כנס הנדל"ןמנכ"ל מזרחי טפחות: "תקציב 2025 חייב להיות מקצועי. אסור שהשוליים יתנו את הטון"
כנס הנדל"ן
מנכ"ל מזרחי טפחות: "תקציב 2025 חייב להיות מקצועי. אסור שהשוליים יתנו את הטון"
משה לארי אמר את הדברים בכנס כלכלת הנדל"ן 2024 של כלכליסט בשיתוף מזרחי טפחות. לדבריו: "ישראל בצומת כלכלי מסוכן, לא לעולם חוסן. התקציב צריך להיבנות לטווח ארוך. כלכלה לא צריכה להיות פוליטית, זו אמת פשוטה. התקציב צריך להיות מקצועי, לא סקטוריאלי, לא יוצר העדפה מגזרית. זה תקציב שחייב להיות שיוויוני"
"אנו מצויים בעיצומה של מלחמה קשה וארוכה, הקשה בתולדותינו. זה אחד עשר חודשים חלפו מהשביעי באוקטובר ואנו עם מאות הרוגים, אלפי פצועים ופצועות בגוף ונפש, עשרות אלפים עקורים. לצד הישגי חיילינו האמיצים, של צה"ל וכוחות הביטחון – אנו מלווים בתוגה עמוקה ויום יומית, זהו אבל מתמשך, שכול לא נגמר, זה כאבם של הפצועים והפצועות", בדברים אלה פתח משה לארי, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות עם פתיחת כנס כלכלת הנדל"ן 2024 של כלכליסט בשיתוף מזרחי-טפחות.
לדברי לארי, "יש אי ודאות בלתי נתפסת ובלתי נסלחת בה מצויות משפחות חטופינו. אך יש בנו תקווה ואמונה שמהמצב הזה נצא חזקים יותר, מלוכדים יותר. בנקודה זו אנו שואלים את עצמנו - על מה נשענת תקוותנו. התשובה היא חוסן, חוסן בלתי נתפס, גבולה עילאית של הדור הצעיר, בנותינו ובנינו, דור של גיבורים וגיבורות. דור הגבורה. הלוואי ונהיה ראויים להם. וכדי שנהיה ראויים להם על כולנו, הנהגתנו חייבת לראות את המציאות כפי שהיא ולקבל החלטות, החלטות נכונות גם אם הן קשות, החלטות מתבקשות".
בנושא תקציב המדינה ציין לארי: "לפנינו עומדת ההחלטה בנושא תקציב המדינה לשנת 2025, כולי תקווה שהכנסת תאשר את התקציב הזה, כי אין ספק שהמציאות מאתגרת ומורכבת מבחינה כלכלית ולכן זה תקציב דרמטי, היסטורי בחשיבותו. אני כבר אמרתי שאנו, מדינת ישראל, בצומת כלכלי מסוכן, לא לעולם חוסן. העובדה שיצאנו בעבר ממשברים כלכליים אינה ערובה לכך שנצליח בעתיד, וכדי שנצליח עלינו לבצע פעולות משמעותיות בתחום הכלכלי והחברתי. ולאחר כמה חודשים עדיין נדמה לי שכיווננו לוט בערפל". עוד ציין לארי: "בנושא תקציב 2025, הפעמונים מצלצלים בחוזקה, סוכנויות דירוג, הדרג המקצועי באוצר, הנגיד, הקהילה העסקית, כולם מדגישים שהתקציב חייב להיבנות תוך תכנון לטווח ארוך ואם לא - נמצא עצמנו בפני שנים אבודות כלכלית. יש להבין: כלכלה אינה גן משחקים. לדור הצעיר שלנו, הגיבור שלנו, מגיע יותר".
לדבריו: "רגע לפני הכנת התקציב עלינו להזכיר לעצמנו אמיתות כלכליות שלאורן התקציב צריך להיבנות. כלכלה לא צריכה להיות פוליטית. זו אמת פשוטה. התקציב צריך להיות מקצועי, לא סקטוריאלי, לא יוצר העדפה מגזרית. זה תקציב שחייב להיות שיוויוני. מסגרת הגירעון לא לצריכה לעבור ארבעה אחוזים. ויש לומר שמשרד האוצר הולך כנראה לכיוון הזה. יחס חוב תוצר צריך לרדת על פני השנים ואני תקווה שבשנת 2024 הוא לא יחצה שבעים אחוז. התקציב צריך לשרת את צרכי הביטחון שלנו וברור שלמלחמה יש השלכות כלכליות. יש להגדיל את תקציב הביטחון בצורה חדה וגם להקדיש לריפוי ושיקום. ובנוסף ידרש קיצוץ בהוצאות, יש לקצץ בכל הסעיפים הרלוונטיים, גם כאלה שנראים זניחים, הם נדרשים לקיצוץ. גם לנראות יש משמעות. וכדי לעמוד ביעדים יש להגדיל את עוגת ההכנסות, ולשם כך נידרש לצעדי מיסוי וכאן השיוויון בנטל חשוב".
את דבריו סיכם לארי: "משבר כלכלי הוא גם הזדמנות. נדרשת כאן השקעה בתשתיות, תמיכה בהייטק, השקעה ראויה בחינוך. התקציב צריך להיות תקציב בשורה, בשורה שמגיעה לדור גיבורינו, זה דור שיש לעזור לו ברכישת דירה. ענף הנדל"ן הוא ענף חשוב ומהותי במשק, הוא מהווה כ-15% מהתוצר, 20% מהכנסות המדינה מגיעות מענף הנדל"ן. חסר כאן טיפול משמעותי והוליסטי בענף עצמו. בשלה השעה שהממשלה, הרשויות וענף הנדל"ן יבנו תוכנית פעולה לטווח הארוך לטובת הדור הצעיר שלנו. יש לטפל בנושאים מורכבים - קיצור זמן היתרים, טיפול במחסור בפועלים, מתן היתרי בנייה, טיפול בהתחדשות העירונית ודיור להשכרה. ומעבר לכך, התוכנית צריכה לגעת לא רק בצד ההיצע אלא גם להסתכל בצידם של הרוכשים, למשל זוגות צעירים. בסקר שערך הבנק אנו בדקנו כמה נושא שיח הנדל"ן משמעותי בחיי הבית הישראלי, זהו שיח שטבוע עמוק בהוויה הישראלית. השיח על רכישת דירה הוא מדורת השבט הישראלית, כלומר נדרש גם לאפשר לזוגות צעירים משכנתאות מעבר ל 30 שנה. בתקופה זו - זהו צו השעה".