השקעות בתשתיות לאומיות"יותר חברות פרטיות מנסות לשתף פעולה כדי להגיע לאפס פליטות פחמן"
השקעות בתשתיות לאומיות
"יותר חברות פרטיות מנסות לשתף פעולה כדי להגיע לאפס פליטות פחמן"
פרייק ספורנברג, מ-BlackRock, בכנס השקעה בתשתיות לאומיות של "כלכליסט": "מעבר לתשתיות נטולות פליטות פחמן הוא אתגר גדול, שמתמודדים אתו בכל העולם"
"מעבר לתשתיות נטולות פליטות פחמן הוא אתגר גדול, שמתמודדים אתו בכל העולם", כך אמר פרייק ספורנברג, ראש תחום אסטרטגיית מוצר ב-BlackRock, בכנס השקעה בתשתיות לאומיות של "כלכליסט", BlackRock ו-FTSE Russell שנערך היום.
לדברי ספורנברג, מדובר באתגר שהוא כבר לא נחלתם של גופים ציבוריים בלבד. "יותר ויותר חברות פרטיות מתמודדות עם האתגר הזה ומנסות לשתף פעולה כדי להגיע לאפס פליטות פחמן", אמר בשיחה עם כתב כלכליסט, עומר כביר. "כשחושבים על זה, יש שלושה דברים שאנחנו צריכים לעשות. אחד מהם הוא לבנות תשתיות חדשות, כי אנחנו צריכים להתנתק מהפחמן ולעבור למשק דל-פליטות. בתשתיות חדשות הכוונה היא אנרגיות מתחדשות. אם ניצור תשתית אנרגיה נקייה, זה כבר יפתור 50% מפליטות הפחמן בעולם.
"החלק השני קשור לכך שעדיין דרושים לנו פיתוחים טכנולוגיים רבים. כי אם נעבור לשלב הבא של התנתקות מפחמן, הוא כולל מגזרים שקשה יותר להפחית את פליטות הפחמן שלהם. מדובר על תעשיות כמו בטון ופלדה. בטון אחראי ל-7% או 8% מכל פליטות הפחמן בעולם. אנחנו צריכים לפתח טכנולוגיות חדשות כדי ליצור בטון ירוק ופלדה ירוקה, וזה משהו שידרוש הרבה חדשנות ומו"פ, ובפועל פירוש הדבר הוא השקעות.
"התחום השלישי הוא סיוע לחברות קיימות במסע השינוי שלהן. לא מדובר רק ביצירת תשתיות חדשות ובקידום חדשנות לאורך העשורים הקרובים, אלא גם לסייע לחברות קיימות במעבר לאפס פליטות. לדוגמה, גז טבעי הוא דלק מעבר בעצם, וחלק גדול מאסיה עדיין תלוי בפחם כמקור אנרגיה עיקרי. לכן בחנו את האפשרות של להשקיע בשילוח גז טבעי לאסיה, מה שיאיץ את המעבר מפחם לגז. מדובר בשינוי הדרגתי. לא הכל יהיה נקי וירוק מהיום הראשון או השני, וחשוב מאוד לסייע לחברות ולהשקיע בתשתיות המעבר הדרושות".
ספורנברג דיבר גם על התחרות ההולכת וגוברת בין משקיעים בתחום התשתיות הירוקות: " זורם הון רב לשווקים האלו, מה שיוצר תחרות. כמשקיעים, יש לנו שלושה מנופים: אזור, מגזר ומחזור החיים. מבחינת האזור, אנחנו מאמינים שאם אתה משקיע גלובלי, אתה יכול להשוות הזדמנויות בארה"ב להזדמנויות באירופה, המזה"ת ואסיה. חשוב למצוא את הערך היחסי הטוב בעולם. מבחינת מגזר, התפיסה שלנו היא שצריך למצב את עצמך לעתיד, ובנוסף להשקעה במגזרים מסורתיים, יש להשקיע בתשתיות חדשות כמו הטענה למכוניות חשמליות וייצור והעברת מימן. אנחנו מתמקדים בהוספת מגזרי תשתיות חדשים וצומחים. מבחינת מחזור חיים, השאלה היא מתי להיכנס לתשתית אפשר לקנות משהו שכבר פועל, לבנות משהו או לפתח משהו. אנחנו רואים פחות תחרות בפיתוח ובנייה ממשית של תשתיות. למה? כי זה דורש מומחיות רבה יותר. שלושת המנופים האלו עוזרים לנו להתמודד עם התחרות ולקבל תשואת מזומנים נאה מאוד וצמיחת הון בעבור המשקיעים שלנו".