כלכלת המחרדוד פתאל: "אני צופה פגיעה ארוכת טווח בתיירות הנכנסת"
כלכלת המחר
דוד פתאל: "אני צופה פגיעה ארוכת טווח בתיירות הנכנסת"
בכנס כלכלת המחר של כלכליסט הביע המייסד והבעלים של רשת המלונות פתאל דאגה: "תהיה פגיעה בתיירות הנכנסת במשך כל 2024". לגבי תיירות הפנים הוא אופטימי: "תתאושש באפריל-מאי". לדבריו החברה מתכננת להתרחב לחו"ל עם מותג חללי העבודה rooms
דוד פתאל, אתה מנהל רשת בינלאומית ובחודשים האחרונים הפכתם לבית הארחה של המפונים, איך עושים את זה?
"כל אחד מאיתנו שם את העסק בצד ב-7 באוקטובר ושם את מדינת ישראל בעדיפות. אנחנו קיבלנו צו 8, כבר באותה שבת לפני שידענו אם תהיה תמיכה של המדינה ואיך זה יעבוד, הגיעו אלינו מפונים ללא ציוד, בהלם ופתחנו את כל בתי המלון כדי לקבל אותם". את הריאיון עם פתאל, המייסד והבעלים של רשת מלונות פתאל, קיים ירדן רוז׳נסקי, כלכליסט, במסגרת כנס כלכלת המחר של כלכליסט.
ויש גם עסק לנהל והתקופה היא לא פשוטה, איך אתה רואה את שוק התיירות?
"שוק התיירות בעולם פורח, בתי המלון הוא הענף הכי מבוקש באירופה ומצד שני יש פחות היצע של נכסים, כך שהמלונות שם בתפוסה גבוהה. בישראל אנחנו רואים בתקופה האחרונה שגם אורחים רגילים מתחילים לחזור בסופי שבוע, בעיקר באילת וים המלח.
"שוק תיירות הפנים יתחיל לחזור לעצמו לקראת אפריל-מאי, כבר רואים את זה בכנסים בבתי המלון וגם קבוצות מתחילות להגיע. האזורים האלה של אילת וים המלח יחזרו לתפוסות הגבוהות והמפונים לאט-לאט כבר עוזבים. מרמות של 95% אנחנו היום ירדנו ל-65% בתפוסת המפונים בבתי המלון של פתאל. אבל בכל הנוגע לתיירות הנכנסת אני צופה פגיעה ארוכת טווח. בשנים האחרונות המותג תל אביב וישראל מאוד התחזקו. אנשים שמעו על כמה כיף כאן ועל המדבר ובאו לטייל וזה נפגע, תהיה פגיעה למשך כל 2024. אנשי עסקים היו מוסיפים ימי טיולים ליום פגישות ועכשיו כבר לא. נצטרך שישה חודשי שקט כדי שזה יחזור".
למה המלונות בישראל כל כך יקרים בהשוואה למלונות שלכם באירופה ?
"כדי להרוויח בישראל את אותו הדולר כמו באירופה צריך 60% יותר בהכנסות. זה נובע מיוקר המחיה בישראל החל מהדברים הבסיסיים כמו מזון ועד עלות כוח אדם. פריון העבודה הנמוך מאוד בישראל לעומת אירופה משפיע גם הוא - 100 עובדים באירופה עושים עבודה שבישראל נדרשים עבורה 150 עובדים. בישראל יש גם דרישות רגולטוריות נוספות כמו משגיחי כשרות, מצילים וקציני ביטחון בכניסה למלון - באירופה אין את כל אלה".
"פריון העבודה בישראל נמוך מאוד לעומת אירופה - 100 עובדים באירופה עושים עבודה שבישראל נדרשים עבורה 150 עובדים"
גייסתם לאחרונה קרן חדשה להשקעות באירופה, האם השוק שם לא רווי?
"אנחנו מנצחים את כל הכרישים, כי אנחנו מתנהלים כמו סיירת לעומת הענקים כמו בלקסטון או kkr שזזים לאט. לכן גם אוהבים לעבוד איתנו ואני חושב שעשינו יותר עסקאות מכל המתחרים הגדולים - רכשנו 19 בתי מלונות באירופה ב-2023".
יש לכם גם חברת חללי עבודה במותג rooms, איך מרוויחים מזה לאור מה שראינו ב-WeWork?
"אנחנו הגדולים ביותר בתחום בישראל, יותר גדולים מ-WeWork. אנחנו גם מרוויחים הרבה כסף בחברה הזאת שמנוהלת על ידי בני נדב. אנחנו מתמקדים בטווח הקורקינט - 80% מהנכסים שם - וזה האזור האחרון שייפגע. בהמשך חושבים על פתיחת rooms בחו"ל".