הוועידה הכלכלית"הלחץ הצבאי הוא משמעותי - תפקידנו לממש את מטרת המלחמה של השבת החטופים"
הוועידה הכלכלית
"הלחץ הצבאי הוא משמעותי - תפקידנו לממש את מטרת המלחמה של השבת החטופים"
דובר צה"ל בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי: "האתגר במלחמה הזו גדול מאוד בגלל הרשתות החברתיות; אני מוצא את עצמי פונה פרטנית לבעלי פרופילים בטלגרם כדי שיורידו מידע"; לדבריו, "לכל אזרח יש מניה בצה"ל - והוא צריך להיות שקוף לציבור"
"השבת החטופים היא מטרת המלחמה שהדרג המדיני קבע אותה והתפקיד שלנו הוא לממש אותה. הלחץ הצבאי בנובמבר הביא להסכם שהשיב למעלה מ-100 חטופים והדרך עוד ארוכה. חשוב לא לדבר על העבר אלא על ההווה. הלחץ הצבאי עכשיו הוא בנקודה מאוד משמעותית והתפקיד שלנו הוא לממש את מטרת המלחמה של השבת החטופים" - כך אמר דובר צה"ל, דניאל הגרי, בשיחה עם רועי ברגמן בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי.
בחזית הצפונית יש מלחמה שלא נפסקת, מפונים שלא יכולים לחזור הביתה ואין אופק. האם לצה"ל יש תוכנית להחזרת השקט והשבת התושבים?
"חיזבאללה הצטרף למלחמה ב-8 באוקטובר. מאז אנחנו נלחמים בחיזבאללה, תקפנו מעל 5,600 מטרות והרגנו מעל 500 מחבלים, בהם בכירים בארגון. יש לנו משימה ברורה, לדחוק את חיזבאללה מהגדר ושלא יהיה איום כמו 7 באוקטובר מכיוונם סמוך לגדר, אחרת לא נוכל להחזיר את התושבים. אנחנו רואים ונוכחים וקשובים בצפון והמציאות הקשה שהתושבים חווים. תפקידנו להביא מציאות בטחונית אחרת ואנחנו בוחנים את כל החלופות והדרג המדיני יצטרך להחליט. חשוב לייצר ודאות לתושבי הצפון!"
אתה דובר צה"ל אבל ניצב בחזית ההסברה של ישראל. אתה מרגיש בודד במערכה?
"אני פחות רוצה לדבר על המדינה ויותר על דובר צה"ל והתפקיד של המערך. אני מפקד על מערך של מאות חיילים ואנשי מילואים שהצטרפו, רובם דוברי אנגלית ושפות שונות. הרחבנו את המנדט שלנו לאזורים שקשורים ללגיטימציה הבינלאומית. זו זירה נוספת במלחמה, היא מאוד חשובה ותלווה אותנו הרבה שנים אחרי המלחמה. במלחמה זה נכון שנרחיב את הפעולה שלנו לאלפי חשיפות לתקשורת הבינלאומית כל יום ונמשיך לעשות את זה. זה נכון שהמדינה תתארגן כך שמה שיעמוד כפנים של המדינה לא יהיה על מדים".
כלפי פנים אנחנו מצליחים לשקם את היכולות וההרתעה, אבל האם אנחנו מצליחים גם בזירה הבינלאומית, כי התחושה היא שכל העולם נגדנו.
"תפקידנו להילחם בזירה הזו כל יום. בתקיפה של מוחמד דף בשבת למשל השיקולים שעומדים לנגד עיני הם מבצעיים ושל לגיטימציה; דבר ראשון בשבת בצהריים תיארתי את האירועים לכתבים הצבאיים ומיד אחרי זה עליתי לקו באנגלית כי נדרשתי להסביר לעולם ולהילחם בשקרים של חמאס שפירסם שתקפנו עיר אוהלים בעוד שתקפנו מתחם צבאי של מח"ט חאן יונס שדף שהה בו יחד איתו. הראנו תצלום אוויר והסברנו באנגלית כדי לעצור את המשבר הזה. זו משימה יום-יומית".
ישנם ערוצים לא רשמיים ותקשורת לא ממוסדת שאתם צריכים להתמודד איתם, כמו טלגרם שמוציא הודעות לפני שיוצאות לתקשורת, הפצה של שמועות באירועים קשים ולפעמים באירועים כמו התקיפה על דף. איך מתמודדים?
"האתגר במלחמה הזו גדול מאוד בגלל הרשתות החברתיות. זה לא היה באף מלחמה בעוצמות האלה. אותי מטריד מאוד שמידע שאני רוצה שיגיע קודם כל למשפחות שכולות ומשפחות החטופים לא יגיע לערוצים ברשתות החברתיות. אין לנו רגולציה לזה במדינה, וזו זירה שצריך לפעול בה. לעיתים אני מוצא את עצמי עולה ופונה פרטנית דרך האנשים שלי לבעלי פרופילים בטלגרם שיורידו. צריך לכבד את המשפחות לפני הפרסומים".
צריך לתת הנחיה ממשלתית או אולי לחוקק חוק בנושא?
"יש אתגר של הרשתות החברתיות. יש מתח בין הדמוקרטיה וזכות הציבור לדעת לבין פגיעה בביטחון מידע ובכבודן של משפחות".
סרטונים של חטופים שנמנעים לפרסם. זה לא פועל לרעתנו מבחינת אמפתיה מהתקשורת העולמית?
"אני מפריד בין מה שחמאס מפרסם, שכל תכליתו לזרוע אימה ופחד, והעורכים בכלי התקשורת מכבדים את המשפחות, אלא אם הן מבקשות לשדר; לבין סרטונים שאנחנו מוצאים בשטח על מחבלים. אלה סרטונים שחקרנו מודיעינית ומבצעית ואנחנו משחררים למשפחות, ומהרגע שזה אצלן זה קניין שלהם והחלטה שלהם".
גם בשבת האחרונה ובכלל, נראה שבהצלחות ממהרים לדחוק אותך הצידה אותה ואתה יותר מדברר את הכישלונות. מי מחליט שאת ניסיון החיסול של דף, שאני מקווה כי יתברר כהצלחה, ידברר ראש הממשלה ולא אתה?
"הכלל שמנחה אותי בדובר צה"ל זה לדבר כשצריך. התפקיד שלנו הוא לדברר את צה"ל, ומה שהנחה אותי במקרה של דף זה לדבר עם הכתבים הצבאיים והתקשורת הבינלאומית כדי שלא ניתפס שעשינו דברים שלא עשינו. השקר הזה קורה ברמה יומית. לגבי ההצהרות בערב, בתחילת המלחמה בחרתי לעלות לשידור פעמיים ביום, ובהדרגה צמצמתי את ההצהרות. התפקיד שלי לתת מידע רלבנטי לציבור בסוגיית דף, יש עוד פרטים שצריך לאמת ואני משוכנע שכשיהיו הפרטים אני אגיע לציבור. לגבי החלטות של ראש הממשלה, אלה שיקולים אחרים ואני לא אתייחס לזה"
נתת הצהרה חריגה לפני חודש נגד איש תקשורת שתקף את הרמטכ"ל. אני מחבר את זה לארבעה חברי כנסת שקראו לפטר את שר הביטחון, הרמטכ"ל ודובר צה"ל. איך מתמודד ברמה האישית ומתי מחליטים להגיב?
"צה"ל צריך לפעול באופן ענייני וטוב שיקבל ביקורת. צה"ל צריך להיות פתוח לביקורת וללמוד ממנה. צה"ל זה ארגון שלכל אזרח במדינה יש בו מניה והוא צריך להיות שקוף לציבור. התפקיד לנו לעמוד במבחן השקיפות הזאת כל יום. אנחנו צריכים לדעת לתת תשובות. יש כלי תקשורת או פלטפורמות שמפרסמות דברים על צה"ל ולא מבקשים תגובה, ואז יכולות להיווצר דעות ותפיסות בציבור. חלק מתפקיד העיתונות והתקשורת זה לדעת לקבל תגובה מהגוף המבוקר, ואנחנו תמיד עונים כשפונים אלינו. כשאני רואה שבאופן סיסטמטי לא מבקשים תגובה אני מגיב ומתייחס לעניין".
מה לגבי הדרישה לפטר אותך?
"אני עוד מעט 30 שנה בצבא. לא תכננתי להיות דובר צה"ל, מה שעניין אותי זה להיות מפקד שייטת 13 ,זה הדבר הכי חשוב. אני כפוף לרמטכ"ל ולכל מה שהוא ושר הביטחון יחליטו".
תחקיר בארי שפרסמתם שספג ביקורת. האם היה נכון לפרסם עכשיו והאם נכון לפרסם תחקירים נוספים בתקופה הקרובה כל עוד נלחמים?
"עברו יותר מתשעה חודשים והבטחנו שנתחקר ונשקף לציבור את מה שקרה. המטרות של התחקיר שאנחנו עושים זה למידה ויישום מיידי של לקחים. יש לנו עוד אויבים וגבולות סביבנו וצריכים את הפקת הלקחים שלא יקרה משהו מחר בבוקר. אין לנו זמן לזה. התחקירים שאנחנו עושים הם קודם כל מלמעלה למטה ואותם נשקף לציבור. התחקיר של בארי היה מבחן מבחינתי מול קהילת בארי, שנישיר אליה מבט ונתווך את זה קודם כל להם ורק אחרי זה לתקשורת ולציבור. זה תחקיר מקצועי, איכותי, קשה מאוד, ששוקף לקהילה - והמבחן שלו היה האמון בין צה"ל לקהילה כדי שקהילות יוכלו לחזור הביתה. יש לנו חובה גדולה להציג מה קרה.
"הגבורה של הלוחמים והיחידות שפעלו ב-7.10, בהם שלד"ג , גדולה מאוד. אנשים חתרו למגע בכל העוטף ונלחמים מאז. זהו דור של מפקדים ולוחמים שהם גאווה, והם ישיגו את מטרות המלחמה".