ועידת הנדל"ןצחי דוד: "אנחנו לקראת המשך גידול בהיצע הנדל"ן ב-2022"
ועידת הנדל"ן
צחי דוד: "אנחנו לקראת המשך גידול בהיצע הנדל"ן ב-2022"
סגן הממונה על התקציבים בתחומי הנדל"ן במשרד האוצר אמר בכנס בכירי הנדל"ן של כלכליסט ובנק הפועלים, כי בשנה האחרונה היו בין 80 ל-90 אלף שיווקים, זה לא מספיק, אבל אלו המספרים האפשריים לאחר שנתיים בלי ותמ"ל"
הממשלה החדשה פועלת בשיתוף פעולה, ומדיניות האוצר מתואמת עם מדיניות משרדי הפנים והשיכון, רשות מקרקעי ישראל וכל הגופים הרלוונטיים. כך פתח את דבריו צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים בתחומי הנדל"ן במשרד האוצר, בכנס בכירי הנדל"ן של כלכליסט ובנק הפועלים.
דוד אמר כי אין זה סוד שמחירי הדירות עלו בשנה האחרונה באופן דרמטי, כשהנתון נוכחי עומד על 9.9%. לדבריו, לעלייה הזו יש שלושה גורמים עיקריים: ביטול מס הרכישה בשנת 2020 על ידי הממשלה הקודמת ושר האוצר ישראל כץ; השינויים בריבית הפריים והגורם השלישי - נתוני שיווק הקרקעות של רשות מקרקעי ישראל בשנת 2020 שלדבריו "לא היו טובים" ותוקנו בשנת 2021.
דוד הציג הראה את נתונים על מחירי הדירות בכלל המחוזות במדינה, ולפיהם לא רואים הבדל משמעותי בעליית המחירים בין המחוזות השונים. לפי דוד, הלקח שצריך לקחת מכך הוא שאי אפשר לדבר אך ורק על צד ההיצע, למרות שהוא מהווה את ליבת הפתרון, ושצריך לדבר גם על צד הביקוש כי ברור לכולם כי "לא דין מחוז תל אביב ומרכז מדין צפון ודרום".
דוד עמד על חשיבות הנתון של התחלות הבנייה, מפני "שבסוף אנשים גרים בהתחלות בנייה, לא בשיווקי קרקעות ולא בתכנון". דוד אמר כי הממשלה פועלת גם שם והיא קבעה לעצמה התחלה יעדים של התחלות בנייה, וזה משום שמאז 2018 היקף התחלות הבנייה מדשדשות לעומת הצורך הדמוגרפי.
לפי דוד, חלק משמעותי מהירידה במדדים נוצר בעקבות היעדר הוותמ"ל בשנים האחרונות. לפי הנתונים בשנה האחרונה היו בין 80 ל-90 אלף שיווקים ולדבריו "זה לא מספיק, אבל אלו המספרים האפשריים לאחר שנתיים בלי ותמ"ל".
דוד הוסיף כי בממשלה מאוד אופטימיים ביחס לשנת 2022 בכל הקשור לתכנון ושהם מצפים לקצב אישורים מהיר. "הנתונים של רשות מקרקעי ישראל של שיווקים ועסקאות הם פנומנליים. 90 אלף שיווקים ו-60 אלף עסקאות. אך השאלה היא האם זה נתון חד-פעמי שמתקן את הנתון של שנת 2020 וזה אירוע מקרי, או שאנחנו נמצאים בשינוי מגמה".
דוד ציין את הבעיות בניתוח הביקוש וההיצע בשוק הדיור, ואמר כי שוק הנדל"ן בכל ניתוח ובכל מדינה זה שוק שקצב גידול ההיצע בו הוא לא מידי כשיש עלייה בביקוש, ולכן לקיחת משכנתאות היא הביטוי הכי נקי לעלייה בביקושים.
לפי דוד, בין הגורמים לעלייה בביקוש, זה צמיחת ההייטק, תחושת העושר הסובייקטיבית של הציבור והמשקיעים. לפיכך, דוד מצדיק את הבחירה להעלות את מס הרכישה למשקיעים כדי לייצר חסמי כניסה לשוק הדיור. לדבריו, שיעור המשקיעים מושפע באופן ישיר מגובה מס הרכישה ורואים זאת בנתונים ההיסטוריים – "הלכנו על כלי פשוט שאנחנו יודעים שהוא עבד".
דוד סיים את דבריו ואמר כי הנבואה ניתנה לשוטים אך לדעתו 2022 תהיה טובה כמו 2021 ושאנחנו נמצאים בשינוי מגמה. "תהיה תחרות בשוק. זה לא חד-פעמי. אנחנו נקדם תקנות ריכוזיות במקרקעין ואנחנו לקראת המשך גידול בהיצע", קבע.