סגור
הוועידה הלאומית הכלכלית ברק עילם

הוועידה הכלכלית
מנכ"ל נייס: "הברדק הפוליטי לא משפיע על ההייטק, אבל זה אחד האיומים הגדולים על המדינה"

עוד התייחס ברק עילם בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי לגל הפיטורים בחברות ההייטק: "זה תחילתו של עידן חדש. אחרי 15 שנה של כסף בחינם, האינפלציה הרימה את ראשה, והמדיניות המוניטרית צריכה להשתנות״

"בטווח הקצר, לכל הברדק הפוליטי אין השפעה על ההייטק, אבל אני בתחושת פספוס עמוקה", העיד ברק עילם, מנכ"ל נייס, בשיחה עם סופי שולמן בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי.
"הפוליטיקה הישראלית היא אחד האיומים הגדולים על מדינת ישראל" הוסיף. "אנחנו מזה תקופה ארוכה פועלים ללא חזון ואסטרטגיה. זה ישחוק את המעמד של המדינה שלנו בעולם וזה קשור גם להייטק. החוב של ישראל הכפיל את עצמו ב-15 השנים האחרונות. איפה הכסף הזה? לאן הוא הלך?".
עילם ציין כי חוב זה לא בהכרח דבר רע: "כל החוב שלקחנו זה בזכות הפריחה של ההייטק. כיום ההייטק הוא שליש מכל היצוא שלנו. אם הייתה לנו נבחרת יותר איכותית של פוליטיקאים, היינו יכולים לשנות את איכות החיים שלנו פה. במקום להתעסק במה שאנחנו שומעים בחדשות, היה אפשר להחליט כיעד אסטרטגי כי מכיתה א' עד י"ב לא יהיו יותר מ-18 ילדים בכיתה. היינו יכולים להחליט שכל אזרח בין גדרה לחדרה יגור במרחק 15 דקות הליכה ממטרו או רכבת. זו לא אוטופיה. אפשר לעשות את זה באמצעות החוב שלקחנו, זה פשוט התאדה. אנחנו אלה שחייבים טריליון שקלים, לא 120 חברי הכנסת".
לשאלתה של שולמן האם הוא חושב שהכסף שמיוצר בהייטק מתבזבז, השיב: "אני בעד לקחת אפילו יותר מיסים מההייטק כדי להשקיע בתשתיות העתידיות שלנו - בחינוך, בתחבורה. חייבים להחיל accountability על פוליטיקאים, אחרת זה לא ישתנה".
עוד הוסיף עילם: "צריך לבצע החלטות אסטרטגיות כדי שההייטק יהיה יותר חזק בעוד 15 שנה. כמו כל דבר, לשים הצהרת משימה זה חשוב. שמו יעד של מיליון עובדים בהייטק, וזה חשוב. אבל צריך לתכנן כיצד לבצע זאת. ב-2021, כ-20 אלף תלמידי י"ב סיימו חמש יחידות מתמטיקה. 50% מהם ילכו להייטק, חלק אנחנו צריכים שיהיו מורים, ביולוגים, פיזיקאים וכו'. מדובר ב-100 אלף מתכנתים בעשור. אז החשבון לא עובד. צריך להתחיל להכשיר כבר בכיתה א'".
עילם התייחס גם לגל הפיטורים בחברות ההייטק: "זה תחילתו של עידן חדש. אחרי 15 שנה של כסף בחינם, האינפלציה הרימה את ראשה, והמדיניות המוניטרית צריכה להשתנות. זה לא פשוט. השינוי המוניטרי הזה יישאר פה לאורך זמן. היינו עד כה בסקייל-אפ ניישן, זה קל כשכל הזמן יש הזרקה לווריד של מימון אינסופי בחינם. עכשיו יזמים ילמדו לפתח את השריר של רווחיות".
אפשר להגיע לרווחיות עם הקיצוץ בשכר? והפיטורים?
"כל מנכ"ל עושה שיקולים משלו. זה לא רק פיטורים. נייס היא חברה מאוד רווחית, זה אצלי בדנ"א מאז שהצטרפתי לחברה. זה דורש שינוי של הלך רוח, צריך להבין את אחוז ההשקעה ואילו פונקציות מתקיימות בחברה. אם אני סטארט-אפ של 30 מיליון דולר, האם אני צריך את כל הפונקציות שיש בחברות אחרות? יש פה תהליך של גמילה. אני ותיק תעשיית ההייטק, הייתי במשבר של 2000 - המשבר הזה יהיה יותר גרוע מ-2009 ויותר קרוב ל-2001, אבל לא גרוע כמו 2001".
יהיו אצלכם קיצוצים?
"אנחנו מאוד רווחיים. אנחנו לא מפטרים, אלא להיפך - יש לנו 500 משרות פתוחות ברחבי העולם. הסיטואציה הזו תיצור לנו הרבה מאוד הזדמנויות".
עילם סיכם: "אני חושב שבסוף, השאלה היא האם נצליח להוריד את האינפלציה. כל עוד יש אבטלה באזור ה-3%-4%, לא ניכנס למיתון. השאלה היא אם נפתור את האינפלציה. כל עוד אנשים עובדים וימשיכו להוציא כסף, יהיה פחות סיכוי למיתון עמוק".