כנס כלכלה ירוקהשגיא דגן מרשות החדשנות: "החשיבה שטכנולוגיה תצליח להציל את משבר האקלים היא נאיבית"
כנס כלכלה ירוקה
שגיא דגן מרשות החדשנות: "החשיבה שטכנולוגיה תצליח להציל את משבר האקלים היא נאיבית"
דגן, סמנכ"ל צמיחה ומדיניות דיבר בכנס כלכלה ירוקה של כלכליסט, ואמר כי יש טכנולוגיות רבות שבשלות טכנולוגית ויכולות לעזור במאבק נגד האיום האקולוגי אך לא נמצאות בשימוש. אורן עזר, מייסד ומנכ"ל אלקטריאון המספקת טכנולוגיה לטעינה אלחוטית לרכבים חשמליים אמר כי "נסיעה בטסלה מזהמת ואנחנו יכולים לגמור עם כאוס אחד גדול"
האם הטכנולוגיה תציל את העולם, בזמן שמנהיגיו לא עושים הרבה כדי לפתור את בעיות האקלים? שאלה זו עמדה במוקד הפאנל "האיום האקולוגי כמנוע צמיחה לחידושים טכנולוגיים", שהנחה מאיר אורבך, בכנס כלכלה ירוקה של כלכליסט. על כך ענתה ד"ר גבריאלה אדלר כץ, מדענית ראשית ב־Breezometer: “אנחנו צריכים לעבוד ביחד עם פוליטיקאים, אבל אני רואה את החברות כספק נתונים שיעזרו למקבל ההחלטות לקבל החלטות. קשה לקבל החלטות על בסיס חוסר מידע".
Breezometer מספקת נתונים סביבתיים בזמן אמת לרגולטורים ולחברות ביטוח, בנקים ועסקים הזקוקים לניתוח סיכונים. בין היתר מדובר על מידע על נתוני זיהום אוויר ודיווחים על שריפות בזמן אמת, והימצאות של אבקנים אלרגנים. לפי אדלר־כץ, 99% מאוכלוסיית העולם חיה מתחת לתקן הרצוי של זיהום אוויר לפי ארגון הבריאות העולמי. "אנחנו צריכים להתכונן, כי זה הולך להיות גרוע לפני שזה יהיה יותר טוב", היא אמרה.
אורן עזר, מייסד ומנכ"ל אלקטריאון המספקת טכנולוגיה לטעינה אלחוטית לרכבים חשמליים, אמר כי "טכנולוגיה היא כלי, ואנחנו משתמשים בה לשנות את העולם". לפי עזר, השותפים של אלקטריאון לשינוי העולם הן מדינות – "אין כאן מאבק אלא שותפים, ומדינות חייבות להיות שותפות". עוד הוא אמר, כי ישראל היא early adapter של טכנולוגיות, בדומה לשוודיה – "המדינה תומכת ויש לה תפקיד מהותי".
לטענתו ההתערבות של המדינה מחויבת המציאות, בעיקר כשמדובר על תחומים כמו אנרגיה ירוקה, תשתיות ותחבורה. לפי עזר, "העולם הולך לרכב חשמלי, אבל יש בעיה שאנו דוהרים לקראתה. בטריות זה דבר לא ירוק והייצור שלהן זולל חשמל ומזהם. נסיעה בטסלה מזהמת ואנחנו יכולים לגמור עם כאוס אחד גדול". לטענתו, טעינה אלחוטית מגיעה כדי לפתור את הדבר הזה: "טעינה אלחוטית יכולה להוריד כ־500 מיליון טון של CO2 מהעולם".
שגיא דגן, סמנכ"ל צמיחה ומדיניות ברשות החדשנות, אמר כי הרשות היא משקיע ה־early seed הגדול בישראל. "אנחנו משלמים לעשות disruption במשק", אמר. לפי דגן, החשיבה כי הטכנולוגיה תצליח להציל את משבר האקלים ואת המשבר האקולוגי היא נאיבית: "במקרה הטוב היא ילדותית, ובמקרה הפחות טוב זה מכוון ונועד להשאיר שימוש בטכנולוגיה מיושנת".
לדבריו, יש טכנולוגיות רבות שהן בשלות טכנולוגית ויכולות לעזור במאבק נגד האיום האקולוגי אך לא נמצאות בשימוש: "פרסמנו בדו"ח לאחרונה נתונים של BCG ש־40% מהטכנולוגיות הללו מוכנות על המדף, אך נשארות תקועות".
ג'ון מדבד, מייסד OurCrowd, קרן השקעות המבוססת על מימון המונים, אמר כי הקרן היא שותפה של הרשות. "אנחנו מאוד מאמינים בתפקיד הרשות, בעיקר בתחום הזה שלא נהנה ממספיק עניין בקרב המשקיעים". לפי מדבד, משקיעים מתרחקים מהשקעות בתחומים ירוקים בגלל שהטווחים הם ארוכים ויש צורך להתעסק בשוק שכולל לקוחות כבדים כמו הממשלה. עוד הוא הוסיף, כי מדובר בשוק של 'deep technology' שלא הופך ליוניקורן תוך שנה – מה שמבריח משקיעים.
לטענתו, ל־Ourcrowd יש עניין ברור בנושא, וזאת מפני שהם עוסקים במימון המונים: "Ourcrowd בנויה מ־220 אלף משקיעים בכל העולם, והם מאמינים במה שבליבם וכיסם. גייסנו 2 מיליארד דולר לתחומים הללו בקרב הקהילה שלנו".
מדבד אמר כי הם השקיעו בעשרות רבות של חברות ורובן הגדול בבשלות טכנולוגיות: "ג'ף בזוס וביל גייטס מושקעים בחברות שלנו".