הוועידה הכלכלית"מעמד האישה בישראל לא טוב - וזה בא לידי ביטוי בספורט"
הוועידה הכלכלית
"מעמד האישה בישראל לא טוב - וזה בא לידי ביטוי בספורט"
כך אמרה אשרת עיני, לשעבר קפטנית נבחרת ישראל בכדורגל, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי; קארין סנדל, לשעבר קפטנית הנבחרת: "יש לשבור את הסטיגמה שמי שהולכת לשחק כדורגל היא לסבית או גברית"; גת מגידו, מנכ"לית של בית ההשקעות Finessa capital: "תחרות זה ערך שניתן לפתח"
קארין סנדל, לשעבר קפטנית נבחרת ישראל בכדורגל נשים, אשרת עיני, לשעבר קפטנית נבחרת ישראל בכדורגל נשים וגת מגידו, שותפה מייסדת ומנכ"לית של בית ההשקעות Finessa capital, התארחו היום בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי ודיברו במסגרת פאנל "כדורגל הנשים בישראל כבר לא מתנצל" עם אוריאל דסקל, כתב הספורט של כלכליסט.
בחודש שעבר הגעתן להסכם עם ההתאחדות לכדורגל, שקבע שהתנאים של שחקניות הנבחרות מעכשיו יהיו בשוויון לתנאי נבחרת הגברים שיכללו ציוד, מגרשי אימונים, תנאים מסביב, אשל וטיסות לליגיונריות שיגיעו בטיסות טרנס אטלנטיות. למה בראייתכן ההסכם הזה היסטורי?
"אני חושבת שהוא היסטורי כי בכל העולם כדורגל נשים סובל מאפליה ארוכת שנים. נבחרות ישראל התאמנו בתנאים לא תנאים כדי לייצג את המדינה בכבוד, וההסכם הזה היסטורי כי אנחנו המדינה ה-12 בעולם שחתמה על הסכם כזה. כל העולם הולך לכיוון הזה, כי בכל העולם מבינים שהשיווין ראוי, והוא סוף סוף אבן דרך כדי להתמודד עם האפליה שנשים בכדורגל מתמודדות עמה", אמרה סנדל.
מגידו, החברה בקבוצת "בונות אלטרנטיבה", שהובילה את הקמפיין למען הסכם זה, הוסיפה כי "איפה זה כאב לי - שכשראיתי שיצאו למסע הכפשה נגד השחקניות של הנבחרת במו"מ על ההסכם. מאחורי הדבר הזה יש אי שוויון משווע, תנאים שלא אפשרי להתנהל בהם והם לא מקצועיים. גם אחרי שחותמים הסכם, יש דרך מאוד ארוכה לדאוג שיישמו אותו. זה התפקיד שלנו ושל התקשורת לא להרפות ולהיות חזק עם השיניים. ההסכם שם לראשונה הרבה קריטריונים בתנאים שווים. היה הרבה ניסיון לשים את הדגש על כמה שחקן מקבל ליום לעומת שחקנית, אבל זה לא האירוע. כשיש מאמן והוא משלים עוד חצי משרה כדי להיות מאמן נבחרת, זה משפיע על המקצועיות. הספורט הוא ערך לאומי והוא ייצוג של המדינה והמצב הזה פגע בו מאוד".
אפשר לראות שהמדינות הכי טובות לנשים הן המדינות הכי טובות בכדורגל נשים, מדינות כמו איסלנד, פינלנד ודנמרק. כאן בישראל יש פחות כדורגלניות רשומות מאשר בלוקסמבורג, שזו מדינה בגודל של גוש דן. מה זה אומר על מעמד הנשים בישראל?
עיני: "אני חושבת שמעמד האישה בישראל לא טוב, וזה בא לידי ביטוי בספורט. 4% מהכדורגלנים בישראל הן כדורגלניות. זה בא לידי ביטוי בבעיות ברצון, בנראות ובחשיפה, ודווקא בענף הספורט הכי צומח והכי מניב רווחים אין מספיק השקעה. החברות הכי גדולות במשק משקיעות בכדורגל נשים. היורו זה הטורניר היחיד שיש לו 2 נותנות חסות גם נייקי וגם אדידס, אתה לא רואה את זה בשום מקום אחר. אבל בארץ עוד לא הגענו להבנה הזאת שדרך שוויון נקבל חברה יותר טובה".
מה הספורט תורם לילדה שנכנסת לעולם הזה?
"חשבתי על זה הרבה בשנים האחרונות. אני אמא לשתי בנות. מהרגע שילד נולד ישר מביאים לו כדור. מכניסים אותו לתוך אווירה תחרותית – מי רץ יותר מהר לדוגמה. הבת שלי סיפרה לי שהבנים מאוד תחרותיים בלמידה אבל הבנות לא. זה אמנם כיתה אחת אבל לדעתי אם נעשה סקר נגלה שזו תופעה רחבה. תחרות זה ערך שניתן לפתח, הוא מביא איתו המון ביטחון, מלמד לנצח, אבל גם מלמד אותנו להפסיד. אני אומרת לנשים שרוצות להשקיע: אתן רוצות להתעסק בכסף? תתאמנו. ברגע שלומדים לנצח ולהפסיד ולעשות משא ומתן ולומדים תחרותיות, זה פתאום לא כזה מוזר לקנות מניה בבורסה", אמרה מגידו.
"אני אוהבת לתת את עצמי כדוגמה - לקח לי כמה שנים להבין שהבאתי לחברה תכונות שלמדתי במגרש. הייתי מנהלת ההשקעות הראשית של פסגות, וזה המון אלמנטים של להתמודד באקו-סיסטם גברי, להתמודד עם לקוחות, עם תוצאות טובות או לא טובות, ועם הרבה לא. כל הדברים האלה הם קצת שוברים לרגע, אבל יום למחרת אני אחזור. כמו שלימדו אותי המאמנות שלי: אין זמן, תרדי להגנה ותמשיכי. כל הדברים האלה לימדו אותי להיות אישה הרבה יותר חזקה בעולם העצמאי. 96% מהמנהלות בדרג C ומעלה עסקו בספורט בגיל הנעורים. כל אחד מאיתנו היה רוצה לדעת מה המתכון להביא את שק התכונות הזה לילדים ולילדות שלנו, וספורט הוא חלק מהמתכון הזה, ולכן הוא צריך להיות חלק אינהרנטי מהתרבות שלנו", הוסיפה.
סנדל אמרה כי "באופן כללי אין לנו תרבות ספורט בישראל, וזה חלק מהבעיה. ממה שראינו בעולם, יש המון פתרונות, כמו לחייב את ליגת העל לפתוח קבוצות נשים. בסופו של דבר, מה שצריך לעשות זה לשבור את הסטיגמה שמי שהולכת לשחק כדורגל היא לסבית או גברית. אנחנו צריכים לשלב חינוך לספורט בגילאים הרבה יותר צעירים ולשבור את התבנית הזאת שנותנים כדור לבנים והבנות רוקדות".
איך נשמע יותר את הקול הנשי בכדורגל?
"אני חושבת שצריך יותר נראות לספורט הנשי, ואם נראה יותר פרשניות על המסך יותר אנשים יעשו את השיפט הזה. אני שמחה שקארין הצטרפה לצוות הפרשניות של היורו ותהיה גם בקטאר במונדיאל. אני חושבת שזה חשוב שנהיה אחת למען השנייה שם, והאחדות הזאת גם גרמה להסכם הזה. בעיקר הכי חשוב שישמעו את הדעות שלנו, ואני חושבת שאנחנו מביאות משהו שונה, וזה מה שמבדיל נשים בתחום", אמרה עיני.
מגידו הוסיפה כי "האחריות לקדם ספורט נשים נמצאת הרבה אצל תאגידים. חברות צריכות לתת יותר חסויות לקבוצות נשים בפריפריה ובמרכז, ולהיות חלק מהפעילות שלהם. ואם אתם רוצים המלצות לקבוצות – אנחנו פה".