ועידת האנרגיהמנכ"ל אנלייט: "כל מה שצריך זה רק לתת לנו לעבוד. נתחרה מול הגז ובמחיר נמוך יותר"
ועידת האנרגיה
מנכ"ל אנלייט: "כל מה שצריך זה רק לתת לנו לעבוד. נתחרה מול הגז ובמחיר נמוך יותר"
גלעד יעבץ, מנכ"ל חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט, אמר בפאנל בוועידת האנרגיה של כלכליסט "אנו קוראים לרשות החשמל להוציא מחר מכרז זמינות לאנרגיות מתחדשות או גז טבעי"; בפאנל השתתפו מנכ"ל דוראל אנרגיה, יקי נוימן, שרון חצור, סמנכ"לית אסטרטגיה, מדיניות ותכנון, במשרד האנרגיה ויניב פגוט, סמנכ"ל בכיר, מנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים, בבורסה לני"ע
"האנרגיה המתחדשת היא לא טרנד, אלא זו תופעה שתתרחש וביתר שאת ב-30 השנים הקרובות. יש פה הזדמנות חד פעמית לחברות שנכנסות לתחום להיכנס לגל שיחליף את כל חברות האנרגיה", כך אומר גלעד יעבץ, מנכ"ל חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט.
יעקץ אמר את הדברים בכנס אנרגיה של כלכליסט, במושב שנושאו "בין משבר האנרגיה לחזון האנרגיות המתחדשות: הפער בין חלום למציאות", בהנחייתו של חזי שטרנליכט מכלכליסט.
לדבריו הצטרף מנכ"ל דוראל אנרגיה, יקי נוימן, שאמר: "אנרגיות מתחדשות הן כאן כדי להישאר. עשרות שנים של פיתוח וגם השוק הולך ומתקדם. אנרגיות מתחדשות לא יהיו רק חשמל, יהיו ישומי מימן, ישומים חקלאיים. אנחנו נראה איך אנרגיה מתחדשת תכנס לכל אחד מהתחומים ותחליף את האנרגיה המסורתית והמזהמת".
דוראל ואנלייט שתיהן פועלות באופן אינטנסיבי בשוק בארה"ב. נוימן הסביר מדוע: "מה שמבדיל את ארה"ב והסיבה העיקרית שהחלטנו לפעול שם, היא שיש שם שוק חופשי. מי שקובע את הקצב בישראל איך יכנסו אנרגיות מתחדשות זו רשות החשמל. בארה"ב השוק הוא חופשי. אם יזם יודע לפתח, אין מגבלות. היום דוראל מפתחת 60% בארה"ב, 20% בישראל ו-20% באירופה, ופחות או יותר החלוקה הזו תשמר. בארה"ב הקצבים יותר מהירים, והמתקנים יותר גדולים ויש תמיכה עצומה מכל הכיוונים".
נוימן המשיך ואמר שלדעתו 3 גורמים משמעותיים יובילי את השוק בישראל לעמידה ביעדי האנרגיה המתחדשת: "האחד זה שוק חופשי, להפסיק את המכרזים האלה ולתת לנו לעבוד. נמצא את הלקוחות ונמכור להם את החשמל". נוימן מתייחס לכך שכיום רשות החשמל מנהלת את היקפי צמיחת השוק דרך מכרזים מוגבלים.
הגורם השני הוא פיתוח נושא דו השימוש, כלומר שייצור החשמל נעשה במקביל לשימוש אחר בקרקע, חקלאות, מגורים (כשמדובר למשל בגגות סולאריים) וכו'. והגורם השלישי הוא פתיחת הרשת לאגירת אנרגיה.
במענה לשאלה האם אפשר להסתמך על אנרגיה מתחדשת, השיב יעבץ: "אנו קוראים לרשות החשמל להוציא מחר מכרז זמינות לאנרגיות מתחדשות או גז טבעי. כמה שצריך אנו נוכל לספק. תנו לשוק לעבוד, אנחנו יודעים לתת אנרגיה מתחדשת בשעות הייצור של הגז הטבעי, רק במחיר נמוך יותר. פתחו לנו את השוק, נהייה שם. אנחנו מאוד נחושים".
נוימן חיזק את דבריו ואמר: "כל מה שצריך זה רק לתת לנו לעבוד".
בפאנל השתתפה שרון חצור, סמנכ"לית אסטרטגיה, מדיניות ותכנון, במשרד האנרגיה. היא פירטה כיצד המשרד נערך לעשורים הבאים: "אין לנו ספק לאן העולם ההולך, זה ברור שהולכים לאנרגיות מתחדשות ואי אפשר להשוות את זה לשום טרנד אחר. מבנה המשק נשאר אותו דבר אבל מהפכת המתחדשות משנה את הכל וזה דורש חשיבה אחרת לגמרי וזה קצת מה שאנו מנסים לעשות עכשיו".
חצור אמרה שמזכר ההבנות שנחתם בשבוע שעבר בין ישראל לירדן במסגרתו ישראל תספק עוד מים מותפלים לירדן ואילו ירדן תקים בשטחיה מתקנים סולאריים והחשמל יועבר לישראל, הוא "אחד ההסכמים הכי משמעותיים שישראל חתמה עליהם בשנים האחרונות".
לדבריה, "אנו מסתכלים קדימה ל-2050 ובכל מקום שאפשר לעשות אנרגיה מתחדשת, אנחנו נהייה שם. אנחנו משקיעים המון בטכנולוגיה חדשה. המענקים של המדען הראשי הוכפלו פי 2 ופי 3 בשנים האחרונות. אבל המדינה צריכה לעשות עבודה טובה יותר, אנו רואים טכנולוגיות שמפותחות בישראל, אבל מנוסות במקומות אחרים בעולם".
יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר, מנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים, בבורסה לני"ע הציג את מוצרי ההשקעה: "בתל אביב יש את מדד קלינטק. המדד עצמו הוא כלי מצוין, כשאתה משקיע במדד אתה יכול לפזר את הסיכון של על מגוון חברות ולא ליפול על חברה אחת שלא תמחרה נכון וכו'. יש לנו גם את מדד25 ללא דלקים פוסיליים, המדדים הללו גלובליים.
בנוסף, יש גם את מדד הגז. "מי שמספיד את הדלקים הפוסיליים רץ מהר מדי", אומר פגוט. "יש מקום גם לתעשיה הזו, בטח בשנים הקרובות. והמשקיעים צריכים לפזר ולייצר תיק השקעות שהוא רלוונטי".