השקעות בראי גלובלי"ב־2024 הסיכונים הגדולים מגיעים מהמצב הפוליטי"
השקעות בראי גלובלי
"ב־2024 הסיכונים הגדולים מגיעים מהמצב הפוליטי"
לדברי סקוט הלפשטיין, מנהל מחלקת מחקר ב-Global X, במשדר המיוחד של כלכליסט ו-Global X, "המצב הגיאופוליטי הגלובלי מייצג סיכון משמעותי לשוק, אך לשווקים יש יכולת להתגבר על משברים"
מהם הטרנדים הבאים בשוק ההשקעות, במיוחד נוכח מהפכת הבינה המלאכותית המושכת השקעות ענק לתחום גם במהלך האטה כלכלית. נושאים אלה עלו בשיחה עם סקוט הלפשטיין, מנהל מחלקת מחקר, Global X, בהנחיית ירדן רוז'נסקי מכלכליסט, במשדר השקעות בראי גלובלי של כלכליסט ו-Global X.
מדד S&P 500 חווה עליות חזקות, האם המומנטום הזה ימשיך או שהמשקיעים צריכים להתכונן לירידה?
"המומנטום בהחלט יכול להמשיך. יש לכך שלוש סיבות שניתן להצביע עליהן בבהירות. ראשית, מדד S&P החל את השנה שעברה בעליות חזקות וגם את 2024, אבל מנקודת מבט דו־שנתית ארוכת טווח, מדובר רק בעלייה של 2%. כעת התחזית לרבעון הזה עדיין חזקה, אנחנו מצפים לתחזית צמיחה של כ־5% וגידול במכירות של כ־4%. הרווחיות עומדת כיום על 9%—10% ומה שעשוי להיות הכי חשוב — וזאת הסיבה השנייה — הוא שחברות המשיכו להשקיע בעסקיהן, הוצאות ההון עדיין חזקות וכך הן משיגות יעילות יותר גדולה. מעבר לכך, הסיבה השלישית היא שכמות ההון שאינו מושקע בסביבה של ירידות ריבית היא גדולה. כיום יש מעל 6 מיליארד דולר בשוקי הכסף ומחזור שערי הריבית הגיע לשיאו. גורמים אלה ביחד — כשמזומנים יוצאים משוקי הכסף שבהם משלמים כעת כ־5% — חלק מהם יגיעו לשוקי האקוויטי, כך שאנו סבורים שעלייה זו היא בת־קיימא".
היכן אתה רואה הזדמנויות אטרקטיביות להשקעה בימים אלה?
"אנו סבורים שאקוויטי ככל הנראה מייצג את הסיכוי לביצועי יתר, אך הכנסות קבועות לטווח הבינוני ולטווח הארוך נראות לנו אטרקטיביות. אם נבחן לעומק את רשימת ההשקעות הקיימות, מבחינתנו כיום השקעות אלטרנטיביות הן בבחינת חרב פיפיות. כי יש הון בשפע והוא מגדיל את מחירי העסקאות, אבל בו־זמנית שיעורי הריבית יחסית גבוהים ולכן זה מקצץ את ההחזר. אם נבחן את הטווח הקצר, מה שפופולרי מאוד כיום בשוקי הכסף, זה אטרקטיבי מכיוון שזה משלם 4.5%—5.5%, אבל בעוד שנה שיעור התשלום יהיה 3%—3.5% אז אולי זה לא הזמן הטוב ביותר להיכנס לזה. מבחינתנו, אקוויטי עדיין מייצג את הסיכוי הטוב ביותר לביצועים שלנו. יש הרבה 'כיסים' של הזדמנויות, בחדשנות לדוגמה, שעדיין אינם מתומחרים כמו היתר".
אם אנו מדברים על חדשנות, אי אפשר שלא לדבר על AI, האם היא מייצגת הזדמנות צמיחה גדולה או שהרווח יגיע רק לידיו של קומץ?
"אנו מאמינים שמהפכת ה־AI אינה עניין של מניה אחת או שתיים — מדובר כאן באקוסיסטם הרבה יותר נרחב והוא כולל חומרה, דאטה ותוכנה. לדוגמה, בעולמות החומרה אין ספק שיכולת עיבוד היא חשובה ואנבידיה מושכת הרבה תשומת לב, אבל בחמש השנים הקרובות אלגוריתמים של בינה מלאכותית ייצרו יותר דאטה ממה שבני אנוש ייצרו, וצורכי האחסון של הדאטה יצמחו באופן ניכר. בעודנו ממקדים את תשומת לבנו בתוכנה, אנחנו לא סבורים שיש בהכרח רק חברת תוכנה אחת. מבחינתנו רבות יתקיימו בסימביוזה. ובנוסף, בעודנו בוחנים את כל הנושא של דאטה, אנו מתמקדים בחדשנות וכך עשינו בעשור האחרון".
מהם הסיכונים שמשקיעים צריכים לעקוב אחריהם בימינו?
"הגורם לירידה בכלכלה בשנים האחרונות הוא כפול: ראשית, סיכון בתחום המדיניות המוניטרית, וזה קשור לעלייה בשיעור הריבית ולשאלה האם הפדרל ריזרב יגזים בכך וזה היה קשור מאוד לסיכון שקשור בהאטה כלכלית, במיוחד מיתון. אנחנו לא חשבנו שזה תרחיש סביר כי חשבנו שהכלכלה די בריאה. עובדתית זה היה מוצדק וכמעט שאין יותר תחזיות למיתון. אנו כן צופים האטה כלכלית מתמשכת אבל הצמיחה המינימלית תהיה בסביבות 1% או קצת פחות.
"שנית, אנו סבורים שב־2024 הסיכונים הגדולים מגיעים דווקא מהמצב הגיאופוליטי. כמובן, לאחר האירועים הטרגיים באוקטובר האחרון בישראל יש סיכון גדול למלחמה במזרח התיכון. ראינו כיצד החות'ים הצטרפו לעימות, ראינו כיצד מתקיים סיכון מתמשך מצד חיזבאללה והשפעת אירועים אלה על ארה"ב, ישנו גם העימות באוקראינה, שבו אם ארה"ב תפסיק את מתן הסיוע — זה עשוי לחזק את ציר הרשע או ציר השיבוש החדש שמורכב מרוסיה, איראן וקוריאה הצפונית. קיים גם סיכון מצד סין לטייוואן לאחר הבחירות בטייוואן וכמובן שכאן בארה"ב יש מחזור בחירות טעון שעלול להיות מסובך למדי אז אם אנו מסתכלים על כל אלה ביחד, זה מייצג סיכון משמעותי לשוק. ועם זאת, לשווקים יש יכולת גם להתגבר על משברים גיאופוליטיים ולכן אנו נשארים אופטימיים אך עומדים על המשמר".