סגור
פודקאסט ועידת התחזיות 2025 - הילה שבורון
(צילום סטילס: גיל נחושתן. צילום ושידור: Streame)

ועידת התחזיות
"כדי לצמוח מהטראומה הנוכחית יש להבין את טראומות העבר"

הילה שבורון, סמנכ"לית נט"ל, אמרה את הדברים בוועידת התחזיות 2025 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים וקבוצת הפניקס. לדבריה: "בישראל, זו המציאות שלנו ותפקידנו הוא לטפל בטראומה וגם לבנות חוסן, לצמצם השלכות ארוכות טווח ולהסתכל קדימה, לדעת שניתן לנהל חיים טובים לצד כאב"

"מצב החברה הישראלית מורכב כיום ומשפיע בכל מקום", כך אמרה הילה שבורון, סמנכ"לית נט"ל ואחראית תחום חוסן בקהילה, בוועידת התחזיות 2025 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים וקבוצת הפניקס. לדברי שבורון: "אנו ארגון ללא מטרת רווח אשר הוקם על ידי דוקטור יוסי הדר ויודי יובל רקנאטי. העמותה פועלת 27 שנים לטיפול בטראומה על רקע של מלחמה וטרור, עבורנו הכל היה הכנה ל-7 באוקטובר. אנו אומה שחיה על חרבה ועל מלחמות ואני יכולה לומר בגאווה שאם אפשר להיות מוכנים ל-7 באוקטובר, אנו היינו שם, מוכנים, העיסוק שלנו במלחמה וטרור אפשר לנו לתת מענה מהיר".
אם נלך אחורה ל-7 באוקטובר, היכן השבת הארורה תפסה אתכם כארגון?
"כשבועיים טרם ה-7 באוקטובר עשינו כנס של 50 שנים למלחמת יום כיפור. טראומת מלחמה אינה אירוע נקודתי ואנו אומה שצמחה מטראומה. ה-7 באוקטובר ילווה אותנו עוד הרבה שנים. טראומה היא אינהרנטית לחיים ועלינו ללמוד לחיות איתה ולצמוח ממנה. בטח ובטח בישראל, זו המציאות שלנו ותפקידנו הוא לטפל בטראומה וגם לבנות חוסן, לצמצם השלכות ארוכות טווח ולהסתכל קדימה, לדעת שניתן לנהל חיים טובים לצד כאב".
הטראומה הזאת תופסת אותנו בשלושה מעגלים שונים, מעגל אישי. אחרי זה יש את טראומת הקהילה. קהילות שלמות התרסקו - והטראומה הלאומית. כיצד מטפלים בכך?
"ברמת הפרט אנו מגלים מדי יום עוד מעגלים של פגיעות. האירוע הזה כה גדול. הפרט הוא חלק ממשפחה, חלק מקהילה. ולכן כשאנו מטפלים למשל בשורדי מסיבות עלינו לטפל גם במשפחתם. לטפל בקהילה. אנו רק קטליזטור ועלינו ללמוד מאנשים מה הם צריכים, מה הקהילה שלהם. כך ניתן למצוא את הדרך הנכונה להחלים. ככל שנסתכל לאומית ואסטרטגית יטב לנו. חוסן של לוחם הוא כאשר הבית מצליח להישאר חזק".
ברמת מקומות העבודה, האם התמודדתם עם התופעה?
"אנו שנים עוסקים בזה. כל עוד אלה היו אירועים קטנים ונקודיים זה לא העסיק את החברה. אך כיום שומעים סיפורים רבים. כשפוגשים למשל עובדי משרד פנים, אנשים שתעודת הזהות שלהם נשרפה בביתם ולא יכולים לקבל טיפול. כל אחד דורש התייחסות".
בהסתכלות קדימה לשנת 2025, מה הדברים הכי חשובים שאנחנו צריכים לקחת בחשבון בטיפול בטראומה?
"אנו צריכים להסתכל דווקא אחורה היסטורית. צמחנו מאירועים קשים בהיסטוריה. עלינו להחזיק את האמונה וצריך זמן וסבלנות. החלמה מטראומה לא קורית בחודש או שנה. ככל שהחברה תאפשר לאנשים לחזור בצורה הדרגתית וינגישו לאנשים את החזרה לחיים תוך מתן אחריות הדדית, זמן, מקום, מרחב לצמיחה. עלינו לוודא שהדבר הזה יקרה ואנו נהיה שם, כי אין לנו ברירה. עלינו לשקם את אמונו של העם עם המדינה וזה יקח לנו זמן, אך נעשה את זה".