כנס ערכים בהייטק"הממשלה צריכה להתערב כשחברות הטכנולוגיה משתלטות על חיינו"
כנס ערכים בהייטק
"הממשלה צריכה להתערב כשחברות הטכנולוגיה משתלטות על חיינו"
אן קת'רין רידל, יו"רית האגודה למדיניות אינטרנט ליברלית, אמרה בוועידת הערכים והחדשנות של כלכליסט, כי "בחלק גדול מהפלטפורמות אנחנו משתמשים בחינם, מה שאומר שאנחנו המוצר, ואנחנו מוסרים מידע רב על עצמנו בתמורה לשימוש בשירותים האלה. אני חושבת שיש צורך ברגולציה נרחבת"
"כשפרטים כבר לא יכולים לעמוד מול הכוח של חברות הטכנולוגיה, הממשלה צריכה להתערב", כך אמרה אן קת'רין רידל, יו"רית האגודה למדיניות אינטרנט ליברלית וסגנית נשיא האגודה האירופית לריבונות דיגיטלית, בוועידת הערכים והחדשנות של כלכליסט שנערכת השבוע.
"ראינו, במיוחד במהלך המגפה, עד כמה החברות האלה חשובות לחיי היומיום שלנו ,למבנה החברה", אמרה רידל, שדיברה בראיון עם כתב CTech, ג'יימס שפירו. "אנחנו קונים יותר ויותר דרך האינטרנט, אנחנו מבלים הרבה יותר זמן באינטרנט, אנחנו מדברים דרך האינטרנט ולא נפגשים פנים אל פנים. לכן אנחנו ממש תלויים בכל חברות הטכנולוגיה הענקיות האלה, והן משפיעות על חיינו יותר ויותר, אוספות יותר נתונים. אנחנו מסתמכים עליהן. מי יכול להתמצא בעיר חדשה בלי גוגל מפות? ואני חושבת, שכשאנחנו מסתכלים על מקומות אחרים בעולם, על מדינות פחות מפותחות, לא כמו ישראל או גרמניה, המערב הגלובלי בכללותו ,או אירופה, אנחנו רואים עד כמה אנשים מסתמכים על הפלטפורמות האלה.
"התקלה בווטסאפ ובפייסבוק לפני כמה שבועות לא היתה בעיה חמורה עד כדי כך, כאן בגרמניה. נכון, לא יכולנו לפרסם שום דבר באינסטגרם ובפייסבוק, ולא יכולנו לדבר בווטסאפ, אבל יכולנו להוריד אפליקציית הודעות אחרת, יכולנו להמשיך להשתמש בטוויטר, בוויקיפדיה או בכל אתר אחר כדי לקרוא חדשות מדכאות בצורה כפייתית. אבל אם נסתכל למשל על ברזיל, או על כמה מדינות באפריקה שבהן הגלישה באתרים מסוימים היא ללא תשלום, אנשים שם יכולים להשתמש רק בפייסבוק ובווטסאפ, כי השימוש בהן הוא ללא תשלום ומחירו של חיבור לאינטרנט הוא גבוה מאוד. במדינות האלה, אנשים לא יכלו לתקשר עם בני משפחה וחברים, הם לא יכלו לנהל עסקים, הם לא יכלו לגשת למידע. שימוש בוויקיפדיה עולה כסף, הוא דורש תשלום על גלישה. במצב כזה, אפשר לראות את התלות שלנו בפלטפורמות אפילו בדברים שגרתיים כמו תקשורת.
"בחלק גדול מהפלטפורמות האלה אנחנו משתמשים בחינם, מה שאומר שאנחנו המוצר. ואנחנו מוותרים במידה רבה על הפרטיות שלנו ומוסרים מידע רב על עצמנו בתמורה לשימוש בשירותים האלה. מה ההשלכות של הדבר הזה?
"מלבד התלות הזו, אני חוששת שקיימת תעשיית מעקב מצד החברות האלה ,לא רק מצד מדינות, ואסור לנו לשכוח שלמדינות יש סמכות, גם במקומות כמו גרמניה, מדינה שבה קיימת דמוקרטיה וקיים שלטון החוק, לגשת לנתונים שהחברות האלה אוספות מאתנו. לכן אני חושבת שכל העניין הזה של קפיטליזם מעקב הוא בעיה רצינית שתיעשה יותר ויותר חמורה. אני חושבת שאנחנו צריכים לפקח יותר על המצב ולשקול את ההשלכות, את ההשפעה של העובדה שיש לחברות האלה נתונים רבים כל כך לגבינו, במצב שבו האלגוריתמים שלהן מספקים לנו מוצרים, ומה זה עושה לנו כאזרחים, כדמוקרטיה וכמדינה. יש הרבה שאלות שיש צורך לדון בהן כבני אדם ,כאזרחים ,כאנשים דמוקרטים.
"במקרים רבים שבהם אנחנו נאבקים מול ישויות כמו ענקיות הטכנולוגיה, שנדמה שהן גדולות מכדי ליפול, הממשלה צריכה להתערב בשלב מסוים. אבל אנחנו צריכים לבדוק מה החברות האלה עושות לחברה שלנו. אני חושבת שיש צורך ברגולציה נרחבת, ואנחנו מתכננים רגולציה נרחבת כאן באיחוד האירופי בתחומי השירותים הדיגיטליים והשוווקים הדיגיטליים כולנו חיים בחברה ויש לכך השלכות. כולנו חייבים לנהוג לפי כללים מסוימים", סיכמה רידל.