סגור
מימין לשמאל: ד"ר נבות בר, קרן כליפה, מור אסיא, אמיר הסל, יודפת הראל בוכריס, רועי ברגמן (מנחה)
(צילום: סיני דוד)

כנס השקעות
"ההייטק הישראלי חזק אבל המוסדיים לא משקיעים בו מספיק"

כך אמרה יודפת הראל בוכריס, שותפה מנהלת בבלאמברג קפיטל, בכנס השקעות ופיננסים של כלכליסט ומגדל. קרן כליפה, מנכ"לית G City ישראל: "אנחנו רואים כל הזמן עלייה במחזורי המסחר בקניונים" 

"המשקיעים המוסדיים הישראלים לא משקיעים מספיק בהייטק הישראלי. לאורך עשור שוק ההייטק משתלם ובגדול, ואנחנו רואים את מספר עסקאות המיזוגים והרכישות וההייטק חייב להיות מרכיב משמעותי בתיק. ההייטק הישראלי חזק והוא יהיה חזק יותר אחרי המשבר. ככל שהמשקיעים המוסדיים ישקיעו יותר ויהיו יותר מעורבים כך נצליח להוציא את ההייטק מהבוץ שהוא נמצא בו. התפקיד שלנו הוא לאושש את השוק מחדש. אם המוסדיים לא יהיו איתנו – יהיה לנו קשה לשכנע משקיעים זרים", כך אמרה יודפת הראל בוכריס, שותפה מנהלת בבלאמברג קפיטל והיו"ר הנכנסת של קבוצת פוקס, בפאנל השקעות אלטרנטיביות בהנחיית רועי ברגמן מכלכליסט במסגרת כנס השקעות ופיננסים של כלכליסט ומגדל.
"אנחנו רואים שהבנקים חזקים ומתחזקים וענף הריטייל מעולם לא היה במצב טוב יותר", הוסיפה הראל בוכריס. "אני מודאגת מהשלכות המלחמה בכמה זוויות. נתוני הרבעון הראשון של 2024 מראים פחות השקעות אבל יותר כסף, פחות מיזוגים ורכישות אבל ההשקעות מחו"ל למרבה הפלא קצת עלו. רואים עסקאות הרבה יותר מורכבות שמגינות יותר על משקיעים. החלוקה לשכבות השקעה מאוד מוגדרות היום ויש פחות משקיעים זרים, אבל עדיין פעילים פה למעלה יותר מ-100 משקיעים ונפתחו יותר חברות סטארט-אפ. לכן המגמה מאוד מעורבת".
רשת פרט א מנג'ה הודיעה שהיא מבטלת את הכניסה לישראל. יש חשש מחרם שאליו יצטרפו חברות נוספות?
"אני לא יכולה להגיב על זה כי זה עדיין בדיונים. אבל כן, זה חשש גדול".
קרן כליפה, מנכ"לית G City ישראל, התייחסה להשפעות המלחמה על הקניונים ואמרה: "בתחילת המלחמה, בחודש נובמבר, היה כאוס גדול אבל מדצמבר ראינו היפוך מגמה. רואים עלייה במחזורים של השוכרים ביחס לשנה שעברה. מה שקורה בקניונים הוא שרואים כל הזמן עליות. אני חושבת שהן נובעות מכך שאנשים לא נוסעים לחו"ל".
אמיר הסל, שותף מייסד, קרן ארבל, אמר: "קרן ארבל מגייסת רק אחת לארבע שנים. גייסנו באמצע 2021 ומאז פרוץ המלחמה לא בדקתי את השוק. ב-2025 נגייס את הקרן הבאה. אין ספק שמשקיעים זרים עצרו השקעות בישראל. המוסדיים והמשקיעים הפרטיים שינו את הפרופורציות והוציאו כסף. אם המצב יימשך יהיה יותרמאתגר להביא משקיע זר חדש לישראל. רואים את התוצאות בפיגור של ישראל במדדי המניות ובעלייה בפרמיית הסיכון. לגבי החברות רואים עלייה בסיכון בישראל שחלקו נובע מהשפעת עליית הריבית וחלקו מהשפעות האירועים פה. בתחום הנדל"ן יש מחסור בעובדים והתייקרות בהוצאות. כל מי שיושב על קרקעות וכל מי שממונף נמצא במצוקה. בהייטק רואים הרבה חברות שפיתחו דברים יפים. אנחנו לא משקיעים בטכנולוגיה ולמרות זאת רואים עליה בפניות של חברות. הרוב מחזיק מעמד אבל יש מצוקה והסיכון הלך וגדל. אנחנו מתאימים מה שאנחנו עושים ומכוונים אחרת את החברות. גם שינינו תמהיל בשנה וחצי האחרונות ליותר עסקים שפועלים בחו"ל.
אילו פדבקים אתם מקבלים בעקבות המלחמה?
ד"ר נבות בר, מנכ"ל קרן קיסטון: "המלחמה מאששת את התיאוריה של השקעה בנכסים אלטרנטיביים בעתות של אי ודאות. השקעה בתשתיות נותנת תשואה יפה בזמנים של סיכון ולא סתם כספים זורמים להשקעות אלטרנטיביות. המניה של קיסטון עלתה ב-15% ורואים מחזורים שעלו במהלך התקופה וזו אחת האינדיקציות. התשתיות זה הדברים הכי בסיסיים בתקופות אי ודאות ומלחמה. המספרים אותם מספרים ומחלקים דיבידנדים כל רבעון, גם במהלך המלחמה. זה כמעט 3 דיבידינדים רבעוניים תוך כדי המלחמה ואני מקווה שלא נבחן את עמידות ההשקעות האלה לאורך זמן".
איך משפיעים האירועים בעולם?
מור אסיא, שותפה מייסדת iAngels: "כבר זמן מה יש מגמות עולמיות שגוררות איתן נושאים טעונים: משבר כלכלי עולמי, סביבת ריבית, אי יציבות פוליטית בגלל הרפורמה המשפטית, מלחמה באוקראינה וכל מה שקורה בארה"ב וגם באירופה, גם חרמות כמו טורקיה, גם אנטישמיות גואה באירופה וארה"ב. יש הרבה שיח ומהומה עולמית וכל העיניים על ישראל. כשאנחנו מדברים עם משקיעים פרטיים הם מבינים שתמיכה בישראל זו תמיכה בהייטק. מתחילת המלחמה היו עסקאות בהיקף של 3.7 מיליארד דולר במיזוגים ורכישות ו-3.1 מיליארד בהשקעות הון. זה יצר קצת תיאבון להיכנס למה שקורה פה. כזירה של הייטק אי אפשר לאורך זמן להתעלם ממה שקורה בישראל. יש כאן חדשנות, בעיקר אחרי משבר או מלחמה. אני חושבת שבקרב משקיעים פרטיים יש יותר התעניינות ואנחנו אופטימיים לגבי איך שתיגמר השנה".