סגור
כנס הצמיחה של ישראל - נפתלי בנט
(צילום: סיני דוד)

כנס הצמיחה
בנט: "אסטרטגיית המריחה של הממשלה תוביל אותנו לסכנה קיומית"

ראש הממשלה לשעבר, המשמש כדירקטור בחברת Remepy, שוחח בכנס הצמיחה של כלכליסט ומזרחי טפחות עם המייסדת והמנכ"לית המשותפת, ד"ר מיכל צור; הוא קרא להגברת המאמץ להכריע את חמאס בעזה - "ואם יש שיקולים שלא מאפשרים אז אפשר ללכת לעסקה"; בנט הביע אופטימיות ביחס לכלכלת ישראל למרות ש"יש קצת בעיות עם ההנהלה"

ד"ר מיכל צור, מייסדת ומנכ"לית משותפת ב-Remepy, שוחחה בכנס הצמיחה של כלכליסט ומזרחי טפחות, עם נפתלי בנט, ראש הממשלה לשעבר המשמש כדירקטור בחברה זו, המשלבת בין תוכנה לתרופה ובחברות נוספות בהייטק.
מדוע אתה עושה את זה?
"הפאשן שלי להייטק אינו סוד. שם צמחתי. חברת CYOTA (לאבטחת מידע באינטרנט), שהייתי שותף להקמתה, יצרה פירות ומכל חברה הוקמו עוד חברות. שלושת התחומים שבחרתי להיות בהם הם משני עולם. הייתי מאוד שמח שמישראל יצא המחשב הקוונטי הראשון עם עליונות קוונטית, גם תחום הסייבר בבינה מלאכותית זה אירוע ענק וכמובן מה שאנחנו עושים ב-Remepy: יוצרים קטגוריה רפואית חדשה של תרופות היברידיות – שילוב של תרופה פיזית יחד עם תוכנה, דבר המאיץ את היכולת של התרופה. אם דווקא בתקופה הקשה הזו יצאו ממדינת ישראל פריצות דרך זה אדיר למדינה".
השיח הכי משמעותי היום הוא בנושא מתווה הגיוס. הפיתרון של מתווה הגיוס חשוב גם לביטחון וגם לחוסן הכלכלי. מה דעתך?
"אתמול פגשתי קצינת מודיעין בתחום מאוד חשוב ורגיש שעושה אבטחת מתקנים באיו"ש. זה שימוש מאוד לא מושכל שנובע מכך שאין לנו מספיק חיילים בצבא. תמיד שוויון בנטל בא על רקע עקרוני של תיקון חוסר צדק אבל כרגע זה ממש לא הסיפור. לצה"ל אין חיילים. היחס בין חייל חרדי סדיר אחד הוא שווה ערך ל-12 חיילי מילואים בחודש. לכן גיוס אמיתי של חרדים לצה"ל, ולא הוצאת צווים פיקטיביים, הוא דבר חיוני בעת הזאת. הבן הבכור שלי מתגייס עוד חודש ליחידה מובחרת, הבן שלך לוחם ביחידה מובחרת כבר חודשים ארוכים.
"מדינת ישראל צריכה לגייס את החרדים בנחישות ובאהבה. אבל בעיקר בנחישות. לא יכול להיות שבישראל יש יותר כיסים שאין בהם חוק, כמו גם היעדר החוק בנגב עם הפשיעה. צריך לעשות את זה בלי שנאה כי החרדים הם אחים שלנו. זה לא סותר את התורה, זו מהות התורה. זו מלחמת חובה נגד אויב מרושע שרוצה להשמיד את כולנו ואנחנו צריכים כל צעיר וצעירה במדינת ישראל כדי להגן על המדינה היהודית היחידה בעולם".
מחוץ למדינה הרגשנו היזמים במשך שנים סוג של שגרירים בעולם, מייצגים את ישראל היפה. המעמד של המדינה הידרדר דרמטית בחודשים האחרונים, זה משפיע על כל מי שמנסה לגייס כספים ולרתום לקוחות. תעשיית ההייטק נשענת ברובה על כסף מחוץ לישראל. מה אתה עושה כדי לטפל במצב הזה?
"בן גוריון קבע יסודות למלחמה – הכרעה מהירה, מלחמות קצרות, ובשטח האויב. כרגע זה הפוך. המלחמה אינה בעוצמה גבוהה, היא מאוד ארוכה, ובצפון היא מתנהלת בשטח שלנו. אפשר לקטר על זה שהעולם אנטישמי, וזה נכון, אבל זה (כך) כבר אלפי שנים.
"הממשלה כרגע מובילה אסטרטגיה של מריחה והבעיה איתה היא שאם יש לנו מחסנים של עוצמה לאומית - מספר המיירטים, מלאי הנשק, שחיקה במילואים, מצב הכלכלה, בית הדין בהאג וכו', כל יום שחולף תחת אסטרטגיית מריחה מרוקן את המחסנים בעוד רבע אחוז. לעומת זאת מכלול האויב – איראן, הגרעין האיראני, החות'ים, חיזבאללה וחמאס, המכלול הזה לא נשחק, הוא מתחזק מיום ליום ולכן זו אסטרטגיה לא נכונה. כרגע אנחנו עוד לא בסכנה קיומית מיידית, אבל המשך אסטרטגיית מריחה תוביל אותנו מתחת לקו האדום.
"מה שצריך לעשות זה הגברת המאמץ להביא להכרעה. זה אפשרי, מדובר בחמאס בעזה. ואם יש שיקולים שלא מאפשרים אז אפשר ללכת לעסקה. צריך לדבר עם הציבור בגובה העיניים. אני מפציר במקבלי ההחלטות – קבלו החלטה".
מה צריך לעשות עם הכלכלה?
"כמובן שאי אפשר לנתק את הכלכלה. מלחמות מריחה ארוכות לא טובות למדינת ישראל. אם המלחמה תמשיך לטפטף לא יעזור מה שנעשה בכלכלה. אנחנו כאנשי מאקרו צריכים להתנהל במצב של אירוע גדול חיצוני, כמו קורונה או מלחמה. יש את המתחם שאתה שולט בו ופה צריכים לראות התנהלות אחראית של ממשלה' גם בתחום הכנסות ומסים וגם בקבלת החלטות בתחום ההוצאות.
"איכות הנהגה נמדדת בהאם היא מוכנה לקבל החלטות לא פופולריות. כראש ממשלה קיבלתי כמה החלטות לא פופולריות כאלה עם שותפי אביגדור ליברמן שר האוצר. ראשית הפסקת התשלומים לאנשים שנשארו בבית בתקופת הקורונה, זה לא בריא לשלם לאנשים בבית. הדבר השני הוא מס על משקאות מסוכרים שבאופן מוחלט הראה שמוריד צריכה של משקאות מסוכרים, שזה הגורם המוביל לסכרת ומחלות וקיבלנו פידבקים קשים מהציבור, אבל זה מציל חיים. הממשלה החדשה ביטלה את זה כמובן. הדבר השלישי העלינו את גיל הפרישה לנשים. הממשלה כרגע לא עושה פעולה אחת לא פופולרית וזה המדד. אני מצפה מהממשלה להתנהל בצורה אחראית".
דיברת על הדור הצעיר. אני מאמינה בלהצמיח אנשים צעירים ומוכשרים. מה המסר שלך לכל מי שעכשיו משתחרר?
"אנחנו במצב באמת הכי קשה שאנחנו מכירים אבל נצא מזה. מסתבר שמדינת ישראל היא בית היוצר הטוב ביותר למה צריך צעיר בשנים האלה - ראשית זה שילוב של יזמות, גמישות, עבודת צוות, ושנית זה חוסן, לא להישבר. מדינת ישראל היא היצרנית מספר 1 בעולם של הסופרמנים והסופרוומניות הדרושים ל-50 השנים הקרובות. כי אנחנו מכפלה של יזמות גמישות וחוסן ואנחנו גם עושים ילדים, לעומת מדינות מערביות אחרות. במדינת ישראל יש 2.4 ילדים לאמא. המרכיבים מצוינים, יש קצת בעיות עם ההנהלה.
"מכיוון שאנחנו הולכים לצאת מהמצב הזה יש רק דבר אחד שמדאיג אותי. השקעות והמותג הפגוע זה דבר הפיך, כך גם הכלכלה וההתרעה. יש דבר אחד שהוא בלתי הפיך וזו עזיבת הכישרון. אם כישרון יעזוב את ישראל ויירד מהארץ אין לנו עם מה לעשות את זה. אני מפציר בציבור הישראלי לא להתייאש, לא מתייאשים מעתיד מדינת ישראל, צפויות 50 שנה מדהימות וצריך את כולם פה. ההשקעות הכי טובות מגיעות מתקופות של שפל. זה הזמן להשקיע בישראל. משקיעים בישראל לא מתייאשים".