מובילות 2024"ביומכניקה יכולה לעזור לכולם, מאנשים עם פציעות ועד מתעמלות אמנותיות"
מובילות 2024
"ביומכניקה יכולה לעזור לכולם, מאנשים עם פציעות ועד מתעמלות אמנותיות"
ד"ר אריאל פישר, ראש המעבדה לביו תנועה והתקנים לבישים בטכניון תיארה בכנס "מובילות את ישראל" של כלכליסט ולאומי איך התקנים לבישים יכולים לסייע גם לפצועים עם פגיעות בגפיים וגם לספורטאי על
"ביומכניקה והתקנים לבישים יכולים להשפיע דרמטית על פציעות, ולעזור להמון אנשים. מכאלה שסובלים מבעיות בגפיים וקטיעות ועד ספורטאים שסובלים מפציעות או רוצים לשפר את הביצועים שלהם", כך אומרת ד"ר אריאל פישר, ראש המעבדה לביו-תנועה והתקנים לבישים בפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון.
בנאום שנשאה בכנס "מובילות את ישראל" של "כלכליסט" ובנק לאומי תיארה פישר את עבודתה במעבדה בטכניון. תחילה הסבירה כי "ביומכניקה עוסקת בשילוב בין האורגניזם החי, גוף האדם ומכניקה. אנחנו עוסקים בשאלה איך מפעילים את העקרונות המכניים על גוף האדם ואיך אפשר להעצים פעילות שרירית".
לדברי פישר, היא עוסקת גם בביומכניקה קלינית, שם היא מנסה לסייע לחולים שמגיעים עם פציעות שונות למעבדה, וגם בביומכניקה של הספורט שמתמקדת בפציעות של אתלטים וספורטאי-על.
"בכל הנוגע ביומכניקה קלינית היא יכולה להתחיל גם בגיל 20-30, למשל בצבא", אמרה פישר והציגה על המסך תמונה של חייל שנפצע במלחמת לבנון הראשונה ולא הצליח ללכת, אבל עם מערכת שלד רובוטית שבה נעזר הצליח להשתקם ולצעוד.
פישר הדגימה את הפעילות הביו-מכנית שבה היא עוסקת, בין היתר, באמצעות מכשיר שפיתחה. "כחלק מניסוי קליני שביצעתי פיתחתי מכשיר שמרכיבים על הברך. הוא מייצר ויברציה בכל דריכה, וכך גורם לנו פחות כאב. אנחנו בעצם ממסכים את הכאב על ידי זה שאנחנו גורמים גירוי ולחץ".
לדבריה, כתוצאה מהשימוש במכשיר "רואים תוצאות של בערך 80% מהנבדקים שיכולים להמשיך לעשות את ההליכה והתנועה". בהמשך הציגה פישר וידיאו שמציג את הפעלת המכשיר, ובו נראית אישה שצולעת ללא המכשיר וכאשר היא שמה אותה היא נראית צועדת, ואף מצליחה לרדת במדרגות.
"אחרי חודש ראינו שיפור יפה", מספרת פישר. "זה חל על מי שקרעה את הרצועה לפני 30 שנה בפעילות ספורטיבית וחל גם על אנשים בבית לוינשטיין. גם לפני המלחמה וגם אחריה אנחנו עוזרים לאנשים עם השיקום שלהם".
פישר עברה לתאר גם את הפעילות האחרת שלה, העוסקת בסיוע לאתלטים וספורטאים. "ב-2018 יצרנו שיתוף פעולה עם הוועד האולימפי ומולי אפשטיין ואנחנו מנסים לחשוב יחד איך לשפר ביצועים ולמנוע פציעות".
לדברי פישר, בין היתר היא מסייעת לשחר קנטור, שזכתה באליפות העולם בגלישה לפני שבוע ותייצג את ישראל באולימפיאדה. "רצינו לייצר את שיתוף הפעולה בתנאי שטח בים, אז שמנו מצלמה וסנסורים על הגלשן שמזהה את התנועה. הטכנולוגיות שלנו הצליחו להראות איך כל מפרק ומפרק זז, ואיך זה משפיע על הביצועים. ראינו שיש קורלציה בין המדדים של ביומכניקה למדדים של הביצועים".
פישר הציגה דוגמה נוספת לסיוע של המעבדה בהובלתה לסופר-אתלטיים: "סייענו לדריה אטמנוב, מתעמלת בת 16 שהיתה אמורה לייצג את ישראל, ושברה עצם בכף הרגל". המסר של פישר לנשים הוא לשמור על תנועתיות: "תמשיכו להיות בתנועה ולשמור על הבריאות שלכן".