סגור
כנס פיננסים - גיל כהן, שרה קנדלר
(צילום: סיני דוד, אוראל כהן)

כלכלת המחר
סגן החשב הכללי: הורדת הדירוג של ישראל כבר מתומחרת

גיל כהן בכנס כלכליסט, "השוק הישראלי הראה לאורך השנים איך הוא יודע להתאושש. מי שהשקיע בנו עשה תשואות יפות". שרה קנדלר, ראש מחלקת תאגידים ברשות ני"ע: "במבחן התוצאה ההחלטה להשאיר את הבורסה פתוחה הייתה טובה"

"במבחן התוצאה ההחלטה להשאיר את הבורסה פתוחה הייתה טובה", כך אמרה שרה קנדלר, ראש מחלקת תאגידים ברשות לניירות ערך, בכנס כלכלת המחר של כלכליסט בשיתוף בנק ירושלים ו-BDO, בפאנל לצד גיל כהן, סגן בכיר לחשב הכללי, עם שלמה טייטלבאום מכלכליסט. "זו הייתה ההחלטה הראשונה שקיבלנו. גם המשקיעים בארץ וגם בעולם הסתכלו לראות מה קורה. זו הייתה תקופה קשה ותנדותית אבל זה מדהים באיזו מהירות חזרנו לפעילות, והשוק יצא מהתקופה ההיסטרית הראשונה".
"פעלנו בכמה ערוצים מידיים: קודם כל היה צריך להרגיע את התאגידים ונתנו כמה שיותר הקלות כמו ארכות להגשת דו"ח הרבעון השלישי, שהיה צריך להגיש בסוף נובמבר. בפועל, לא הרבה עשו שימוש, פחות מ-60 חברות, אבל עצם זה שנתנו את הארכה נתן שקט ורוגע. יחד עם זה, היה נורא חשוב לא להוריד רגל מהגז - כדי שיהיה אמון דווקא בתקופה הזו, כל דיווח יכול להיות מאוד מהותי. במקביל המשכנו את פעילות הפיקוח בצורה מאוד ברורה".

1 צפייה בגלריה
כנס פיננסים - פאנל האתגרים של הרגולטורים הפיננסיים בתנאי מלחמה מימין גיל כהן סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת המימון והאשראי שרה קנדלר ראש מחלקת תאגידים ברשות ני"ע מנחה: שלמה טייטלבאום
כנס פיננסים - פאנל האתגרים של הרגולטורים הפיננסיים בתנאי מלחמה מימין גיל כהן סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת המימון והאשראי שרה קנדלר ראש מחלקת תאגידים ברשות ני"ע מנחה: שלמה טייטלבאום
פאנל "האתגרים של הרגולטורים הפיננסיים בתנאי מלחמה". מימין גיל כהן סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת המימון והאשראי, שרה קנדלר ראש מחלקת תאגידים ברשות ני"ע. מנחה: שלמה טייטלבאום
(צילום: אוראל כהן)

איך מוודאים שחברות לא מנצלות את המצב, ובכסות של דיווח ביטחוני מסתירות למעשה בעיה מהותית? איך מתווכים את המידע למשקיעים?
"כרגולטור שמפקח על הנושא, יש לנו מערכות ורפרנטים במחלקה שעוקבים אחרי כל החברות, ובטח חברות בסיכון גבוה. כשצריך אנחנו פונים לחברות ומבקשים דיווחים נוספים. רק אתמול פרסמנו דגשים לדו"ח השנתי, כדי שחברות יחדדו דברים שקשורים למלחמה. אנחנו לא רוצים שזה ייבלע".
גיל, אם הגירעון ב-2024 יעמוד על 6.6%, המשמעות היא תוספת של 140 מיליארד שקל לחוב, וזה עוד בלי תרחיש של זירה צפונית. השאלה הבסיסית היא האם בכלל אנחנו יכולים לעמוד בחובות כאלו?
"נכנסנו למלחמה עם תיק חוב אופטימלי בסך טריליון שקל, תיק של כמעט 10 שנים, יחס חוב תוצר 60% וגירעון נמוך, וזה מאפשר גמישות פיסקלית. כמובן שהשווקים הגיבו בהתחלה בחדות, אבל אנחנו רואים התאוששות בחודש האחרון, ואנחנו עדיין נהנים בשווקים הגלובליים מביקוש גבוה. למרות שסביבת הריבית מורכבת, אפשר לראות שהעלייה בתשואות אחרי ה-7.10 מתכנסת חזרה לתשואות נורמליות".
אתם מודאגים מתרחיש של הורדת דירוג? תהיה לזה משמעות על גיוס החוב?
"השווקים מתמחרים סיכון. דירוג האשראי מדרג את החוב הישראלי במטבע זר. אם משווים את המרווחים במטבע זר, השוק הגיב בחדות אחרי ה-7.10 ותמחר סיכון גבוה יותר, וכנראה גם הורדת דירוג כלולה בפנים. אף אחד לא אוהב הורדת דירוג אבל סך כל הדירוג הישראלי טוב, והשוק הישראלי הראה לאורך השנים איך הוא יודע להתאושש. מי שהשקיע בנו עשה תשואות יפות".