סגור
כנס IPM לידר שוקי הון מנכל HarbourVest ג'ון טומיי
ג'ון טומיי, שותף מנהל ומנכ"ל משותף, הארבור ווסט: התחזית לטווח הארוך ממשיכה לשמור על יציבות" (צילום: יריב כץ)

Israel Private Markets
"לטעון שזו תקופה של חוסר ודאות זה לשון המעטה"

את הדברים אמר ג'ון טומיי, שותף ומנכ"ל הארבור ווסט בכנס Israel Private Markets של לידר הון פרטי, והוסיף באופטימיות: “ניתן למצוא הזדמנויות אפילו במים הסוערים ביותר"

"לטעון שאנחנו נמצאים בתקופה של חוסר ודאות זה גם לשון המעטה וגם פלאשבק", אמר ג'ון טומיי, שותף מנהל ומנכ"ל משותף, הארבור ווסט. "הרבה אתגרים מ־2022 עדיין איתנו, בהם שיעורי הריבית הגבוהים ואי־יציבות גיאופוליטית. אך אם תוסיפו לכך עוד מכשולים, אז הניווט בשווקים הללו רק נהיה קשה יותר".
רבים מהדוברים בכנס, בהם גם טומיי, שמרו על אופטימיות. "ניתן למצוא הזדמנויות אפילו במים הסוערים ביותר", אמר במצגת שלו שנקראה "תחזית לשווקים הפרטיים: ניווט אחר הזדמנויות בזמנים לא בטוחים".
הארבור ווסט נוסדה ב־1982 ונחשבת לאחת מחברות ניהול הקרנות הפרטיות הוותיקות והגדולות בעולם. היא מנהלת נכסים בשווי של כ־103 מיליארד דולר ומעסיקה יותר מ־875 עובדים ברחבי העולם. להארבור ווסט יש משרדים באסיה, באירופה, בדרום אמריקה ובארה"ב וכן משרד בישראל, והמשקיעים שלה כוללים קרנות פנסיה, חברות ביטוח, עמותות ומוסדות פיננסיים עולמיים בכירים. בישראל בסיס המשקיעים של החברה הוא הגדול והרחב ביותר מסוגו, והמשקיעים כוללים את מרבית המשקיעים המוסדיים במדינה.
טומיי ציין כי האינפלציה ומשבר הבנקים האזוריים בארה"ב "הטילו צל" על התעשייה וקרוב לוודאי שהשפיעו על זרם העסקאות, העלויות והזמינות של הלוואות, כך שהשווקים הפעם לא ודאיים. אך הוא קרא לקחת בחשבון את העמידות של השווקים. "העתיד ארוך הטווח ממשיך להיות מעולה. כולם חווים את העמידות של השוק הפרטי".
טומיי המליץ שכל משקיע, בין שמדובר במשקיעים מוסדיים ובין שבפרטיים, יבחן כיצד המצב הנוכחי של השוק משפיע על תיקי ההשקעות. בהארבור ווסט משתמשים בתוכנות זיהוי דפוסים בשוקי ההון ומתבססים על נתונים וניתוחי מידע ממגוון של סיבות, כמו לצורכי בדיקות נאותות וכדי להחליט כיצד לבנות את תיקי ההשקעות. לפי טומיי, עתיד החברה לא טמון רק בנתונים שלה, אלא גם בתובנות שנובעות מהם.
"בעוד 2021 סימנה תוצאות גבוהות בשווקים בהתבסס על העליות הכלליות, 12 החודשים האחרונים היוו חזרה למציאות עבור השווקים", הוסיף. "חוסר הוודאות וההזדמנות להחזרים נתפסים מאוזנים יותר או אפילו מוטים כלפי מטה. בעודנו נכנסים למחצית השנייה של 2023, נראה שאנחנו עסוקים בעיקר באיזון. הבנקים המרכזיים הולכים על חבל דק. האופן שבו ינהלו את העידן הזה יקבע מה שנחווה בצד השני".
טומיי הסביר כי בשנים שעברו מאז פרוץ הקורונה, הבנק הפדרלי המרכזי של ארה"ב ובנקים מרכזיים אחרים העלו את הריביות כדי לבלום את האינפלציה. אך המלחמה באוקראינה, משבר אנרגיה ואירועים גיאופוליטיים נוספים הובילו לעליות חדות יותר, "ואנחנו כבר יכולים לראות סדקים" במערכת. "אך השפעות מדיניות ההידוק תורמות לתחזיות הצמיחה בטווח הקרוב", אמר. "אם הם צודקים, נצליח בבטחה לעבור את החבל המתוח. אם הם טועים, אפשר רק לקוות שיש רשת ביטחון מתחתינו".
עם זאת, הוא טען כי אין להתייחס לרגעים מאתגרים כרגעי אבדון. בקרן המטבע הבינלאומית מעריכים כי הכלכלה העולמית תימנע השנה ממיתון, זאת אף שלפי התחזיות יעד אינפלציה של 2% יושג רק ב־2026. "בעוד שוק ההשקעות הפרטיות ימשיך לצמוח בעוד 30 שנה, גם שוק קרנות ההשקעה הכלליות צומח, ומנצל את תיקי ההשקעות כדי להיאחז בשוקי ההון", סיכם. "על אף ההליכה על חבל דק, התחזית לטווח הארוך ממשיכה לשמור על יציבות".