ועידת טוקיו"פיתחנו חיישני נשימה המזהים בתוך דקה אם המטופל חולה"
ועידת טוקיו
"פיתחנו חיישני נשימה המזהים בתוך דקה אם המטופל חולה"
כך אמר פרופ' חוסאם חאיק, דיקן לימודי הסמכה וראש קבוצת LNBD בטכניון בוועידת העסקים ישראל-יפן של כלכליסט בטוקיו. "אנו יודעים לומר גם אם הגידול שפיר או ממאיר, ללא צורך בביופסיה או בניתוח", הוסיף
"אחד הגורמים החשובים להצלחת הטיפול במחלה היא אבחון מוקדם, אבל מה קורה כאשר המטופל לא מרגיש רע ואין סימפטומים חיצוניים למחלה? יש פער אדיר היום בין חשיבות האבחון המוקדם לבין מה שקורה בפועל, חוסר קשר רציף בין האוכלוסיה לבין המרכזים הרפואיים. במעבדה שלנו בטכניון אנחנו מנסים לגשר בין המרפאות לבין המטופלים באמצעות פיתוחים טכנולוגיים. איך עושים את זה? מכשירים ומתקנים שניתן להחזיק במרפאות, להגיע איתם למטופלים ולבצע ניתוח דאטה אונליין", כך הציג בוועידת טוקיו של כלכליסט ובנק דיסקונט את פעילות המעבדה הייחודית שלו פרופסור חוסאם חאיק, דיקן לימודי הסמכה וראש קבוצת LNBD בטכניון.
"אחד הדברים שפיתחנו הם חיישני נשימה שיודעים לזהות מחלות - מהי המחלה, מהו שלב ההתקדמות שלה. המכשיר מזהה מעין חתימת ריח של המחלה. דגימת נשימה של המטופל נלקחת במשך 30 שניות באופן לא פולשני ומתקבלת תוצאה בתוך דקה", המשיך חאיק, "עשינו כבר מחקרים ב-23 מרכזים רפואיים ברחבי העולם. אנו יודעים להבחין בין 17 סוגים שונים של מחלות, בהן סרטן ודלקות שונות. מעבר לאבחנה של "בריא" או "חולה", אנו יודעים לומר גם למשל, אם הגידול שפיר או ממאיר, ללא צורך בביופסיה או בניתוח. ניסויים במכשיר שלנו הראו אפילו יכולת לגלות סימנים ראשוניים מאוד של סרטן. מדובר באנשים שבריאים היום, אך עלולים בסבירות גבוהה לחלות בסרטן בגלל תאים שכבר מזוהים בגוף שלהם".
חאיק הוסיף כי לצד חיישני הנשימה, מפתחים במעבדה שלו מעין מדבקה שמשדרת לאפליקציה בסמארטפון. "המדבקה מזכירה קעקוע זמני של ילדים, נצמדת לגוף למספר שבועות או חודשים ומשדרת מידע אודות מצבו הבריאותי של המטופל. אתגר נוסף שאנחנו מתמודדים איתו הוא מכשירים וטכנולוגיות של הדמיה. במסגרת זו פיתחנו התקן הדמיה שכולל חיישן והוא בגודל של כרטיס אשראי. אפשר להבחין באמצעותו בין מולקולות בריאות, סרטן השד ומצב שהוא רגע לפני ממאיר". חאיק סיכם ואמר כי השלב הבא בפיתוח הוא שילוב המכשירים עם דאטה היסטורי שיאפשר לא רק זיהוי, אלא גם חיזוי מצבו הבריאותי של המטופל".