ועידת לונדוןמהפכת החדשנות משנה את עולם הרפואה
ועידת לונדון
מהפכת החדשנות משנה את עולם הרפואה
מבדיקת אולטרסאונד ביתית ועד אפליקציה ייעודית לחולי קרוהן: ארבעה פרופסורים מבית החולים בילינסון הציגו בפאנל שנערך בוועידת Mind The Tech של כלכליסט ובנק לאומי שורה של פתרונות חדשניים ברפואה
חדשנות ברפואה דרך עולמות בינה מלאכותית, רפואה מרחוק, תלת מימד ואפליקציות עמדה במרכז פאנל בהשתתפות ארבעה פרופסורים מבית חולים בילינסון בוועידת Mind The Tech של כלכליסט ובנק לאומי שמתקיימת היום בלונדון.
פרופ' גל מרקל - מנהל מרכז דוידוף לטיפול וחקר הסרטן, פרופ' אסנת וולפיש - מנהלת בית החולים לנשים, פרופ' איריס דותן - מנהלת המערך הגסטרואנטרולוגי, ופרופ' רן קורנובסקי - מנהל המערך הקרדיולוגי, סיפרו כיצד בית החולים פועל תחת העיקרון המנחה של ערך מוסף ברמת החולה/המטופל הבודד, לצד ערך מוסף מערכתי על ידי צבירת נתונים-דאטה.
פרופ' קורנובסקי סיפר על ההתפתחויות האחרונות בעולם הקרדיולוגיה, עם דגש על טכנולוגיה לבישה. לדבריו, "רפואה מרחוק היא משהו שהפך ברור למדי בייחוד אחרי תקופת הקורונה, בזכות הטכנולוגיה הלבישה שאנחנו מכירים מהשעונים החכמים, רצועות היד ועוד. אותו מידע שמופק מהציוד הלביש יכול לדווח בזמן אמת לשירותי חירום על הפרעות בקצב הלב או התקף לב, ובנוסף להזכיר לנו לקחת תרופות ולזהות סימני עייפות והתייבשות. כיום אנחנו פועלים לחבר את המידע שמגיע מהמכשור הלביש אל הרופאים המטפלים כדי שאלה יוכלו בעזרת מידע רציף לקבל החלטות טובות יותר על הטיפול הרפואי ולהתריע על שינויים".
וולפיש סיפרה על היתרונות העצומים הגלומים בבדיקת אולטרסאונד ביתית. לדבריה, "האולטרסאונד הביתי הוא מכשיר בגודל כף יד המתחבר לסמארטפון ומאפשר לבצע באופן עצמאי סריקת אולטרסאונד לעובר ולשדר למוקד ייעודי בבילינסון המאויש בצוותים רפואיים שמפענחים את סרטוני האולטרסאונד עבור הפונות. זו קפיצת דרך משמעותית ברפואה הדיגיטלית ובבריאות האישה בתקופת ההיריון. הצלחנו להקטין ולהנגיש את מערכת האולטרסאונד המסורתית כך שתתאים לשימוש ביתי. המכשיר מספק מידע חיוני לצוותים הרפואיים ומסייע לאימהות שבדרך לקבל תמונה מהירה ומדויקת על מצב העובר ובכך מקנה להן שקט נפשי ומונע פניות שלא לצורך למרפאה או לחדרי מיון בשל חשש כזה או אחר".
פרופ' דותן פירטה כיצד בבילינסון משתמשים בחדשנות כדי לשפר את הטיפול במחלות מעי דלקתיות, קוליטיס וקרוהן, שהשכיחות שלהן עלתה בשנים האחרונות, במיוחד בקרב צעירים: "אלו מחלות כרוניות שאין להם מרפא כאשר הרקע הסביבתי של תזונה ואורח חיים, מהווים גורם מאיץ להתפרצות. בבילינסון זיהינו את הצורך בכלי שיעזור למטופלים לתת דגש על שני גורמים אלה בזווית חדשנית והתחלנו בפיתוח אפליקציה ייעודית שתתפקד כמו מנטור אישי וחכם של המטופל המדריך אותו בנושאי תזונה ואורח חיים מותאמים.
"ממחקרים שנעשו במערך לגסטרואנטרולוגיה, וכן מעדויות מהעולם עלה כי תזונה ים תיכונית מותאמת אישית מפחיתה את הסיכוי לחלות במחלות המעי הכרוניות ומונעת התלקחויות באנשים שכבר חולים. התזונה הים תיכונית מבוססת על הצומח ועשירה בסיבים תזונתיים, כאשר ההמלצות כוללות בין היתר צריכה יומיומית של שמן זית, יוגורט, ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים. ההמלצה כוללת גם הפחתה של בשר אדום ומזונות אולטרה מעובדים. האפליקציה שפותחה במערך לגסטרואנטרולוגיה, מהווה מנטור אישי שמפקח על המטופל/ת בכל היבט תזונתי במהלך היום, כאשר האלגוריתם נותן ביטוי להרגלים התזונתיים של המטופל/ת ולהעדפות המזון".
פרופ' מרקל ציין כיצד בעקבות ביקושים גוברים והולכים לשירותי בריאות ביתיים ונגישים, כחלק מהעלייה ברפואה הביתית שהתפתחה עם התפרצות הקורונה, הוחלט בבית החולים לפתח ניידות אונקולוגיות. לדבריו, "מדובר על ניידות מצוידות בציוד רפואי מתקדם ומבוססות על בינה מלאכותית. הן יגיעו לשכונת המטופל ויאפשרו טיפול ידידותי, איכותי ומקצועי ליד הבית כחלק מהגישה של בית חולים ללא גבולות. הניידות ימוקמו גיאוגרפית במקומות מתחלפים שעליהם יוחלט בהתאם לבינה מלאכותית המחברת בין ניווט לבין צרכים רפואיים שעולים און ליין. זה בעצם מאפשר לפתח בית חולים אונקולוגי בשכונה ליד הבית.
"באותה זווית של בית חולים ללא גבולות ומתוך ייעוד להאריך את החיים באיכות גבוהה של החולים האונקולוגים, אנו נתמקד בנושא תופעות הלוואי בגישת 'אונקולוגיה בכף ידך'. הרעיון הוא שילוב המידע הרפואי האישי של המטופל, לרבות סוג הסרטן, פרוטוקול הטיפול ותזמון הטיפול, לכדי יועץ דיגיטלי אישי אונליין. הפלטפורמה תפנה באופן יזום ואוטומטי למטופל בתשאול הקשור לתופעות הלוואי החשובות הרלוונטיות, ובתגובה לתשובותיו, הוא יקבל מענה והנחיות כיצד לנהוג ומה לעשות. זיהוי תופעות לוואי מוקדם ככל שניתן וטיפול מיידי בהן ישפר מהותית את איכות החיים, יכול למנוע סיבוכים ואף להאריך את חיי המטופלים".