ועידת התחזיות"העדפנו להעביר את הקריפטו לעולם המפוקח"
ועידת התחזיות
"העדפנו להעביר את הקריפטו לעולם המפוקח"
ספי זינגר, ראש רשות ניירות ערך, אמר את הדברים בוועידת התחזיות 2025 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים וקבוצת הפניקס. לדבריו: "הרשות לני"ע אפשרה קרנות עוקבות ביטקוין. אנשים נמצאים בקריפטו ובסופו של דבר מבחינתנו עדיף שהעיסוק יהיה תחת אור השמש. אנחנו לא חושבים שקריפטו הוא נכס לכל משקיע, הוא תנודתי, הוא לא לאנשים עם לב חלש"
"אמירתו של שר האוצר כי שבוע המסחר יעבור לשני עד שישי בישראל היא חשובה, ומשלימה מהלך שמובילה רשות ניירות ערך במטרה לחבר את ישראל לכלכלות ולמסחר בעולם", כך אמר ספי זינגר, ראש רשות ניירות ערך בשיחה עם ירדן רוז'נסקי, כלכליסט במסגרת ועידת התחזיות 2025 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים וקבוצת הפניקס.
"זו לא הצהרה באוויר. אנחנו רואים בזה צעד חשוב ומשמעותי והודעת השר על הכוונה מראה שאנחנו מתחילים את התהליך. האישור מתחיל בבורסה לאחר מכן ברשות ני"ע התהליך לא התחיל אבל הכוונה שהחל מ-2026 המסחר בבורסה יעבור לימים שני עד שישי. זו בשורה חשובה לשוק ההון".
ראינו בשנה האחרונה קריסות של חברות, בעיקר בתחום ההשקעות האלטרנטיביות - סלייס, וולת'טון, פחות או יותר כל מי שרוצה יכול לייעץ וזה נראה מסוכן, מה אתם מתכוונים לעשות?
"אתה מתאר את הדברים בצורה נכונה. בשנה האחרונה נתקלנו בתופעה בעיקר סביב השקעות אלטרנטיביות, של ייעוץ לא פורמלי, או חימום 'בוא תשקיע' – והפנייה לחברה עצמה או גורם מייעץ. ראינו הרבה מאוד כסף של הציבור שנפגע כתוצאה מכך. חלק מהפרשיות אצלנו חלק לא, אבל זו בהחלט תופעה שמטרידה אותנו. התפיסה שלנו כרשות זה שאם אתה מדבר כמו יועץ אז אתה יועץ. אם אתה עושה משהו שבמהותו הוא ייעוץ אז הרגולציה חלה עליך וכך גם חובת האמון. לפני מספר שבועות הוצאנו הנחיה מורכבת ומקצועית שמה שאמרתי עכשיו זו השורה התחתונה בה: מי שעושה בפועל ייעוץ השקעות לא משנה תחת איזה כיסוי או מעטפת - נראה בו יועץ השקעות. בשנה הקרובה נאכוף ונפקח על כך. רואים ניצנים של שינוי בעקבות ההנחיה אבל זו הייתה נקודת תורפה שאנחנו מתכוונים לשים עליה עין ולשים אליה לב".
בכל פרלמנט יש מישהו שמספר שעשה מאות אחוזים בביטקוין ועכשיו הקריפטו נכנס בדלת הראשית באמצעות קרנות סל על הביטקוין. האם זה נכס לגיטימי מבחינתכם?
"קידמנו בשנה האחרונה שני מהלכים בקריפטו, בהיבט ההיקפי אפשרנו לחברי בורסה להיות משמורנים של קריפטו. הרשות לני"ע אפשרה קרנות עוקבות ביטקוין. קריפטו הוא נכס מאוד תנודתי. המטרה הייתה להכניס את עולם הקריפטו לעולם המפוקח. אנחנו מבינים שאנשים נמצאים בקריפטו ובסופו של דבר מבחינתנו עדיף שהעיסוק יהיה תחת אור השמש הפוקח ולא בצללים הלא מפוקחים לכן חשבנו שנכון יותר לא להשאיר את הקריפטו לעולם הלא מפוקח אלא להעביר אותו למקומות שבהם הוא תחת פיקוח. בקרנות הקריפטו המדדים שהקרנות עוקבות אחריהם, המשמורת נבחנה על ידנו. אנחנו לא חושבים שקריפטו הוא נכס לכל משקיע, הוא תנודתי, הוא לא לאנשים עם לב חלש, אבל חשבנו שעדיף להעביר אותו לעולם המפוקח".
פיקוח הוא גם אכיפה ואחת המטרות ששמת לעצמך היא להגביר את האכיפה, מה אנחנו צפויים לראות בשנה-שנתיים הקרובות שיחזקו את ההרתעה?
"אחד לעסוק בפיתוח שוק והשנייה אכיפה, בסופו של דבר שוק טוב הוא שוק שהציבור נותן בו אמון ולכן הוא צריך להיות מפוקח היטב. בשנה האחרונה עשינו צעדים בתחום האכיפה, שינינו את המבנה של מחלקת האכיפה על מנת שתעבוד בצורה יותר סדורה. הליכים לקחו הרבה זמן והמטרה היא להפוך הליכים מנהליים להרבה יותר מהירים ומתכתבים עם המציאות בצורה מהירה. בשנה האחרונה כבר יש כמה תהליכים שהמשך בו הם התפתחו עבר ממספר שנים למספר חודשים גם בתיקים מורכבים. בהיבט של האכיפה והענישה המטרה היא שנראה עלייה של רף הענישה, אנחנו גם מתכוונים להיות ממוקדים יותר בנושאי משרה. בארה"ב המקובל הוא שאכיפה נגד החברה היא סיכון עסקי והיינו רוצים לראות אכיפה יותר נגד נושאי משרה, הכוונה שבדברים מהותיים לשפר את הסכומיים, המהירות והמיקוד בנושאי משרה. עוד כמה שבועות נוציא את הדוח ל-2024 וניתן יהיה לראות את הפירות של הדבר הזה".
בתוך הקונצנזוס אפשר להגיד שהמוסדיים הם השריף של השוק, אבל האם אתה סבור שהמוסדיים צברו כוח רב מדי?
"סוגיית המסודיים מעסיקה אותנו. המוסדיים הם הגורמים החשובים ביותר היום בשוק הישראלי. המלחמה הוכיחה את זה. המוסדיים היו גב חסון למשק הישראלי בתקופה הזו. חשוב לנו לשמור על החוסן והאיתנות שלהם. כל המהלכים שאנחנו עוסקים בהם לא עוסקים באיפה המוסדיים יעסיקו את הכסף שלהם. השאלות הן מבניות. המוסדיים צומחים בקצב גדול והעוצמה שהם צוברים הולכת וגדלה, העוצמה שלהם ביחס למשק גדלה עם הזמן וזו סוגייה שחשוב לשים על השולחן, לבדוק ולבחון. אנחנו 20 שנה אחרי ועדת בכר. זה זמן טוב לבחון שוב וזו שאלה שצריכה להקיף את כל הרגולטורים הפיננסיים".