שבוע החדשנות"חברות רפואה דיגיטלית מישראל עלולות להימכר בגלל קריסת המודל העסקי"
שבוע החדשנות
"חברות רפואה דיגיטלית מישראל עלולות להימכר בגלל קריסת המודל העסקי"
יהונתן אדירי, המייסד והמנכ"ל של Healthy.io, אמר את הדברים במהלך כנס במסגרת שבוע החדשנות של כלכליסט. Healthy.io הייתה הראשונה שקיבלה אישור FDA לבדיקות שתן מבוססות צילום סלולר, וכעת מפתחת דרך להפוך את מצלמת הסלולר לסורק רפואי. לדבריו: "ישראל מוכרחה לעשות חשבון נפש ביחס למהלכים הבאים של רפואה מבוזרת"
"ב-24 החודשים האחרונים הייתה התפוצצות דרמטית בתחום הרפואה הדיגיטלית", אומר יהונתן אדירי, המנכ"ל והמייסד של Healthy.io במהלך כנס שהתקיים בשבוע החדשנות של כלכליסט. לדבריו, על רקע התפרצות הקורונה "נעשו שינויים רדיקליים בתחום הרגלוטורי, התנהגות הצרכנים ומימון הבריאות הציבורית".
יחד עם זאת, על מנת שהשינויים האלו יישארו לאחר הקורונה, טוען אדירי, יש לשים לב לשלושה דברים מהותיים שקרו במהלך תקופה זו ועלולים בטיפול נכון להמשיך את גדילת התחום כאשר התעלמות מהם עלולה להוות "סיכון אדיר במעלה הדרך".
הדבר הראשון שמצביע עליו אדירי הוא ההשקעה הממשלתית המסיבית בבדיקות אנטיגן ביתיות. "באלף ימי המגפה השקיעו ממשלות העולם - לרבות ישראל - במצטבר כרבע טריליון שקל בתשתיות לבדיקות אנטיגן ביתיות", אומר אדירי, "רק בשבוע שעבר התחייב ממשל ביידן לממן 8 בדיקות אנטיגן ביתיות לכל אזרח אמריקאי בסכום של 30 מיליארד דולר. אמנם אין להוצאה הזו ערך משמעותי בניהול המגפה אבל היא הפכה את הבדיקות הביתיות מאימוץ מהוסס, לאימוץ של מאות מיליוני בני אדם במהירות האור. זוהי הלכה למעשה הסובסידיה הממשלתית הגדולה ביותר לרפואה דיגיטלית", הוא אומר.
דבר שני שמצביע עליו אדירי הוא העובדה ששוק ההון מחק את ״אפקט הקורונה״ של מניות הרפואה הדיגיטלית, גם המונפקות וגם אלה שעברו תהליכי SPAC. "קיו דיאגנוסטיקה הונפקה לפני מאה ימים ב-3 מיליארד ונסחרת כיום בכמיליארד דולר", אומר אדירי, "ליבונגו, ענקית הרפואה המונעת בתחום הסוכרת שהתמזגה לחלוצת הרפואה מרחוק טלהדוק - מחקה את כל העליות מאז מרץ 2020. שוק ההון אומר לנו - back to basics".
לדבריו, "רפואה דיגיטלית אמיתית שרוצה להיכנס לשוק ההון צריכה לעמוד בכמה כללי יסוד: תזרים חיובי, ערך קליני מובהק, טכנולוגיה מוגנת ברמת קניין רוחני ומודלים ברורים ומוכחים לתשלום של מערכות הבריאות הגדולות. "להערכתי בגלל הרף הגבוה הזה ב-18 החודשים הקרובים אנחנו עשויים לראות מספר חברות עוברות רכישה על ידי ענקיות התחום בשל קושי מימוני ו/או קריסה של המודל העסקי", אומר אדירי, "האיום הזה מרחף גם על חברות מובילות כאן בישראל".
נקודה שלישית עליה מצביע אדירי הוא שישראל נכנסה לקורונה כמובילה עולמית בתחום הדיגיטלי המשבר שפקד את המדינות המובילות פתח מרוץ חימוש לרפואה דיגיטלית ששוחק את היתרונות היחסיים שלה. "היתרונות היחסיים שאיתם נכנסנו למשבר כגון תיקים רפואיים לאורך זמן, אפליקציות רפואיות מתקדמות, מודל תשלום ייחודי ועוד נשחקים כיוון שמדינות המערב משקיעות כעת סכומי עתק בסגירת הפער תוך שהן נהנות מיתרון הפיגור", הוא אומר. "ישראל מוכרחה לעשות חשבון נפש ביחס למהלכים הבאים של רפואה מבוזרת". בתוך כך מציין אדירי כמה נקודות קריטיות: המשך הביזור ומרכזיות הקופות, שידוד יסודי של מערכות הדיגיטציה בקהילה ושדרוג שלה לטובת רפואה ביתית ופתיחה ממוסדת של מאגרי המידע.
אדירי, שימש בעברו כיועץ המדיני והטכנולוגי לנשיא המדינה שמעון פרס. בשמונה השנים האחרונות מקדיש את זמנו, ביחד עם צוות ההקמה של הלת׳י, להפיכת מצלמת הטלפון לסורק רפואי. לפני כמה שנים הפכה הלת'י לראשונה שהצליחה לקבל אישור FDA לבדיקות שתן מבוססות צילום סלולר. לאחר גיוס של כ-120 מיליון דולר ורכישת מתחרה גדולה מעמק הסיליקון. כיום, עם 250 חברי וחברות צוות ברחבי העולם, למעלה מ-500 שותפים רפואיים שמכסים 150 מיליון חולים יש ברשותה מאגר של למעלה מרבע מיליון בדיקות מבוססות מצלמת סלולר באיכות מעבדה.
לכל כתבות שבוע החדשנות לחצו כאן