רודשואו+ "מדלוורים לא משנה מה"
רודשואו+
"מדלוורים לא משנה מה"
בפאנל באירוע רודשואו+ של כלכליסט ופועלים טק הסבירו למה דווקא עכשיו זה הזמן לדחוף קדימה: "במנהטן שאחרי 11 בספטמבר מי שהצליח להמשיך לדחוף את העסק קדימה, בדיעבד זו היתה עבורו הזדמנות"
"אלה זמנים מאתגרים במיוחד עבור סטארט־אפים בשלבים מוקדמים כי קשה לגייס הון והם גם האוכלוסיה המגויסת למילואים ולכן אנחנו מקיימים את האירוע היום כדי שנוכל להמשיך, למרות המצב. קשה לקום בבוקר אבל אנחנו חייבים להפגין חוסן ולסייע לצמיחת האקו־סיסטם", כך אמרה ד”ר עדי הורוויץ לביא, סמנכ"לית צמיחה בפועלים טק, בפאנל בהנחיית ג'יימס ספיירו במסגרת אירוע רודשואו+ של "כלכליסט" ופועלים טק.
לדברי קובי סמבורסקי, מייסד־שותף בקרן גלילות קפיטל, "העסקים לא כרגיל. כולנו עברנו שינויים רבים אבל מבחינת העסקים אנחנו דוחפים קדימה כאילו לא קרה כלום. חזרנו מארה"ב מסיור עם חברות פורטפוליו. אנחנו דוחפים את הפעילות, ממשיכים להשקיע ולהניע את האקוסיסטם אף על פי שרובנו שבורי לב ולמרות המצב", אמר.
ככל שהשלב של הסטארט־אפ מוקדם יותר – כך קשה לו יותר, אמר עמנואל תימור, שותף בקרן ורטקס. "לכן אנחנו אומרים לחברינו ולקולגות שלנו בחו"ל – אלה זמנים קשים, לקח לנו כמה שבועות בהתחלה לחזור לעצמנו, 20% במילואים ויש כמה אתגרים, אבל כן, אנחנו עושים כל מה שביכולתנו. זה המסר שלנו – לא משנה מה – אנחנו מדלוורים. ההסתכלות שלנו על ההייטק היא לטווח הארוך. כשאנחנו משקיעים בסטארט־אפ, יכול להיות שהאקזיט יקרה בעוד עשר שנים. ההסתכלות היא תמיד לטווח ארוך".
"האמון העולמי באקו־סיסטם הישראלי לא נפגע, למרות המלחמה", אומרת יודפת הראל, שותפה, קרן בלאמברג. "אנחנו מדלוורים. יש לנו עדיין את האחריות לשרת את לקוחותינו. בצד השני של המלחמה, כשהכל ייגמר, נמצא יזמים טובים יותר, תוצאות טובות יותר וחברות טובות יותר – הבציר של 2024 יהיה הבציר הטוב ביותר", אמרה.
ד”ר הורוויץ לביא אמרה כי "אף על פי שאלה זמנים מאתגרים, אנחנו חיים פעם אחת. אחרי המלחמה אותם מילואימניקים יחזרו וירצו להגשים את עצמם – וסטארט־אפים חדשים ייווסדו. אנחנו צריכים לוודא שיש אקו־סיסטם שתומך בכך. אני מאמינה באופי היזמי הישראלי ושנראה סטארט־אפים מדהימים שיקומו ב־2024 והלאה".
היא סיפרה שאחד מהסטארט־אפים שהיו אמורים להגיע לאירוע רודשואו+ לא הגיע מכיוון ששלושת היזמים גויסו למילואים. למרות זאת, הם אמרו שהם ממשיכים את הסטארט־אפ ולכן היא מאוד אופטימית. "אנחנו רואים שעכשיו גם יזמים שגויסו עושים מה שצריך, עושים עכשיו ומדלוורים, הם לא מחכים”.
סמבורסקי השווה את המצב לתקופות של אחרי הקורונה ולמנהטן של אחרי 11 בספטמבר. "מה שראינו הוא שאחרי הקורונה אנשים התחילו לעבוד קשה יותר וגם עכשיו, מתמקדים יותר בעבודה. במנהטן שאחרי 11 בספטמבר מי שהצליח להמשיך לדחוף את העסק קדימה, בדיעבד זו היתה עבורו הזדמנות. לכן אני חושב שמי שימשיך לדחוף חזק קדימה – יפגוש הזדמנות. החברות שמתחילות עכשיו וממשיכות לנוע קדימה יהיו אפילו יותר טובות", אמר.
"הסטארט־אפים שנמצאים בשלבי הגיוס הראשונים, הסיד, ימשיכו לעשות את אותו תהליך, והמשקיעים מחפשים הזדמנויות להשקיע באותם יזמים. לעומת זאת, אלה שנמצאים בשלבים מוקדמים לפני סבבי גיוס מוקדמים, מצבם הוא הקשה ביותר. הם צריכים לשכנע שהחזון שלהם מספיק חזק ולא רק בגלל המלחמה אלא יותר בגלל התיקון בשוק שהתחיל כבר ב־2022", אמר תימור.
"חוץ מהממשלה אנחנו רואים גם קרנות פרטיות שרוצות לסייע לסטארט־אפים. סטארט־אפ שיש לו שישה חודשים 'לחיות' - הן אלו שיעזרו לו. כולנו צריכים לחשוב בכל יום מה אנחנו יכולים לעשות כדי לסייע. נשמח לראות יותר כסף שמגיע מבחוץ, ולכן אנחנו צריכים להתמקד בלהראות לעולם שאנחנו פתוחים ויכולים לדלוור. השקעות של קרנות ישראליות ותמיכת הממשלה לא תהיה מספקת״", אמרה ד”ר הורוויץ לביא.
סמבורסקי אמר כי הוא לא מאמין בהתערבות הממשלה. "הדבר המדהים בקהילת הסטארט־אפים הישראלית הוא שאנחנו יכולים לעשות דברים בעצמנו. אחד הדברים שרואים הוא התרומה של תעשיית ההייטק וההירתמות לעזרה לתושבי העוטף ולחיילים, ונמשיך לעשות את זה. עלינו לדלוור ולהמשיך לדחוף קדימה ונמשיך להשקיע כי זה הדבר החכם לעשות".
הראל סיכמה כי תפקיד הממשלה כרגע משולש: "לעודד השקעות זרות, לעודד את המוסדיים בישראל להשקיע בסטארט־אפים ולא להתערב יותר מדי".