סגור
מנכ"ל רשות החדשנות, דרור בין
(צילום: חגי דקל)

ועידת לונדון
מנכ"ל רשות החדשנות: "יש להוריד במהרה את העימות הפוליטי מסדר היום"

דרור בין אמר בוועידת Mind The Tech של כלכליסט ובנק לאומי שנערכת בלונדון, כי "השווקים והמשקיעים לא אוהבים אי ודאות, היא גורמת להאטה ואף לעצירה בקבלת החלטות"

"באתי לדבר על אי הוודאות שמסביב לנו ועל הצעדים שעל ישראל לנקוט כדי לשמר את המצב שלה כמובילת חדשנות עולמית", כך פתח מנכ"ל רשות החדשנות דרור בין את דבריו בוועידת Mind The Tech של כלכליסט ובנק לאומי שנערכת בלונדון.
"השווקים והמשקיעים לא אוהבים אי ודאות, היא גורמת להאטה ואף לעצירה בקבלת החלטות, בפרט בכל הנוגע להחלטות השקעה ארוכות טווח כמו לצורך פיתוח טכנולוגיות", אמר בין והתייחס בין השאר להשלכות המהפכה המשפטית והמחאה בישראל. "הקונפליקט הפולטי כיום מוסיף עוד אי ודאות, וכשאנו מסתכלים על המספרים ועל הצעדים שאנו צריכים לנקוט כדי שישראל תהיה בחזית – ברור שצריך להוריד במהרה את העימות הפוליטי מסדר היום, לפי נקודת המבט שלי, ואני אופטימי בעניין הזה".
לדברי בין, הקונפליקט הפוליטי הוא רק אחד האתגרים. "אי הוודאות הגלובלית גבוהה ועולה: האינפלציה והריבית העולמיות עולות, עימותים גיאו-פוליטיים משנים את המפה הכלכלית והגלובלית ומסיגים את הגלובליזציה, שחיקה ביציבות של המערכת הבנקאית, כפי שבאה לידי ביטוי בהתמוטטות בנק סיליקון וואלי ועוד. כל זה מוביל לפגיעה בשווי חברות ההייטק שב-2021 היה גבוה מאוד, כאשר במקביל נרשמת גם ירידה בצמיחה ובביקושים העולמיים לפתרונות טכנולוגיים. כל אלה גורמים לירידה משמעותית בהיקף השקעות ההון סיכון הגלובליות, ונוצר קושי גדול יותר לגייס הון לחברות ולקרנות. כאשר העולם בהאטה כלכלית כוללת, מתווספת אי הוודאות הלוקאלית הגוברת וההשפעה המצטברת עלולה להיות ירידה חדה אף יותר בהשקעות בהייטק בישראל, אשר ברובו ממומן על ידי משקיעים מהעולם".
בין סיפר כי תפקיד הרשות הממשלתית שהוא עומד בראשה הוא "לקדם את הטכנולגיות הישראליות והחדשנות. אנו עושים זאת בשתי דרכים. הראשונה, אנחנו המממן הגדול בישראל של טכנולוגיות הון סיכון בתחילת דרכן. אנו משקיעים ישירות בסטארטאפים בראשית דרכם כחצי מיליארד דולר מדי שנה. המשימה השנייה שלנו היא להזיז את החסמים ומעכבי הצמיחה שבהם נתקלים הסטארטאפים והחברות. היות שאנו בקשר יום-יומי עם התעשייה הישראלית אנו מזהים את החסמים שעומדים בפניה, כמו כח אדם, רגולציה, הון ועוד, ואז אנו עובדים מול רשויות ממשלתיות אחרות ומשרדי ממשלה כדי להזיז את החסמים כך שההיטק הישראלי יוכל להמשיך לצמוח ולשגשג".
בין הציג מצגת שמראה את ההשקעה של הרשות בחברות טכנולוגיה מאז הקמתה בשנת 2016, ואת חשיבות ההייטק למדינת ישראל. לדבריו, "5.6% מהתוצר המקומי הגולמי הוא השקעה במו"פ, המקום הגבוה בעולם. 11.6% מכוח העבודה הישראלי עובד בתחום ההייטק – גם המקום הראשון בעולם. 18% מהתמ"ג מגיע מהייטק, ו-30% מהכנסות המסים הן מהסקטור, ו-50% מהיצוא הישראלי הוא מההייטק. כאשר רואים את המספרים מבינים כמה חשוב למדינה להמשיך לשמר ולהצמיח את ההייטק הישראלי".
לדברי בין, ביחס לסביבה הכלכלית הנוכחית, "חברות וקרנות ישראליות אשר גייסו הון ב-2021 בהיקף גבוה עשויות להזדקק למחזור גיוס נוסף במהלך התקופה הקרובה. אי הוודאות הנוכחית עלולה להקשות על התהליך ולהפוך לאיום משמעותי על יכולתן לגייס את הכספים הדרושים להמשך פעילותן. על מנת להתמודד עם מצב זה, על ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים להורדת אי הוודאות וכן להשקיע בתשתיות ובמו"פ פורץ דרך בתחומים שונים, שיביא לגלי צמיחה נוספים בהייטק הישראלי בשנים הקרובות".
הוא אמר עוד כי "מעבר לסקטורים שבהם בוצעו השקעות בשנים האחרונות, צריך להשקיע מאוד גם בתחום של בינה מלאכותית (AI), בעולמות טכנולוגיה שונים. מהפכת ה-chat gpt רק בתחילתה, והמון מחקר ופריצות דרך עוד צפויות בעולמות האלה, ואנו צריכים לדאוג להיות בחזית התחום".
לדבריו, "לכ-400 חברות טכנולוגיה ישראליות יש משרדים באנגליה, כ-6,000 איש מועסקים באנגליה על ידי חברות ישראליות. חברות חדשנות ישראליות מוצאות את אנגליה כסביבה נוחה ויש החלטה משבוע שעבר של הממשלה באנגליה שתקדם עוד יותר את ההשקעה בחברות האלה ובחדשנות הזו".