סגור
שחר לוי
(צילום: גו לייב שידורים)

שוק האנרגיה
"אם המדינה לא תשקיע ברשת החשמל - סטארט-אפים חדשים לא יוכלו לצמוח בישראל"

שחר לוי, מנכ"ל ומייסד Locusview, אמר במפגש ייחודי על עתיד האנרגיה של כלכליסט ודיסקונט: "אם לא נהיה במצב שנוכל לפתח AI אז נפספס את המהפכה". לפי לוי הגידול בביקוש מוביל לעלייה במחיר, ומחירי החשמל בארה"ב נמצאים בנקודה הכי גבוהה ב-40 השנים האחרונות

"שמענו המון על השוק הישראלי, אני אנסה להוציא אותנו לשוק הגלובלי, על המגמות בעולם ועל איך הן משפיעות על השוק המקומי", כך פתח את דבריו שחר לוי, מנכ"ל ומייסד Locusview במפגש ייחודי על עתיד האנרגיה של כלכליסט ובנק דיסקונט.
לוי הציג כיצד נראית התשתית הישראלית המיושנת לעומת זו העולמית, ועל כך שזו לא השתנתה באופן משמעותי מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת, כך לדבריו. לפי לוי, חצי טריליון דולר מושקעים מדי שנה בשדרוג תשתיות האנרגיה בעולם, ולטענתו המספר הזה יגיע ל-6 טריליון דולר עד שנת 2050. "העולם הולך לשם בצעדי ענק" הוא אמר, "כמובן שארה"ב וסין מובילות מבחינת היקף ההשקעה אבל זה נכון לעוד הרבה מדינות".
לפי לוי, ישנן ארבע מגמות משמעותיות בשוק שמסבירות את הסיבה לגידול בהשקעה בתחום. המגמה הראשונה היא הקשחה והטמנה של הרשת. "אם נצלול פנימה, אז המגמה הראשונה שכבר קורית היא הקשחה והטמנה" הוא אמר והרחיב כי בארה"ב ניתן היה לראות כי בפלורידה שבמזרח המדינה היו שורה של סופות ואילו בצד השני של היבשת בקליפורניה היו שריפות: "הדבר מצריך השקעה מאוד גדולה ברשת. מה שאנחנו רואים בעולם, שריפות, אקלים ופגעי מזג האוויר כמו גם מלחמה – הפכו לקריטיות. אם חברת החשמל לא תדאג לתשתית שלה יהיו שריפות והדבר הזה גורר הרבה השקעות".
המגמה השנייה היא השקעה ברשת החשמל. "נכון להיום אנחנו רק מגרדים את ההתחלה של ההשקעה בתחום הדאטה סנטרס, רק היום צריכת החשמל של דאטה סנטרס בארה"ב שוות ערך לכל החשמל שצורכת בריטניה" הכריז לוי והוסיף "המגמה הזו הולכת לגדול ואנחנו מדברים פה על סדרי גודל שאנחנו לא מבינים. אם ישראל לא תשקיע בכך אז הדור הבא של הסטארטאפים לא יוכלו לצמוח בישראל. אם לא נהיה במצב שנוכל לפתח AI אז נפספס את המהפכה, יש פה גם אלמנט ביטחוני". לפי לוי הגידול בביקוש מוביל לעלייה במחיר, ומחירי החשמל בארה"ב נמצאים בנקודה הכי גבוהה ב-40 השנים האחרונות, "ההשפעה של זה על מחירים היא דרמטית" אמר.
המגמה השלישית זה הצורך בפיזור של הרשת ש"הופך לדבר מאוד מרכזי" כאשר לדברי לוי יש צורך במודל מבוזר. "משתמשים היום בכל גג ובכל בניין, רק בארה"ב מדברים על עלייה של פי 9 בצריכה".
המגמה הרביעית היא סוגיית המימון: "ברור לכולם שצריך לבנות הרבה יותר. הרכיבים עולים יותר, אינפלציה, חומרים, שרשרת האספקה – כל זה לא דומה למה שהיה בעבר". לדברי לוי יש 75% עלייה בעלויות, אך גם החוב עלה ב-100% בין היתר בגלל עליית הריבית. "חייבים לבנות יותר אך לבנות נהיה הרבה יותר יקר. מנסים להפיל את זה על הציבור עם התעריף, זה האתגר" הוא אומר.