הוועידה הלאומית"ההיסטוריה תשפוט את יו"ר ההסתדרות ואת כל מי שעומד מהצד"
הוועידה הלאומית
"ההיסטוריה תשפוט את יו"ר ההסתדרות ואת כל מי שעומד מהצד"
בפאנל שעסק במחאה נגד ההפיכה המשטרית במסגרת הוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי אמר הפעיל החברתי והיזם משה רדמן: "אם יהיו מיליונים ברחובות - החקיקה לא תעבור"; שקמה ברסלר: "מוכנים למשבר חוקתי ולמאבק עיקש ברחובות"; יודפת הראל בוכריס: "אנחנו עושים כל מה שאנחנו יכולים לטובת מדינת ישראל, אם זה נקרא פריבילגיה אז הלוואי וכולם היו פריבילגים בישראל".
"אנחנו מוכנים למשבר חוקתי ולמאבק עיקש ברחובות", כך אמרה פרופ' שקמה ברסלר, ממובילי המאבק נגד ההפיכה המשטרית המשמשת גם כחוקרת במכון ויצמן, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי.
ברסלר השתתפה בוועידה בפאנל "המחאה וההפיכה - לא הולכים מכאן" יחד עם פעילים בולטים אחרים במחאה, היזם והפעיל החברתי משה רדמן ויודפת הראל־בוכריס, ממובילות מחאת ההייטק ומנהלת ההשקעות של קרן בלאמברג קפיטל ישראל. מי שהנחה את הפאנל היה ראש מערכת החדשות של כלכליסט רועי ברגמן.
שלושת מובילי המחאה שיתפו את הקהל בכמות המעצרים שחוו מאז פרוץ המאבק נגד ההפיכה המשטרית (רדמן נעצר ארבע פעמים וברסלר פעם אחת). בהמשך רדמן סיפר כיצד הגיע למצב שבו הוא "עובד במשרה מלאה" במחאה: "כשראיתי בפעם הראשונה את התוכנית של יריב לוין, מצאתי את עצמי מתחרט על כך שלא הוצאנו דרכונים זרים, ויש לנו רק דרכון ישראלי. לא הצלחתי לישון בלילה הזה. זה מרגיש לי באמת כמו מלחמה על הבית. אין ברירה אתה חייב לצאת לרחוב".
ברסלר אמרה שהיא נמצאת ב"תחושה של מאבק של הדור שלי, על המקום הזה ולאן הוא הולך. איך אני אוכל להבטיח לילדות שלי עתיד טוב במדינה הזו. איך לוקחים פרויקט באמת מפואר ומקריבים אותו לטובת מיעוט קיצוני. הציבור הרחב שונה מהממשלה הזו".
מי שנתפסת כמובילת המחאה הוסיפה: "כשנחצה הקו האדום אי אפשר להסתפק באמירות וצריך לעשות. עשו פה משהו בלתי נסלח, ולכן צריך לפעול ואי אפשר לשבת בבית ולראות טלוויזיה".
הראל-בוכריס אמרה שמבחינתה זה מאוד ברור מדוע אנשים יוצאים למאבק ומקדישים את חייהם אליו: "ממשלת ישראל הכריזה מלחמה על הכלכלה הישראלית, על החברה הישראלית ועל העם בישראל. יש לנו רק מדינה אחת. אנחנו במצב שאין ברירה".
"אנחנו במלחמת אין ברירה" הוסיפה ברסלר-שוורצמן, ורדמן הוסיף כי "בעוד חצי שנה שנה כל אחד צריך לעמוד מול המראה ולהגיד לעצמו האם הוא עשה כל מה שצריך כדי לעצור את הדבר, להציל את הפלא הזה שנקרא מדינת ישראל. אני רוצה לדעת שאני עשיתי אישית את כל מה שאני יכול כדי למנוע את ההתרסקות של מדינת ישראל".
"מה שמאפיין את המוחים בהייטק הוא שאנחנו רצים למרחקים ארוכים"
הראל-בוכריס התייחסה באופן ספציפי להירתמות ההייטק למחאה: "אנחנו בחזית התמיכה במדינת ישראל. אנחנו מביאים כסף לישראל ואנחנו השגרירים הכי טובים שיש למדינה. פתאום בתחילת השנה בוקר אחד קמנו וגילינו שפתחו במלחמה נגדנו. מה שמאפיין את המוחים בהייטק יותר מהכל זה שאנחנו רצים למרחקים ארוכים. אנחנו רגילים למצב שבו שנה אחת אנחנו בעלייה ושנה אחרת לא. ייקח שנה, שנתיים אבל לא נתמוטט".
הראל-בוכריס הוסיפה ש"גם השוק התעשייתי והריטייל במאבק", ואילו רדמן הוסיף מיד לאחר מכן כי "ההיסטוריה תשפוט את יו"ר ההסתדרות ואת כל מי שעומד מהצד".
במענה לשאלה "האם מדובר במחאה של פריבלגים" ענתה הראל־בוכריס: "אני מצטערת אני פריבילגית, אתה צודק. אני פה בזכות סבי וסבתי ש-49 אנשים מהמשפחה שלהם נרצחו באושוויץ והצליחו להגיע לישראל. אני פריבילגית שחמישה מתוך ששת הילדים שלי משרתים בצבא, וחלקם היו קרביים וחזרו הביתה בריאים בנפשם ובגופם. אני מאוד פריבילגית שבעלי היה קצין מעבר לקווי האויב וחזר גם הוא בריא ושלם. אנחנו וחבריי למאבק עושים כל מה שאנחנו יכולים לטובת מדינת ישראל, אם זה נקרא פריבילגיה אז הלוואי וכולם היו פריבילגים בישראל".
מובילי המחאה נשאלו האם המחאה עלולה להיכשל, בין היתר מפני שהממשלה ופוליטיקאים דוגמת יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן מתעלמים מהתנגדות להפיכה וממשיכים בחקיקה למרות קולות המחאה. ברסלר ענתה לשאלה ואמרה ש"צריך להיות ברור לכולם שהמחאה הזו כבר מאוד מצליחה. נבנה כאן מחנה שלם שמכיל את מרבית אזרחי ישראל וקם מאפס בחודשים האחרונים, והדבר הזה עצמו מעיד על הצלחה שהיא בסדר גודל מאוד גדול".
עם זאת, שוורצמן-ברסלר חידדה כי "חזרנו לנקודת המוצא שהממשלה דוהרת ומחוקקת לנו ולמרבית אזרחי ישראל על הראש חקיקה לא דמוקרטית. לכן התפקיד של המחאה היא לתת גב לכל מי שצריך לקבל את הגב ולהחליט ולהכריע בימים הקרובים כל אחד ברמה האישית שלו האם הוא או היא הולכים לאור או לחושך, לשקר או לאמת. אני מדברת על אנשים בממשלה, על שומרי סף, עיתונאים, כל אזרח ואזרחית במדינה הזו צריך לדעת שיש לו גיבוי של מאות אלפים ברחובות ומאות אלפים בבתים.
"אנחנו ברגע האמת, הוא יגיע בשבוע הבא. אנחנו צריכים לייצר פה תנועה שמדינת ישראל עוד לא ראתה. אנחנו צריכים לבנות כאן ולכנס את כל העם הזה שלנו למשהו שטרם נראה. אין הזדמנות שנייה. אנחנו מסוגלים לחלוטין לעשות את זה ובכל מקרה לחזק אחד את השני ולתת את הגב לשומרי הסף. אם צריך משבר חוקתי ואם צריך מאבק עיקש ברחובות. לשם זה הולך ואנחנו נהיה שם".
רדמן סיכם בכך ש"אם יהיו מיליונים ברחובות - החקיקה לא תעבור", אבל אם החקיקה חס וחלילה תעבור אז אנחנו בתוך מאבק ארוך והמחנה הדמוקרטי הימני והשמאלני הזה יישאר. המאבק הזה לא ייגמר עד שהממשלה הזו תלך הביתה או שתוריד את הידיים שלה מהדמוקרטיה".