סגור
מיכל כהן
(ניסן להט)

הוועידה הכלכלית
הממונה על התחרות: "אנחנו בסוף כלכלת אי. כל הדבר הזה מאוד מעלה את העלויות"

מיכל כהן בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי, "אנחנו עם עין פתוחה על שוק המזון, יש המון מודיעין". לדבריה, "כשיש ספק שיש לו כוח שוק והוא בעצם מונע תחרות בין הצרכנים שלו אנחנו אוכפים את זה"

מיכל כהן, הממונה על התחרות, השתתפה היום בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי. כהן דיברה עם רועי ברגמן, ראש מערכת החדשות של כלכליסט
בנובמבר האחרון רעדה האדמה בשוק המזון הישראלי כשמנכ"לי חברות המזון ורשתות השיווק הגיעו לחקירה במשרדי רשות התחרות. איפה זה עומד היום?
"מעולם לא עשינו חקירה כדי לאיים אלא כשיש חשד להפרה של חוק התחרות. זה נכון שזה התחיל ברעש גדול בתקשורת אבל החקירה נמשכת כל הזמן, גם כאשר אין רעידות אדמה. החוקרים ממשיכים לחקור בצורה מאוד אינטנסיבית.
"תפסנו המון מסמכים. כמות הדאטה שיש בכל מכשיר נייד היא גדולה ולוקח זמן לעבור על כולה. גם עכשיו יש חקירות פרונטליות במשרדי הרשות. עבירות על חוק התחרות בעיקר של תאום, שכוללת הרבה מאוד מעורבים, דורשת סינרגיה בין החוקרים. במהלך השנים התפתחו הדרכים שבהן אנשים הגיעו להסדרים, השיטות השתכללו. אני שמחה לומר שבתי המשפט מכירים בחומרה של העברות האלו".
אנחנו רואים גל של עליות מחירים בהרבה מאוד חזיתות וגם בשוק המזון - איך אתם רואים את המצב הזה ואיך מוודאים שאין פה מהלך מתואם?
"אנחנו עם עין פתוחה על שוק המזון, יש המון מודיעין וגם פרקטיקות שאנחנו יכולים לזהות. כשאני מדברת עם ראשי תחרות בכל העולם, כולם מדברים על יוקר המחייה, ויוקר המחייה בישראל הוא גבוה ביחס למה שבעולם. אבל יש לזה המון סיבות. אנחנו בסוף משק קטן, כלכלת אי, אין לנו מסחר עם השכנות שלנו, אנחנו לא יכולים להכניס מוצרי מזון וטואלטיקה ומוצרי צריכה אלא דרך יבוא, אנחנו עוברים בנמלים, כל הדבר הזה מאוד מעלה את העלויות, אנחנו לא נוכל להגיע ליתרונות לגודל כמו שיש באירופה או בארצות הברית".
שוק המזון מורכב מקבוצה של ספקים גדולים, מה עושים כשספק גדול משתמש בכוח שלו מול קמעונאי ואוסר עליו להוריד מחיר או קובע לו מחיר מינימום?
"לספקי מזון אסור להתערב במחירים שקמעונאי נותן לצרכן לפי חוק המזון, ואנחנו אוכפים את זה כהסדר כובל שמונע תחרות. כשיש ספק שיש לו כוח שוק והוא בעצם מונע תחרות בין הצרכנים שלו אנחנו אוכפים את זה. יש לנו היום שני תיקי אכיפה: אחד נגד מקיטה שנמצא בשימוע והשני נגד חברת אנרג'ים".
בשנים האחרונות ובמיוחד בשנה האחרונה, יש תחושה שהרשות פחות נוקשה בכל הנוגע להתרחבות של קבוצות עסקיות. כך למשל שופרסל שרכשה את רשת דן דיל ונכנסה לשוק נוסף, או פוקס שמשתלטת באמצעות הרשתות שלה על הקניונים או אפילו עסקת קניון מול הים של עזריאלי. איך את רואה את הדברים?
"לתחושתי ההיפך. זה נכון שיש עלייה מאוד גדולה של בקשות למיזוגים, אני חושבת שהשנה נשבר שיא. אנחנו מאוד מקפידים על בדיקת עומק כלכלית מקצועית לכל בקשה. אנחנו גם צריכים להיות מאוד זהירים ולהבחין במקום שבו פועלים כדי למנוע תחרות, לדחוק מתחרים ולהקשות עליהם או האם הוא פשוט נכנס לתחום חדש. זה חלק מהתועלות שיש לתחרות. כשנכנסת חברה חדשה, גם אם היא גדולה, יש לזה תועלת וערך לצרכן. בסופו של דבר אנחנו רוצים להגדיל את ההיצע, להגדיל את המותגים, להגדיל את המגוון ולהוריד את מחירים".
בשבוע שעבר באופן שנראה מתואם להפליא דרך התאחדות הקבלנים הודיעו לא מעט קבלנים על העלאות מחירים של הדירות שהם בונים, כמו גם איום בעצירת בנייה בפרויקטים של מחיר למשתכן ודירה בהנחה, רק בגלל החלטת ממשלה לבטל את ההצמדה המלאה של ערך הקרקע למדד תשומות הבנייה. עד כמה אתם ערים לשוק הנדל"ן ולמתרחש בו?
"כנגד התאחדות הקבלנים ונגד קבוצה לא קטנה של קבלנים היה כתב אישום נגד החרמה של מכרז במיגון עוטף עזה. בית המשפט העליון הכיר בחומרה של זה וגם הרשיע את התאחדות הקבלנים".