סגור
כנס שוק ההון בראי ההייטק הישראלי - נתן חץ

כנס שוק ההון
"אני אומר לאנשים בהייטק קחו בניין חדש בחולון - הם לא רוצים לבוא לראות"

נתן חץ, הבעלים והמנכ"ל של קבוצת הנדל"ן המניב אלוני חץ, אמר בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם קרנות כי שוק המשרדים לא הולך להיעלם בקרוב - על אף המעבר לעבודה חלקית מהבית: "ב'מתחם הקוריקנט' בל אביב אין שטח להשכרה, יש לנו רשימת המתנה כמו למסעדה, אנשים שמוכנים לשלם 50% יותר"

"אני לא מספיד בכלל את שוק המשרדים" כך אמר נתן חץ, המנכ"ל והבעלים של קבוצת אלוני חץ בראיון לרועי ברגמן, ראש מערכת החדשות של כלכליסט, בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף קסם קרנות ETF מבית אקסלנס. לדבריו, הדיבורים על מעבר כולל לעבודה מרחוק וקטסטרופה בתחום המשרדים - בעיקר בהייטק - לא עמדו במבחן המציאות.
"אני לא דובר של חברות הייטק, אני לא ממשרד העבודה ולא ממשרד הרווחה, כך שאני לא מתעסק באיך אנשים עובדים. אני קודם כל מדבר בתור סתם אזרח או בתור אדם. וברור לחלוטין שהעוצמה של המין האנושי היא בחיבור. אנחנו לא אריות ולא פילים, אנחנו חלשים מבחינה פיזיוגליות כך העוצמה שלנו היא בקשר. כמו חבל שכל חוט חלש, אבל יחד נוצר חבל חזק. העולם בנוי על הקשרים האלה, זה לא משתנה וזה גם לא ישתנה בהמשך. אנחנו נדע את ההשפעה של העבודה המרוחקת והקורונה רק בעוד חמש שנים, רק אז נוכל לבחון את ההשפעה על התפוקה".
איך התנהלתם בתקופת הקורונה - ונכון לעכשיו, כשהיא מאחורינו, מה הצפי שלך לעתיד השוק?
"השימוש כמובן בתקופת הקורונה היה נמוך, וקיבלנו על התקופה הזו כמו שאנחנו מקבלים על שישי ושבת. נכון שיש גופים שהחליטו להקל על העובדים בגלל הבעיה של התחבורה ועוד, במיוחד בעולם ההייטק, שיש שם מריבה על הטאלנטים. כיום מתחילה להתגבש תפיסה של שלושה ימים במשרד ושני ימים בבית. אנחנו רואים את המאמצים בארץ ובעולם של חברות ההייטק להשקיע בשיפור נראות המשרד, כדי שהעובד ירצה לבוא, בין היתר באוכל, בחדר כושר ובהטבות פנאי אחרות. בוא לא נשכח בישראל בממוצע יש דירה של 4 חדרים עם שלושה ילדים, זה לא כל כך פשוט לעבוד בבית. אנחנו מקטרים על התנועה בארץ, אבל התנועה בלונדון או בניו יורק היא לא יותר טובה".
מצד אחד בניתם פרויקט חדש בחולון, אבל עדיין הביקוש הגדול הוא בתל אביב
"בתל אביב ב'מתחם הקוריקנט' אין שטח להשכרה, אולי 100 מטר, אבל לא קומה ולא חצי קומה, יש לנו רשימת המתנה כמו למסעדה, אנשים שמוכנים לשלם 50% יותר. אנחנו מציעים ללקוחות קיימים שלנו לוותר על חלק מהקומות שלהם ואנחנו משכירים את השטח במחיר גבוה הרבה יותר. המחירים גבוהים מאוד, לא הגיוניים בעיני. אם אתה נוסע קילומטר לרחוב אבא הלל אתה מוצא שטח יותר גדול, ובשליש מחיר".
ההאטה המדוברת בהייטק לא משפיעה על המחירים?
"אתה יכול לשאול את זה אנשים בסקטור. עובד הייטק יושב על 15-10 מטר, עלות המקום שלו נעה בין 3,000 ל-2,000 שקלים לחודש. אני אומר לחברים מהענף בואו קחו בניין חדש בחולון - הם לא רוצים לבוא להסתכל. מצד שני, מתחיל תהליך בעניין הזה. מניח שהוא יתחזק, מכיוון שחסרים שטחים - שלא לדבר על המחיר הנמוך. אנשים יצטרכו להתרחק ממתחם תל אביב".
נץ ציין עוד שיחה כי גם תפיסת המרחב של העובד השתנתה, מסביב 5-4 מטר לעובד ל-8-7 מטר ובחלק מהענפים יותר מזה. "הבריאות של העובדים חשובה לכולם. יש מקומות עבודה שחזרו לממוצע של 15-10 מטר לעובד - מצד שני, מול תופעת העבודה מהבית, יש גם צעדים של חיסכון בשטח, בין היתר בענף ראיית חשבון. בפירמת EY למשל מעבירים קוד שמפנה אותך לשולחן עבודה "חם" המשתנה בהתאם לשעה וליום שבו אתה מופיע למשרד. בטכנולוגיה זה סיפור אחר לחלוטין, שם רוצים מקום בשולחן לתמונה של האישה והכלב".
והסיפורים על הפיטרורים בהייטק לא משפיעים על המחירים
"אז יש כותרת שוויקס מפטרת 150 עובדים. לדעתי מכל זבוב עושים פיל - לקרנות ההשקעה יש כסף שגויס בהיקפים מטורפים, של גורמים שרק רוצים להשקיע. יש שם הר של כסף.
בת"א אין שטחים ריקים חדשים, אנחנו בונים ועזריאלי בונה, אבל זה לעוד בערך 4 שנים. ב-5 שנים הקרובות יבנו מיליון וחצי מטר במתחם הקורקינט בתל אביב. יכול להיות שאז יהיה עודף עם בניינים גדולים אבל אנחנו לגמרי לא שם. אני ממש לא מספיד את שוק המשרדים".