מפולת בנאסד"ק? חברות הטכנולוגיה הפרטיות בישראל לא עוצרות וממשיכות לגייס כספים
מפולת בנאסד"ק? חברות הטכנולוגיה הפרטיות בישראל לא עוצרות וממשיכות לגייס כספים
מחקר שנערך בחברת S-CUBE מבית IBI Capital לסיכום החציון, מוכיח בצורה מובהקת כי שווי חברות הטכנולוגיה בשלבי הגיוס המתקדמים המשיך לעלות. חושבים לצאת להנפקה? זה הזמן להיערך
שנת 2021 הייתה שנה חריגה בכל קנה מידה. החגיגה בשוק ההון בכלל ובמניות הטכנולוגיה בפרט, ניתקה את הקשר בין שווי החברה לבין המציאות והיה ברור לכל שהיא לא תימשך לנצח. במהלך החודשים האחרונים ישנה רגיעה: הריביות החלו לעלות, השוק עבר מחיפוש אחר חברות צמיחה לחברות המציגות רווחיות, והשווי של החברות הציבוריות שהונפקו בשוויים גבוהים - ירד. כמובן שלירידה זו בשווי החברות ישנה השפעה על ההון הזורם לעובדים, אבל בסך הכל ישנה חזרה לקרקע המציאות.
על מנת לתקף את האמירה הזו, ערכנו ב- S Cube, חברת הבת של קפיטל, המתמחה בהערכת שווי חברות היי-טק, מחקר שביקש לבחון עד כמה "ההאטה" באמת מאיטה את החברות ועד כמה היא משפיעה על הגיוסים.
המסכים האדומים החזירו את המשקיעים לבחירה סלקטיבית של חברות בשלות
המחקר בחן את גיוסי ההון על ידי חברות טכנולוגיה ישראליות וחברות בעלות זיקה לישראל בחציון הראשון של 2022, וממצאיו הפתיעו אפילו את האופטימיסטיים שבינינו. צניחת מניות הטכנולוגיה בחציון הראשון של 2022, אמנם דיכאה את תיאבון הסיכון של המשקיעים, אולם שווי חברות הטכנולוגיה הפרטיות בשלבי הגיוס המתקדמים המשיך לעלות.
הנתונים מצביעים על כך שבזמן שמדד הנאסד"ק איבד כ-30% מערכו, המשקיעים הקטינו את זרם ההשקעות לסקטור, מה שהוריד את הגיוסים בחברות קטנות בסבבי גיוס ראשונים, אבל הן המשיכו להשקיע בחברות הטכנולוגיה בשלבי הגיוס המתקדמים (סבבי D+), אשר שוויין המשיך לעלות. בחציון הראשון של 2022, המשקיעים הקטינו את רמת הסיכון, הם בוחרים סלקטיבית חברות בשלות ומעדיפים השקעה בחברות בשלבי הגיוס המתקדמים.
אין ספק כי כאשר המשבר יחלוף, כפי שראינו במשברים בעבר בשנת 2008 ובשנת 2018, החברות הבשלות תחזורנה להנפיק, והמחקר תומך במסקנה זו שכן הוא מוכיח ששוויין של אותם חברות פרטיות המשיך לעלות. זו התשובה שאנחנו נותנים למי ששואל מה ההשפעה של ההאטה על השוק והאם זה הזמן הנכון לצאת להנפקה.
בירידות מתארגנים. בעליות מבצעים
יש לזכור כי הנפקה הינה תהליך, ולא ניתן לנצל הזדמנות בשוק ההון ולצאת להנפקה ככל והחברה אינה מוכנה לכך. במסגרת תהליך זה יש לארגן את החברה ולהכין אותה להנפקה מבחינה חשבונאית, משפטית, להתאים את נוהלי העבודה וקבלת ההחלטות לסטנדרטים גבוהים של חברה ציבורית ולוודא כי האורגנים בחברה, מפנימים את השינוי. כמו כן, חשוב שנותני השירות של החברה ערוכים ומתאימים לתת שירות לחברה ציבורית. לעניין זה ניתן כדוגמא את נושא תפעול האופציות אשר שונה באופן מהותי בין חברה פרטית לחברה ציבורית ולכן IBI Capital, אשר מתמחה בליווי הנפקות ותפעול של חברות ציבוריות, מהווה ברירת המחדל בנושא זה.
תכנון מוקדם וחשיבה קדימה לשם התאמת החברה לסטנדרטיים של חברה ציבורית הינה קריטית ונכון לעשותה בעתות משבר על מנת להיות מוכנים כשהמשבר יחלוף. ולכן התקופה היום הינה חלון הזדמנויות מצויין לאותן חברות להתכונן בצורה אופטימאלית לסיום המשבר, ולצאת ממנו חזקים יותר
במבט קדימה, המהפכה הטכנולוגית שהחלה עוד לפני התפשטות נגיף הקורונה וממשיכה אחריה אינה צפויה לעצור בגלל תקופה של האטה בשווקים ואפילו לא בגלל מיתון, נהפכו, הטכנולוגיה היא אחד מהקטרים של הכלכלה העולמית לשם יציאה ממיתון. על כן, להערכתנו חברות בשלבי גיוס מתקדמים בעלות מודל עסקי המוכיח את עצמו ימשיכו להגדיל את שוויים גם במחצית השנייה של 2022. חברות כאלה צריכות לתכנן קדימה ולהמשיך לשלב הבא המתבקש בהתפתחות החברה – הנפקה בבורסה.
צביקה ברנשטיין הוא שותף מנהל ב-IBI CAPITAL
האמור מובא למטרות אינפורמטיביות וכלליות בלבד ואין לראות בו מידע שלם ו/או ממצה של כל ההיבטים. האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי, פיננסי, מיסויי, כלכלי או תחליף לייעוץ מקצועי ופרסונאלי כלשהו