סגור
בית החולים בילינסון בפתח תקווה
בילינסון. במרכז החדשנות בבית החולים אופן הפעולה מבוסס על שיטת הביודיזיין של אוניברסיטת סטנפורד (צילום: תומריקו)

כך ישפיעו מרכזי החדשנות בבתי החולים על התעשייה הרפואית בישראל

בתי חולים ישראלים מקימים מרכזי חדשנות פנימיים המשלבים ידע רפואי, יכולות הנדסיות וגישה לעולם הפיננסי. פתרונות אלו ישפרו את תופעת ה-Bio-convergence ויאחו את הנתק בין צרכים רפואיים ומדעיים לשוק העולמי ולתעשייה השוקקת

ישראל מובילה בכל מה שנוגע להמצאה ופיתוח של מכשור רפואי חדשני. "ארץ זבת חלב וסטארט-אפ" – כך תוארה ישראל במגזין ה"אקונומיסט" הבריטי. תחום מדעי החיים מהווה כ-17.5 אחוזים מסך יצוא הסחורות מהמדינה. שני שליש מתוכו מוגדר כמכשור רפואי. עם זאת, המשבר הכלכלי העולמי והפגיעה החריפה במערכת היחסים בין ישראל לבין גורמים בעלי השפעה בעולם מייצרים פערים משמעותיים ביכולת חברות ההזנק לגייס משאבים ולהגיע לשלבים בשלים של מוצר. בנוסף, במקרים רבים, בזכות הטכנולוגיה המתקדמת של ההייטק הישראלי, וזליגת טכנולוגיות צבאיות, הקידמה הטכנולוגית היא זאת ש"דוחפת" את המיזמים, בניסיון איתור צרכים רפואיים משמעותיים והתאמתן לטכנולוגיה. לאחרונה ישנו דגש הולך וגדל על מסלול בכיוון ההפוך - חדשנות מבוססת צורך, ובה הגישה מתמקדת בעיצוב מוצר לצרכים מהותיים, ומציאת פתרונות טכנולוגים תואמים. בהתאם לכך, צרכים אשר מאותרים ומאופיינים ליד מיטת החולה, בעלי סיכוי רב יותר להוביל בהצלחה לפיתוח של למכשור רפואי חדשני הנמצא בשימוש יומיומי.
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה נרחבת של הקמת מרכזי חדשנות בתוך בתי החולים הציבוריים והפרטיים בישראל ובעולם כולו. מרכזי החדשנות הללו מהווים עמוד תווך לחיבור בין עולמות הטכנולוגיה, המחקר הרפואי והצרכים הקליניים המזוהים במסגרת בית החולים. ישנה שונות רבה בין הפעילות של כל מרכז למשנהו, כאשר בחלק מהמקרים מדובר בדגש על הטמעה של טכנולוגיה או מחקר קליני, ובמרכזים אחרים ההתמקדות היא במסלולי פיתוח ומימוש רעיונות חדשניים בידי עובדי בית החולים.
1 צפייה בגלריה
ד"ר ליאור פרל מנהל החדשנות BMC Innovation בילינסון
ד"ר ליאור פרל מנהל החדשנות BMC Innovation בילינסון
ד"ר ליאור פרל מנהל החדשנות BMC Innovation בבילינסון
(צילום: שלומי יוסף)
כך או אחרת, בעשייה זאת, הזיקה של הפיתוחים לצורך הרפואי הינה חזקה וברורה יותר משלבים מוקדמים, ובמקביל הפעילות עוזרת לקדם פיתוח טכנולוגיות מתקדמות יותר, המשמשות את המטופלים והמטפלים כאחד. המרכזים לחדשנות משתמשים במגוון של כלים ומתודות לפיתוח חדשניות ולשיפור הטיפול הרפואי, כגון רובוטיקה, בינה מלאכותית, טכנולוגיות מחשוב ענן, הדפסה תלת ממדית ומציאות מדומה. בנוסף, במסגרת מרכזי חדשנות רבים נעשית פעילות חינוך לתכנים רבים ומגוונים, הכוללים כלכלת בריאות, תוכנה, עיצוב, רגולציה, קניין רוחני ועוד. מעין חינוך ל"מקצועות הליבה" של עולם היזמות הרפואית.
התופעה של הקמת מרכזי חדשנות טכנולוגיים בתוך כותלי בית החולים קשורה במושג חדש הנקרא "התכנסות" או "Bio-convergence". מושג זה מתאר פעילות רב-תחומית המבוססת על הסינרגיה בין דיסציפלינות שונות מתחומי הביולוגיה וההנדסה, והינו בשימוש בידי גופים כגון רשות החדשנות, פורום תל"מ (תשתיות לאומיות למו"פ) ו-8400. היכולת לייצר את ההתכנסות הזאת בין הסקטורים השונים במהלך הפיתוח הרפואי רלוונטית במיוחד במדינת ישראל, שכן הפיתוחים הטכנולוגיים יוצאי הדופן מכוונים, על פי רוב, לשווקים עולמיים. היכולת ללמוד על התחום הרפואי במובן הנרחב, בהבנת שוק היעד והמסלולים הצפויים, ישפרו את יכולת היזמים לכוון את מסלול הפיתוח הטכנולוגי באופן המיטבי. במסגרת זאת ישנן גם הזדמנויות למשקיעים המעוניינים בהבנת המגמות של הצרכים העתידיים ברפואה ובהשקעה בשלבים מוקדמים, לחבור למרכזי החדשנות ולהתחיל את מעורבותם ליד מיטת החולה.
במרכז החדשנות שלנו בבילינסון, Beilinson Innovation, אופן הפעולה מבוסס על שיטת הביודיזיין של אוניברסיטת סטנפורד, בה התמחתי. הזרוע המרכזית של מרכז החדשנות אמונה על קידום מיזמים משלב זיהוי הצורך, דרך ההמצאה והקמת חברת ההזנק. במסגרת זאת אנו פועלים מול יזמים ושותפים במספר מישורים. כדוגמה, השנה השקנו תכנית הנקראת "LEAP", אשר מאחדת את החוקרים שלנו עם בוגרי יחידת 8200 המעוניינים במקצועות הבריאות (8200bio), קרן ההשקעות aMoon ו-AWS. במהלך פעילות זאת נחשפים המשתתפים לעולם הקליני ולעקרונות היזמות, כאשר ניתן דגש על מערכת הבריאות העולמית והאתגרים בקידום הפתרונות הטכנולוגיים בה, ולהזדמנויות הקיימות בתחום הבריאות הדיגיטלית. במפגש זה אנו זוכים לראות ניצנים של חדשנות, הצומחים ומתפתחים במסדרונות בית החולים, בקרן ההשקעות ובתעשייה, בהתכנסות מלאה.
שוק המכשור הרפואי הגלובלי צפוי לצמוח באופן משמעותי בשנים הקרובות. ישנם אתגרים רבים במסלולי קידום הטכנולוגיה בבריאות בכלל, ובפרט בארצנו הולך וגובר החשש מהפגיעה של מוסדות הממשלה בכלכלה. אולם בזכות התמורות שחלו במערכות הבריאות העולמיות לאחר מגפת הקורונה, ובזכות פריצות הדרך הטכנולוגיות בישראל במיוחד, כגון בתחומי הבינה המלאכותית והניטור מרחוק, התחום צפוי להתקדם ולשגשג. מרכזי החדשנות בבתי החולים ותופעת ה- Bio-convergence בישראל יהוו חלק מרכזי בתופעה זאת.
ד"ר ליאור פרל הוא מנהל שירות צנתורי לב מורכבים במערך הקרדיולוגי של בי"ח בילינסון מקבוצת כללית, מרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב ומנהל מרכז החדשנות של בילינסון . ד"ר פרל מרצה בכנס כלכליסט בטוקיו "The Land of the Rising Sun meets the Nation of Rising Innovation"