סגור
מלאכיות הדממה - שון דרבי
(סיני דודפור)

Sohn'X Tel Aviv
האינפלציה בעלייה, הריבית בדרך למעלה - היכן כדאי להשקיע היום

בשנה הקרובה יש סכנה שהכלכלה המערבית תשקע בסטגפלציה - אינפלציה גבוהה יחסית, עם צמיחה הרבה יותר נמוכה. שון דרבי, אסטרטג השקעות ראשי בג'פריס, שהרצה בוועידת Sohn'x, אומר כי בעוד ארה"ב ואירופה נכנסות לתקופה של הידוק מוניטרי, וסין חווה האטה חריפה בצמיחה, דווקא יפן היא היעד המועדף כעת להשקעה

היכן כדי להשקיע? שאלה לא פשוטה בכלל אם בוחנים את מצב השווקים בעולם שעדיין מתאוששים מההשלכות הכלכליות של התפרצות נגיף הקורונה בעולם. ברוב הכלכלות החזקות בעולם יש ציפייה לאינפלציה גבוהה, מחירי הנפט והזהב נוסקים למעלה והתשואות של האג"ח הממשלתי לטווח ארוך מאוד נמוכות. אם לא די בכך הפלישה של רוסיה לאוקראינה מאיימת לזעזע גם את הכלכלה העולמית.
"עקומת התשואה בארה"ב מתחילה להשתטח. קובעי המדיניות טועים בהידוק יתר או שהם הבינו שאפיקי ההשקעה משפיעים מאוד על קביעת מדיניות מוניטרית. לכן ב-12 חודשים הבאים יש סכנה שיהיה סוג מסוים של סטגפלציה, אינפלציה גבוהה יחסית, עם צמיחה הרבה יותר נמוכה", כך אמר שון דרבי, אסטרטג השקעות גלובליות של ג'פריס, בוועידת SohnX Tel Aviv שנערכת בשיתוף עם כלכליסט. כל הכנסותיה של הוועידה מוקדשות למען פעילותה של עמותת "מלאכיות הדממה". "אם נסתכל על עקומת התשואה בארה"ב כמדד שמראה היכן לחפש אפיקי השקעה טובים, היא מראה שעלינו להבין שחלק גדול מהצמיחה כבר מאחורינו".
לתפישתו של דרבי, "ארה"ב נמצאת כעת בקבוצה שבה אפיקי ההשקעה נעשו חשובים מאוד בהנעת הצמיחה הכלכלית. אם אפיקי ההשקעה האלה יתחילו להתקרר, אולי בסוף תהיה לזה השפעה חזקה על תשואות ממניות. כשמסתכלים על מחזור המדיניות של ארה"ב מאז שנות ה-90, עיקר ההידוק המוניטרי הסתיים, לאו דווקא בגלל שינוי במשתנים כלכליים, כמו אבטלה או אינפלציה, אלא פשוט כשאפיקי ההשקעה השתנו. במובן זה, גם הפעם זה לא יהיה שונה. ארה"ב, ובמידה מסוימת אירופה, כולן בתהליך הידוק מוניטרי כרגע".
"העובדה שהבנקים המרכזיים קנו הרבה או הרחיבו את המאזן שלהם כל כך והורידו את תשואת האג"ח הממשלתי הביאה לכך שהייתה עליית התמ"ג הנומינלי הטובה ביותר מאז שנות ה-70. זה הניב עלייה גדולה ברווח נומינלי", מסביר דרבי, "אם נסתכל על ארה"ב כדוגמא, עלייה ברווח הנומינלי או ההתמקדות הזאת בתמ"ג נומינלי, נוטה להגיע עם יותר עליות ומורדות. כלומר, הבנקים המרכזיים צריכים לרסן מהר את הלחצים האינפלציוניים ואחר כך לגלות שהכלכלה אולי התקררה יותר מדי. זאת תקופה קשה מאוד לבנקים המרכזיים לקבוע מדיניות נכונה. לדעתנו, זה יימשך גם ב-12 החודשים הבאים, שבהם הבנקים המרכזיים מהפדרל רזרב עד הבנק המרכזי האירופאי, כולם ישנו את הטקטיקה המוניטרית שלהם כדי להבטיח שהמדיניות תרסן את האינפלציה".
2 צפייה בגלריה
שון דרבי אנליסט ג'פריס SOHN
שון דרבי אנליסט ג'פריס SOHN
שון דרבי, אסטרטג השקעות ראשי בג'פריס
ומה לגבי סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם? "אין ספק שבכלכלת סין חלה האטה עצומה", אומר דרבי, "לפני כמעט שנה סין צמחה בקצב של יותר מ-18 אחוז. אבל היא ירדה לקצב של פחות מחמישה אחוזים בסוף הרבעון הרביעי. מנקודת המבט שלנו, סין כרגע מתחילה להגיע לנקודת השפל, ואנחנו מעריכים שהתמ"ג יהיה כחמישה אחוזים ב-2022. אין ספק שהשלטונות שם מתחילים לפתע לשחרר את העמדה הפיסקלית שלהן. אבל אם נסתכל על שוק האג"ח נוכל לראות ששיעורי הרבית הריאלית עדיין חיוביים, בניגוד למה שקורה במערב עם שיעורי ריבית שליליים מאוד. לכן סין כנראה לא נמצאת בראש רשימת המועמדים כי המדיניות שלה עדיין הדוקה מדי".
"עוד דבר שמניע אותנו מאופטימיות גדולה מדי לגבי סין", ממשיך דרבי, "הוא שמשקי הבית חסכו הרבה מעל המגמה. משנת 2020, שבה פרצה המגפה, חסכונות משקי הבית בסין גדלו בסביבות שני טריליון יותר מהמגמה הרגילה. צריך לזכור שבסין שיעור החיסכון ברוטו הוא 44% מהתמ"ג זה מספר מאוד גבוה. במובן הזה מדיניות אפס הדבקה שהרשויות בסין נקטו הביאה לכך שמגזר משקי הבית נמנע מלהוציא כסך על שירותים ומוצרים וזה לכשעצמו אומר שאולי נצטרך לחכות ל-2023 עד שסין תיפתח שוב באמת. כרגע התשואה בסין די שטוחה. המשמעות היא שאולי נצטרך לחכות עד שתהיה עוד ירידה בריבית לפני שעושים מעבר גדול לסין בשנה הקרובה".
אז איפה בכל זאת כדי להשקיע? אם שואלים את דרבי התשובה היא יפן: "יפן סוחרת בהערכות שווי נמוכות מאוד - מכפיל רווח של 13 לערך. יש לה ריבית ריאלית שלילית, מכפיל רווח צמיחה של 0.7 וזה אחד השווקים הזולים מבין השווקים המפותחים". לטענתו של דרבי, "יפן עברה התאוששות בינונית מאוד אחרי המגפה. בנק יפן קימץ מאוד בהרחבת המאזן שלו והממשלה עצמה לא באמת עשתה הרבה בהזרמת אשראי למשק. על פניו יפן לא נראית כמו מועמדת טובה להמלצות שלנו אבל יש ליפן יתרונות גדולים שהופכים אותה יעד טוב להשקעה. אחד מהם הוא ששער החליפין זול מאוד . במונחים ריאליים הוא קרוב לשפל הגדול ב1970. העובדה הפשוטה היא שהמטבע הסיני התחזק מאוד החזירה ליפן כוח תחרותי".
"בנוסף לכך, אומר דרבי, "גם החברות ביפן חוו התכווצות מרווח משמעותיות מאוד לא רק בכלל עלויות ייבוא גבוהות אלא גם בעיות בהיצע. יפן היא אחת הכלכלות היחידות בעולם שבאמת אימצה את שיטת המלאי JUST IN TIME וזה הביא למחסור במוליכים למחצה וגם חוסר יכולת להשיג רכיבים חיוניים לתעשיית הרכב מה שגרם לכך שהפעילות הכלכלית הייתה מתחת למגמה. כמו כן, ליפן יש יתרון אחד במיוחד בתקופה של עלייה בשיעורי הריבית וזה שהבנק המרכזי נוקט בשיטה שנקראת "שיטה בעקומת התשואה. זאת אומרת שבנק יפן מחויב לרסן את הריבית. המשמעות אמורה להיות שבמדד טופיקס אמורה להיות הרבה פחות תנודתיות עבור מניות, אג"ח ואפיקי השקעה אחרים. מכאן גם עולה שבנק יפן מפגר מאוד אחרי בנקים מרכזיים אחרים בהעלאת ריבית ובכך מפחית ההסתברות לטעות במדיניות. מנקודת המבט שלנו לפן מפגרת 6-9 חודשים מאחורי ארה"ב ואירופה".
דבר נוסף לתפישתו של דרבי שהופך את יפן ליעד מועדף להשקעה הוא העובדה "שהכלכלה שלה די רחוקה מהאירועים במרכז אירופה וכרגע והיא לא מעורבת ממש בסכסוך בין ארה"ב לרוסיה במה שנוגע לזעזועים שיבואו מהסנקציות או מסיכונים בעקבות מתיחות גיאו-פוליטית. במובן הזה המשקיעים ביפן לא צריכים ממש לדאוג לחדשות שמגיעים מאוקראינה".
2 צפייה בגלריה
מימין עו"ד שמוליק זיסמן מייסד ויו"ר עמותת מלאכיות הדממה ו דני גילרמן יו"ר ועידת SohnX TLV
מימין עו"ד שמוליק זיסמן מייסד ויו"ר עמותת מלאכיות הדממה ו דני גילרמן יו"ר ועידת SohnX TLV
מימין עו"ד שמוליק זיסמן מייסד ויו"ר עמותת מלאכיות הדממה ו דני גילרמן יו"ר ועידת SohnX TLV
(צילום: אוראל כהן)
תומכים במלאכיות הדממה
כל ההכנסות מוועידת Sohn'X Tel Aviv מוקדשות לעמותת "מלאכיות הדממה", עבור מחקר ופיתוח תרופה לריפוי ילדות ונשים הלוקות בתסמונת רט. מדובר בתסמונת מורכבת מאד עם פגיעה רב מערכתית, שאינה תורשתית, המופיעה בעיקר בקרב בנות. מלאכיות הדממה אינן יכולות לדבר, 100% נכות וכלואות בתוך גופן. בימים אלו, יותר מתמיד, יש אור בקצה המנהרה, מחקרים רפואיים הובילו לפריצות דרך משמעותיות במסע למציאת תרופה, קידום המחקרים הוא תקוותן היחידה.
למידע נוסף על עמותת "מלאכיות הדממה" ולתרומות: לחצו כאן