סגור
ועידת פינטק פאנל אבי אייל יודפת בוכריס אביבית בנדר ותומר מיכאלי
(סיני דוד)

כנס פינטק 2022
"בשנתיים הקרובות תהיה קריסה משמעותית בתחום הפינטק"

בפאנל "האם גל ההשקעות חסר התקדים ימשך גם בשנה הקרובה", במסגרת כנס פינטק של כלכליסט ובנק הפועלים אמר אבי אייל, שותף מייסד Entre'e capital, כי ברבעון האחרון כמות ההשקעה בפינטק ירדה ב-23% וזה ימשיך לרדת. יודפת בוכריס, שותפה מנהלת ב-BLUMBERG CAPITAL, פחות הסכימה. "אני לא מזהה ירידה בטרנד אלא שינוי בתמהיל"

במסגרת כנס פינטק של "כלכליסט" בשיתוף בנק הפועלים התקיים פאנל בשם, "הבהלה לפינטק: האם גל ההשקעות חסר התקדים ימשך גם בשנה הקרובה?" בהשתתפות אבי אייל, שותף מייסד Entre'e capital; יודפת בוכריס, שותפה מנהלת BLUMBERG CAPITAL; אביבית בנדר, הממונה על הפיתוח העסקי, התאגידי והפינטק בבנק הפועלים; תומר מיכאלי, שותף VIOLA FINTECH.
פינטק 2022 הוא לא הפינטק של 2021 שהיה טירוף מערכות. חברות הגיעו לשווי גבוה מאוד. שנת 2022 היא דומה?
אבי אייל: "התמחותנו היא בפינטק. ברבעון האחרון כמות ההשקעה בפינטק ירדה ב-23% בערך. אני מאמין שזה ימשיך לרדת כי יש משבר מאקרו וגם בפינטק יהיה משבר גדול, חברות שגייסו הרבה כסף קונים יוזרים בסכומים מטורפים, יש חברות גדולות שמוחקות חברות קטנות, הם מוציאים אותן ושמים את זה במוצרים. תהיה קריסה משמעותית בתחום הפינטק בשנתיים הבאות ויש לחשוב היטב מה הולכים לעשות. הכסף הזול של העבר ימשיך קדימה".
1 צפייה בגלריה
ועידת פינטק פאנל הבהלה לפינטק
ועידת פינטק פאנל הבהלה לפינטק
משתתפי הפאנל
(צילום: יריב כץ)

יודפת בוכריס: "אני שותפה בקרן אמריקאית וגם דירקטורית בבנק מתחרה, אני רואה את העולם משתי זוויות ואיני רואה שינוי מגמה, ישראל סיימה רבעון ראשון עם מיליארד דולר השקעות בפינטק ואני לא מזהה ירידה בטרנד אלא שינוי בתמהיל, יש פחות כספי משקיעים זרים בתעשיה והטרנד הוא ללכת לעולמות קפיטל מארקט ו-WEALTH TECH. אנו רואים ירידה בערך ההשקעות הכספיות של 18% אבל עלייה של שבעה אחוזים בכמות העסקאות. אנו רואים שהיתה סוג של בולמיה של קרנות גדולות להשקיע וכעת יש חזרה ל-EARLY STAGE".
כיצד אתם רואים את השינוי בתעשיה?
אביבית בנדר: "כל עוד אנו בסביבת ריבית עולה היקף ההשקעות יהיה נמוך יותר, אנו רואים חברות מעולות שמתכנסות בשווי שלהן, הן מנסות להרחיב סבבי גיוס. השווי נותר אותו שווי וכבר אינו במגמת עלייה. גם בבורסה ערכן של חברות הטכנולוגיה נשחק וזה קצת מאט את הקצב, אבל הפינטק הוא כאן כדי להישאר, הוא לא הולך לשום מקום ואנו נראה היקף השקעות משמעותי. בנק הפועלים מסתכל באופן אסטרטגי נרחב ביותר, אנו משקיעים בחברות פינטק ויש לנו מטרה - לתת ללקוחות את הצעת הערך הטובה ביותר. זה לא עניין של כסף זול או יקר אלא בשותף אסטרטגי והיזמים רואים ערך אדיר. אנו לא משקיעים רק בחברות פינטק קיימות אלא מאתרים שותפים עסקיים ואנו מייסדים חברות פינטק מן היסוד".
איך אתה רואה את נושא ההשקעה בחברות פינטק? הקרקע בוערת?
תומר מיכאלי: "אני חושב שיש קצת מן הצדק, כי מה שרואים הוא שיש ירידה של בערך 20 אחוז בפינטק, בישראל עוד לא רואים את זה. אצלנו רואים שאין עלייה וגם לא ירידה, אנחנו רואים רנסאנס של חברות שלב מוקדם, בגלל סוג של הגירה, אנשים עבדו מהבית, עבדו מרחוק, ואז אנשים הקימו חברות ארלי סטייג' גם בפינטק. אם תהיה ירידה היא תהיה זמנית, סוג של תגובת נגד לשנת 2021 שלא היתה פרופורציונאלית. אנו מאוד נלהבים מפינטק ישראלי ובינלאומי. אני חושב שגם אם תהיה ירידה היא תהיה זמנית והכסף יזרום לפינטק בשנים הקרובות".
יש תרחישים עתידיים בהם נראו אולי פיטורי עובדים בפינטק?
אבי אייל: "יהיו פיטורים בכל תחום. יש כמה דברים שקורים בשוק שמייצרים קונסולידציה, אחד מהם הוא שיש מוצרי ארנק כמו הארנק של אמאזון שירחיבו את היכולות שלהם. כשגופים כאלה מכניסים עוד פיצ'ר מהמערכת שלהם - זה מחזק את האפליקציה שלהם אבל מוחק חברות קטנות. באותו זמן בנקים וחברות גדולות שעשו שיתופי פעולה עם חברות פינטק - הם שילמו אחוזים מעמלות, ואני חושב שיש כיום חשיפה לווב 3.0 - המעבר הזה מתחיל לקרות ושם יש ניצוצות של דברים מעניינים שקורים, צריך לקחת את כל החברות שהגיעו לווב 2.0 ויש להפוך אותן לחברות שעובדות בעולם של תשלומים שונים שדורש יוזרים חדשים, וכאן יש הזדמנות למה שאני מכנה חברות ווב 2.5 - חברות שעוברות לעולם של הזדמנויות".
אז איך ייראו ההשקעות השנה? אנחנו עדיין בראש של 2021?
יודפת בוכריס: "אנו צריכים להיות אחראים לכסף, אני רוצה לומר שאנו רואים שינוי, אנו רואים ירידה לארלי סטייג' ולא בטוח שהערכות השווי ירדו. ברבעון הרביעי וברבעון הראשון של השנה ראינו כניסה מאסיבית לתעשיה וזה יגרום לקונסולידציה, חברות גדולות נכנסו לטכנולוגיה, הן ירכשו אותה, הן יהיו אגרסיביות, לנו כמשקיעי ארלי סטייג' תהיה עבודה יותר קשה - בזיהוי טרנדים. אני חושבת שאנו ננסה להבין כיצד תעשיות רווחה עולות. אנו נשנה את התמהיל וזה וודאי, אנו לא משקיעים יותר בתשלומים אלא בדברים יותר מעניינים. יש כיום חברות שעוסקות בתחומים ספציפיים, למשל הלוואות למרפאות מסוימות של רופאים - הן לא יתקיימו יותר אלא יתאחדו".
יש יותר שיתופי פעולה?
אביבית בנדר: "הגישה השתנתה גם מצד הבנק וגם מצד חברות פינטק. מבחינת טרנדים שמעניינים אותנו, יש את נושא הפיננסים המוטמעים, חברות בעלות תוכן שמעוניינות להנגיש מוצרים ושירותים פיננסיים, מוסדות פיננסיים שרוצים להנגיש שירותים, עולם הסחר המקוון, חברות שנותנות פתרונות תשתית לעסקים ועולם הקריפטו. קריפטו אינו רק אצל ספקולנטים הכול מעניין אותנו".
השנה תהיה הזדמנות לזנק לווב 3.0?
תומר מיכאלי: "פרסמנו לאחרונה את דוח הפינטק השנתי שלנו ובאמת רואים בדוח בגרות של וורטיקאלים מסוימים. קריפטו, בלוקצ'יין, שם רואים צמיחה מאוד משמעותית ומגמה זו תימשך. אנו מזהים הזדמנות מעניינת מאוד".