כנס חדשנות פיננסיתרו"ח צבי שיף: "חזרנו כמה שנים לאחור מבחינת היקף סטארט-אפים בתחום הפינטק"
כנס חדשנות פיננסית
רו"ח צבי שיף: "חזרנו כמה שנים לאחור מבחינת היקף סטארט-אפים בתחום הפינטק"
שיף דיבר בפאנל בכנס חדשנות פיננסית של כלכליסט ו-BDO. אור ליבן, מנכ״ל AirWallex בישראל: "מסתכלים יותר על איך אפשר לחסוך ולהתייעל". אביבית בנדר, ממונה על פיתוח עסקי תאגידי ופינטק, בבנק הפועלים" חברות הפינטק צריכות לשמור על קצב שריפת מזומנים סביר, שבא על חשבון צמיחה מואצת"
"אנחנו רואים שהשנה בוודאות חזרנו ארבע, חמש שנים לאחור מבחינת סטארט-אפים בתחום הפינטק", כך לדברי רו"ח צבי שיף, ראש האשכול הפיננסי של BDO, בפאנל בכנס חדשנות פיננסית של כלכליסט ו-BDO. את הפאנל הנחתה עירית אבישר ובו ישבו גם אביבית בנדר, ממונה על פיתוח עסקי תאגידי ופינטק, בנק הפועלים; אור ליבן, מנכ״ל AirWallex בישראל ובמזרח התיכון; משה קמחי, מנכ״ל ומייסד, Neema; ואריק צ'יקוטאי, סמנכ"ל הבנקאות והתפעול בנק ONE ZERO.
"בשנת 2021 היה בום גדול", אמר שיף. "לעומת זאת, בשנת 2022 התחילה מלחמה באוקראינה לצד עלייה באינפלציה. אנחנו חווים קשיים בחברות שאנחנו מבקרים. לא מעט סטארט-אפים חווים קשיים בגיוסים. היום סטארט-אפ יכול לגייס רק אם יש לו טכנולוגיה ייחודית. ממש יחידי סגולה. זה דורש הרבה קיצוץ בשומנים, אם פעם היו עושים עבודות מהארץ, אז היום מייצאים אותן להודו ויתר המדינות היותר זולות. יש חברות שמגיעות להפסקת פעילות".
אור, איך אתם מרגישים את נפילת בנק סיליקון וואלי?
"זה מעבר מגידול בכל מחיר", אמר ליבן. "מסתכלים יותר על איך אפשר לחסוך במקום ולהתייעל. מצד שני איפה יש הזדמנויות לאופטימיזציה ללקוחות שלך. מי שיהיה מהיר יוכל לעשות מונטיזציה ללקוחות בצורה יותר משמעותית ויקבל יתרון תחרותי".
אביבית, אתם מרגישים יותר חברות פינטק שרוצות שתשתפו איתן פעולה?
"קודם כל, אנחנו רואים פחות חברות פינטק", העידה בנדר. "בדומה לענפי סיכון אחרים, אנחנו רואים את המציאות הלא פשוטה של הפינטק. עליהן לשמור על קצב שריפת מזומנים סביר, שבא על חשבון צמיחה מואצת. אני משוכנעת שצוות יזמים מוצלח יוכל לצאת מחוזק יותר מהתקופה הזו. יש הרבה מאוד פינטקים שלא הסתכלו על השוק המקומי והיום הם פונים אלינו לשיתופי פעולה".
משה, בדרך כלל חברות פינטק פונות לצעירים או עשירים. Neema פנתה לקהל פחות מבוקש - עובדים זרים. מדוע קהל היעד הזה?
"הלכנו על מקום שיש בו כאב מאוד גדול", הסביר קמחי. "יש הזדמנות לייצר ערך איפה שיש כשל. פתחנו במסע לפיתוח יישום דיגיטלי שנותן אלטרנטיבה לשירותים בנקאיים, כמו שינוע כסף מישראל לעולם. האפליקציה שירתה את העובדים הזרים כי אצלם זה היה הכאב הכי גדול. אנחנו משרתים כמחצית מהעובדים הזרים בישראל - סינים, יפנים, פיליפינים וכו'. הצורך בהעברת כסף מישראל החוצה נותר בגדר כאב משמעותי גם היום. כשמעבירים כספים לחו"ל, אנחנו מכירים שאפשר להעביר כסף רק לבנקים. היום אפשר להעביר את הכסף דרכנו גם לארנקים, גם לבנקים. גם המהירות, גם המחיר, מגוון השירותים בעצם מתאימים לכל מי שצריך חשבון ולהתנהל מול חשבונות אחרים בחו"ל".
אריק, אתם בוואן זירו סוג של בנק אבל גם חברת פינטק. למה בחרתם במודל הזה והאם יש לכם שיתופי פעולה עם חברות פינטק אחרות?
"אנחנו יצור היברידי", העיד צ'יקוטאי. "יש לנו שיתופי פעולה עם חברות פינטק אבל הפרמטר המרכזי אצלנו הוא הלקוח - אנחנו מסתכלים מה ייתן לו את הערך הכי גבוה. למשל כל עולם התובנות, ידענו שהפיתוח של התוכנה שלנו יהיה אין-האוס (In-house). רצינו לתת ללקוח פתרון שלם - תובנה, כמה אפשרויות לפתרון וביצוע הפעולה, וידענו שהפיתוח אין האוס ייתן ללקוח את הערך הכי טוב".
אור, איירוולקס הודיעה במאי האחרון שהיא נכנסת לישראל. ספר על החברה.
"אנחנו חברת פינטק שמספקת לעסקים מערכות תשלומים וחשבונות עסקיים", הסביר ליבן. "אנחנו חברה שהוקמה ב-2015 באוסטרליה, השווי שלה 5.5 מיליארד. כשמסתכלים על אזור אירופה והמזרח התיכון, אז ישראל היא פוקוס מאוד גדול. אנחנו מחפשים לעבוד עם ישראל, שיש בה הרבה דמיון לידע הטכנולוגי של החברה שלנו. אנחנו גם מסתכלים על כל העולם, לטווח אורך. אנחנו מסתכלים גם על טורקיה ואפריקה דרומית לסהרה".
יש פה הזדמנויות לסטארט-אפים שרוצים שתרכשו אותם?
"יש ביקוש לזה אבל זה לא בדיוק מה שגרם לנו להגיע לפה. אנחנו מאמינים באקו-סיסטם וביכולת של סטארט-אפים ישראלים לעבוד בצורה גלובלית. הסטארט-אפים המצטיינים בישראל ישרדו וימשיכו לגדול".