הוועידה הכלכלית הלאומית"תלושי השכר בהייטק הם לא הסיפור, הדיון צריך להיות אסטרטגי-לאומי"
הוועידה הכלכלית הלאומית
"תלושי השכר בהייטק הם לא הסיפור, הדיון צריך להיות אסטרטגי-לאומי"
את הדברים אמרה שרת החדשנות המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש־הכהן, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט. פרקש־הכהן: "לפי התוכנית שלנו, החל מגן חובה ועד לסיום התיכון יילמדו כל ילדי ישראל בתוכנית מנדטורית המיועדת לכולם וכוללת לימודי STEM ולימודי מחשבים"
"אני מגיעה לכאן אחרי לילה של דיוני תקציב. התקציב חשוב בעיקר כי הוא מאפשר לשרים ולמשרדים לא רק לדבר, אלא גם לקבוע, להציב וליישם בשטח, תוכניות רבות שמאפשרות לנו לקחת את הכסף של כולנו, כספי המסים - ולהחזיר אותו לציבור"; כך אמרה שרת החדשנות המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש־הכהן, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט שנערכה היום (ב').
בנושא פרק החדשנות בחוק ההסדרים אמרה השרה כי "הממשלה הזו רואה את החשיבות של המדע, ההייטק והחדשנות, ואני שמחה שתרמתי את ה'תוכנית לקידום חדשנות, עידוד צמיחת ענף ההייטק, וחיזוק המובילות הטכנולוגית והמדעית'. הקשבתי לאנשים מתעשיית ההייטק ואני מאמינה שאנחנו נעים בכיוון הנכון, עם אותם נרטיבים ששמענו כאן".
לדבריה, "התוכנית הזו כוללת הרבה דברים: הסרת חסמים, עידוד השארת חברות בישראל, תמריצים לאנג'לים, יש פרק שלם של מיפוי חסמי מיסוי שסיכמתי עם רה"מ ושר האוצר, שיקודם מהר מאוד לצד חוק ההסדרים. אפילו קיבלנו סעיף מאגף התקציבים, לפיו הם לא יתעקשו לראות מאיפה תמומן אובדן העלות של המסים הישירים הללו, כי כולם מבינים שזה צורך השעה. יש עוד הרבה תמרוצי מס שרשות המסים בנו לנו.
"זו הפעם הראשונה שאנו בוחרים תחומים ספציפיים שבהם ישראל תתמקצע בחמש השנים הקרובות. אנו מקדמים בממשלה גם חוק ייחודי של 'נסיינות רגולטורית', לפיו כל שר בתחומו יוכל להשהות את הכללים הרגילים - וכך חברות יוכלו לנסות טכנולוגיות חדשות שלהם. יש גם תוכנית נוספת של העברת ידע מהאקדמיה לתעשיה".
לפי פרקש-הכהן, "יש לרשימה הזו רעיון מסדר אחד ברור, וזה שהיום הכל זה חדשנות והכל זה טכנולוגיה. ראינו את זה גם בדיוני התקציב, כולם דיברו על הטכנולוגיה, המדינה אפילו הופתעה מההכנסות ממסים. טכנולוגיה זה המפתח באנרגיה, בתחבורה, במכוניות אוטונומיות - ובטח שבחקלאות שלצד הרפורמה הגדולה צפויה להתעשר ב-2 מיליארד שקל למו"פ. כולם מבינים שלא רק ההייטק אלא כל התעשייה בישראל תצטרך להתמקצע מבחינה טכנולוגית, אין לנו כח אדם זול. זו הדרך שלנו לייצר ערך מיוחד.
"לא צריך להיבהל מזה, צריך להפנים את זה ולהבין שהדברים השתנו. צריך לעזוב את הדיונים על תלושי השכר, הם לא הסיפור, הדיון הוא אסטרטגי ולאומי - איך אנחנו לוקחים את הנישה הכלכלית הזו, מעצימים אותה ומשתפים בה נתח רחב וגדול ככל שניתן מכח האדם שלנו".
פרקש-הכהן הסבירה כי "בחודש הראשון ביצעתי פעולות שמדגימות את קו החשיבה הזה. קודם כל, העברתי את רשות החדשנות למשרד המדע, ויצרנו סינרגיה בין מדע, טכנולוגיה, הייטק, וחדשנות. בנוסף, מינינו את חברי המועצה הלאומית למחקר ופיתוח בראשות נשיא הטכניון לשעבר, והגוף יבנה תוכנית אסטרטגית לטכנולוגיה הישראלית.
"בנוסף, שמתי דגש על כח האדם, שזה העיקר בעולם ההייטק. סטיב ג'ובס אמר פעם: 'טכנולוגיה היא כלום, מה שחשוב שיהיה לך אמון בבני אדם שהם בבסיסים טובים וחכמים ואם תתן להם כלים הם יעשו איתם דברים מופלאים'. הציגו לי שקף ואמרו לי שבשביל לדעת האם לילד יש סיכוי להיות בהייטק צריך רק לראות באיזה עיר הוא נולד. צריך לשלב את החרדים, הערבים, ואת כל הפריפריה בתוך ההייטק. בניתי תכנית עם שרת החינוך, לפיה החל מגן חובה ועד סיום התיכון, ילמדו כל ילדי ישראל בתוכנית מנדטורית שמחייבת, לא צהרון, לא העשרה, לא תוכנית לחזקים, אלא תוכנית לכולם שתכלול לימודי STEM ולימודי מחשבים, ובהקשר של החברה הערבית גיבשתי תוכנית אימפקט עם מנסור עבאס. מלבד הצעדים ארוכי הטווח, פעלנו גם בשורה של צעדים קצרי טווח בכדי לטפל במחסור החמור של עובדים בענף ההייטק, אם זה באמצעות הכשרות, ויזות לעובדים מחו"ל, וכל מה שצריך".