצר טבעי וזול. לנו יש קניין רוחני שמאפשר לייצר ממתיקים עם 80% פחות סוכרים וללא פשרות בטעם".
Alteco.ai
ייצור מזון ללא בזבוז אנרגיה
אלטקו משנה את ניהול החשמל בייצור מזון באמצעות טכנולוגיה ייחודית לזיהוי צרכנים ברשת החשמל. כל זאת ללא צורך בהתקנת חומרה ייעודית. איתור בזבוז האנרגיה משפר את תהליכי הייצור, מאתר הזדמנויות לחיסכון באנרגיה ומסייע בתחזוקה מונעת. הנהלת החברה כבר ליוותה כמה חברות, מפעלים, עיריות וגופים אחרים בייעוץ להתייעלות באנרגיה, וכך מצאה את המכנה המשותף לכולם: מאוד קשה לנהל את הדאטה של צריכת האנרגיה בארגונים גדולים; מרביתם לא מעוניינים להשקיע השקעות מסיביות. כדי להתייעל באמת, יש צורך לשלוט במידע ולוודא שהמידע יהיה זמין כל הזמן, מתוך נקודת מדידה אחת. אלון משקוביץ', מנכ"ל ומייסד שותף באלטקו, השווה בין הטכנולוגיה של החברה ובין היישומון שזאם. "כפי ששזאם מזהה שירים שמתנגנים בחלל, אנחנו מזהים מכשירים שפועלים ונותנים פתרון יעיל לתפעול. הצלחנו לזהות יותר מ-20 מכשירים מנקודה בודדת, וכך לחזות מראש תקלות".
Blue Tree
מיץ טבעי עם פחות סוכר
כוס מיץ תפוזים סחוט מכילה כמות סוכר מופרזת, כמעט עשר כפיות סוכר. חברת בלו טרי פיתחה טכנולוגיה שבאמצעותה ניתן "לשלוף" את הסוכר החוצה באופן ששומר על טבעיות המיץ, ובעיקר על הטעם. בימים אלו מתכננת החברה מערכת הפחתת סוכר במפעל המיצים פריניב, לקראת שיווק מיץ תפוזים סחוט מופחת סוכר בישראל. "חישבו על הדיאטה של הילדים שלכם", אמר מיכאל גורדון, מנכ"ל בלו טרי. "האם היא כוללת משקאות טבעיים? לעתים זה מוצר עם רכיבים בריאים, אבל בכוס אחת יש כמות סוכר דומה לקוקה־קולה. כאן הטכנולוגיה שלנו נכנסת לתמונה”. ב־2024, ציין גורדון, המוצר של בלו טרי ישווק באירופה.