סגור
הוועידה הלאומית הכלכלית פאנל - רם ארליכמן, עמית לנג, ארז בלשה

הוועידה הכלכלית
"מקורות יודעת איך להתמודד עם התייקרות החשמל - באמצעות התייעלות אנרגטית"

עמית לנג, מנכ"ל מקורות, אמר את הדברים בפאנל תשתיות לאומיות בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי; רם ארליכמן, מ"מ מנכ"ל חברת החשמל: "2025 תהיה שנת מפנה מאחר שנפסיק להשתמש בפחם" ארז בלשה, מייסד ג'נריישן קפיטל: "לאי היציבות הפוליטית יש השפעה משמעותית על המגזר הפרטי"

"חברת החשמל מספקת חשמל אמין וזול", טען רם ארליכמן, ממלא מקום מנכ"ל חברת החשמל, בשיחה עם יובל שדה כתב כלכליסט, שנערכה במסגרת פאנל תשתיות בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי. "התושבים בישראל זוכים לאספקת חשמל סדירה לעומת אירופה וארה"ב. זה קשור גם להסכמי הגז שעליהם חתמה ישראל. מחיר החשמל בארץ משמעותית זול יותר מאשר באירופה - מחצית מהמחיר בגרמניה. במדינה מבצעים מה שניתן כדי למתן את עליית מחירי החשמל. שנת 2025 תהיה מפנה, משום שנפסיק להשתמש בפחם. שיפרנו את הסכמי הגז; הפחתנו שני מיליארד שקלים בהסכמים, מכרנו שלושה אתרי ייצור ועושים עוד פעולות".
ברגע שמחיר החשמל מתייקר, גם תעריף המים מתייקר, לא?
"זה לא בהכרח אחד לאחד", הסביר עמית לנג, מנכ"ל מקורות. "נכון שעליית מחיר החשמל משפיעה על הוצאות המים - מקורות היא אחת מצרכניות החשמל הגדולות במשק. אבל בגלל שמקורות הוכרה כאחת מ-60 החברות המובילות בעולם, היא יודעת להתמודד עם עליית מחיר החשמל באמצעות התייעלות אנרגטית ובהטמעת טכנולוגיות חדשות. מקורות מהווה 20% מתעריף המים הכולל. מספיק שאנחנו עושים התייעלות של אחוזים בודדים כדי לבטל את העלייה במחיר. אני מאמין שאפשר למצוא את הדרך לקזז את זה. בדרך כלל אנחנו פועלים על מנת ליצור חיסכון וגם אם יש עלייה מינורית במחירים, אנחנו יודעים לאזן אותה. מקורות היא גם החברה ממשלתית היחידה שמשקיעה מיליונים בסטארט-אפים".
"כבעלים של מתקני התפלה, אנחנו צרכנים מאוד גדולים של חשמל", העיר ארז בלשה, מנכ"ל ומייסד קרן ג'נריישן קפיטל, " והצלחנו לייעל את צריכת החשמל ואת מקורות החשמל באופן משמעותי במתקן שרכשנו ממקורות".
זה זמן טוב להשקיע בתשתיות?
"תשתיות הן עוגן למשקיעים בתקופה זו", אמר בלשה. "יש משקיעים שהסתכלו על חברות טכנולוגיה וצמיחה, ועכשיו חוזרים לתשתיות כי יש להם הגנות מדינה, ביקוש והצמדות. וזה זמן טוב להשקיע בתשתיות. יש מחסור רוחבי אדיר בישראל בתשומות. גם אצלנו יש השפעה של עליית מחירים; עלו התשומות של פרויקטים בהקמה, יש מחסור בנהגים ועובדי צווארון כחול במתקני התשתית. זו תקופה של חוסר יציבות. משקיעים צריכים להיות יותר בררנים ומתוחכמים מלפני חצי שנה".
איך חברת החשמל מרגישה את חוסר היציבות הפוליטי? היה הרבה רעש לגבי ההנהלה. אולי הגיע הזמן להפריד בין המינויים הפוליטיים לחברות הממשלתיות?
"בשנה הבאה ימלאו מאה שנה להיווסדה של חברת החשמל", ציין ארליכמן. "זו חברה יציבה שממשיכה להתפתח. אנחנו יודעים להתמודד ולהסתדר עם תקופת המעבר הזו, אם כי היא לא נעימה. עברנו מספר מערכות בחירות ואני לא יכול להגיד שהן משפיעות על החברה. הרפורמה במשק החשמל, שנחתמה ב-2018 לשמונה שנים, נתנה סדר לשמונה השנים האלה וזה מוסיף ליציבות החברה".
איך המגזר הפרטי מרגיש את חוסר היציבות הפוליטי?
"יש השפעה משמעותית על המגזר הפרטי", אמר בלשה. "יש תהליכים שנמשכים זמן רב. אנחנו מחכים לחוק הטבות מס לתשתיות ובגלל סבבי הבחירות, החוק הזה לא נמצא בראש סדר העדיפויות. חוק המטרו הוא דוגמה נוספת לקשיים הללו. תפקיד המדינה בסופו של דבר הוא לספק תכנון לטווח ארוך, לתת ליזמים את הסביבה היציבה והוודאית, כולל הסרת חסמים. אנחנו בתקופה בה מגיע שר ומבטל את האג'נדה של השר הקודם; העובדים לא יודעים מה רוח המפקד וזה מאוד מורגש".
"משק המים סגור", הסביר לנג. "הוא נשען על ההוצאות וההכנסות שלו. כרגע לא נעצרים פרויקטים, אנחנו מממנים אותם באמצעות גיוסים בשוק ההון, אז לא נראה עצירה אלא דווקא עלייה. יש לנו תכנית פיתוח בשנים הקרובות ללא תלות ממשלתית. עם זאת, יש דברים שתלויים בחקיקה שקשה לקדם. יש ביקוש אדיר לידע של מקורות, לדברים שהיא יכולה לתת. זה משהו שהממשלה צריכה להידרש אליו. יש מגבלות רגולטוריות כאלה ואחרות ואין עם מי לדבר. למשל, התחדשות המוביל הארצי צריכה לעבור כנסת ואין עם מי לדבר. אבל לא תהיה עצירה של פרויקטים".
אם מדברים על תשתיות ועתיד, אמרו שאם לא יהיה שינוי דרמטי, לא יהיה מספיק חשמל בשנים הקרובות.
"ישראל ערוכה לספק את הביקוש של הקיץ הזה בטווח הקצר ובטווח הבינוני. שיפצנו את היחידות ואת הרשת כדי לשפר את יציבותה. בטווח הבינוני-ארוך יש יעד של 30% אנרגיות מתחדשות - בונים על כך שהן ייכנסו למערכת. צריך להקים 100 תחנות משנה חדשות, להניח 100 אלף קילומטרים של קווים, יש לנו תכנית חומש בהיקף פי שתיים מהיקף ההשקעה של החברה עד כה".