מובילות 2024"השנה המטלטלת שאנחנו חווים מעצימה את חשיבות הנשים בעמדת מקבלי ההחלטות ובמוקדי הכוח"
מובילות 2024
"השנה המטלטלת שאנחנו חווים מעצימה את חשיבות הנשים בעמדת מקבלי ההחלטות ובמוקדי הכוח"
הדברים נאמרו על ידי מנכ"לית כלכליסט נועה תמיר בכנס מובילות את ישראל של כלכליסט ובנק לאומי. תמיר ראיינה את אריאלה מרכוס, תלמידת תיכון ויזמית, שגרירת עמותת "שוות" שסיפרה על עשייתה וחזונה עבור דור הנשים אליו היא משתייכת במדינת ישראל
גלית חמי, העורכת הראשית של כלכליסט פתחה את כנס מובילות את ישראל של כלכליסט ובנק לאומי עם סיפור שנדחק לשולי החדשות. בשבוע שעבר נודע שהמשרד לביטחון לאומי החליט להפסיק את שיתוף הפעולה עם המיזם להגנת נשים ולעצור את התמיכה שסיפק לפורום מיכל סלה - המעניק הגנה למעל 200 נשים. מדובר בחצי מיליון שקל שלא יועברו. הפורום ימשיך פעילותו תוך שהוא נשען על תרומות מהחברה האזרחית ללא מימון המדינה.
"זה סיפור קטן אבל יש בו הרבה מעבר והוא צריך להטריד כל אחת מאיתנו", אמרה חמי. "זהו מיקרו-קוסמוס של החברה הישראלית, בפרט בשנה האחרונה. יש בו יזמות נשית שבאה לתקן עוולות חברתיות, אטימות ממשלתית לאוכלוסיות פגיעות, ובסופו של דבר מי שמתגייס לסייע זו החברה האזרחית. ראינו את זה במחאה נגד ההפיכה המשטרית ואנחנו עדים לזה מאז פרצה המלחמה: ארגונים אזרחיים תופסים את מקום מוסדות המדינה, נשים מובילות תנועות מחאה בארץ ובעולם, אזרחיות מצילות חיי אדם ונאבקות להשמיע את קול קורבנות הפגיעות המיניות ולהביא להכרה עולמית".
"כל אלה ממלאים את הואקום ומפצים על התפקוד הלקוי של מוסדות המדינה ועל היעדר נוכחות נשים בהם. לכן חשוב שקולן של הנשים ימשיך להישמע על כל במה אפשרית ובכל תחום וזירה. ולכל הנשים שיתארחו כאן אני רוצה להגיד תודה שאתן כאן כדי להשמיע, להיות נוכחות ולהשפיע", הוסיפה.
מנכ"לית כלכליסט נועה תמיר אמרה כי "לפני שנה בדיוק בכנס שעשינו סביב יום האישה דיברנו על החשיבות לנשים להשמיע את קולן. כמו בכל אירוע שקרה לפני ה-7 באוקטובר אני מסתכלת על הדברים שנאמרו, בעולם שכנראה לעולם לא יחזור להיות מה שהיה, אבל דווקא השנה המטלטלת שחווינו, ועדיין חווים, מעצימה את חשיבות הנשים בעמדות מקבלי ההחלטות, במוקדי הכוח ובהובלת גופים ציבוריים ועסקיים. אנחנו רוצות בזה והציבור כולו רוצה בזה".
"השינוי חייב להתחיל מתוכנו, מהדורות הצעירים - בחינוך, בשינוי התבניות, השפה ופריצת המסגרות הקיימות. בתור אמא לשתי בנות אני מסתכלת על הדור הזה בתקווה מהולה בדאגה ורוצה לראות אותן כשוות בין שווים, ככאלה שכל ההזדמנויות פתוחות לפניהן", הוסיפה.
תמיר הזמינה את אריאלה מרכוס, תלמידת תיכון ויזמית, שגרירת עמותת "שוות" לשאת דברים. "אני תלמידה בכיתה י"א ויש לי עסק לניהול זמן עבור תלמידים, אני מעבירה הרצאות וסדנאות ומוכרת יומנים וקורסים דיגיטליים שמטרתם לעזור לתלמידים להצליח לשלב בין הבגרויות לחיי חברה ותנועות נוער", סיפרה.
איך התחלת?
"זה התחיל בקורונה. היה לי משעמם וזה פשוט עלה. לי באופן אישי היה קשה עם ניהול והחלטתי שהקורונה זה זמן טוב לעשות שינוי. כשראיתי שהצלחתי החלטתי שזה רעיון טוב לעשות מזה עסק. זה התחיל מעמוד אינסטגרם והמשיך ביומן שיזמתי שאזל מהמלאי".
לקחת רעיות והפכת למציאות זה משהו שלא כל אחד יודע לעשות. ספרי על עמותת שוות אליה הגעת.
"הגעתי לעמותה לפני שנה בשבוע הנערה הישראלית לתכנית שגרירות שנפגשות פעם בחודש עם נשים מובילות. הן עוזרות לי ואני פה בזכותן".
אנחנו בתקופה שאין הרבה נשים בממשלה ובתפקידים בכירים. איך היית רוצה לראות את ישראל עוד 20 שנה?
"הדור שלכן עשו עבודה טובה. הובלתן שינוי והבאתן את מצב הנשים המובילות למקום טוב. התפקיד של הדור שלי הוא לקחת את המקום שאתן הבאתן אותנו אליו ולשים את נשים בפרונט, שלא יהיה צורך בעמותות כמו עמותת שוות".
לסיום שאלה מרכוס את תמיר כיצד משלבים אימהות וחיי משפחה עם תפקיד בכיר כמנכ"לית?
"זה מורכב מאוד. הבסיס הוא להנות ממה שאת עושה ולצד זה לטפח את עצמך- משפחה ותחביבים. ברגע שאת עושה משהו שממלא אותך אין לך בעיה לשלב בין משפחה לעבודה. צריך לתת לכל דבר את ה-90% וזה מייצר שקט נפשי ותחושה שאת נותנת לכל אספקט של החיים את המקסימום שאת יכולה".