ועידת ניו יורק"ישראל היא מקום מיוחד. זה השוק הכי דינמי שאנחנו נמצאים בו"
ועידת ניו יורק
"ישראל היא מקום מיוחד. זה השוק הכי דינמי שאנחנו נמצאים בו"
לדברי ג'ון קורנגולד, מנהל קרן הצמיחה (BXG) ומנהל משותף של תחום ההשקעות בטכנולוגיה בבלקסטון, "יש בישראל חברות שבנויות לגלובליזציה מהיום הראשון, כי השוק המקומי קטן מדי. הן יכולות לגדול בקצב שחברות בשווקים אחרים לא מסוגלות"
"כל שנה אני אומר שהערכות השווי של חברות כיום מנותקות מהמציאות, אבל הן ממשיכות לעלות. השוק כיום נותן מחירים מהשורה הראשונה לחברות שהן לא מהשורה הראשונה" – כך אמר ג'ון קורנגולד, מנהל קרן הצמיחה (BXG) ומנהל משותף של תחום ההשקעות בטכנולוגיה בבלקסטון, בוועידת Mind The Tech NY 2021 של כלכליסט ובנק לאומי.
קורנגולד, ששוחח עם כתבת כלכליסט סופי שולמן, אמר שהערכות השווי הגבוהות הן תוצאה של סיבות מבניות. "זה קשור לכספי הסיוע המשמעותיים שמדינות מזרימות בעקבות הקורונה ולריביות נמוכות שדוחפות אנשים להשקעות הון", הוא אמר. "בגלל הערכות השווי הגבוהות האלו, היום חשוב יותר מתמיד להיות מומחים בתחומים הרלוונטיים, כדי להבין מה ההבדל בין חברה טובה לחברה נהדרת".
קורנגולד הסביר גם את הנכונות של בלקסטון להשקיע בחברות מסוימות לפי הערכות שווי גבוהות: "מבחינתנו, תמיד נשלם מחיר הוגן ומלא לחברה נכונה. כשקונים את הטוב ביותר בוכים רק פעם אחת. מחיר הוא מדד, אבל לא המדד היחיד. המטרה שלנו היא להשתמש במשאבים של בלקסטון כדי להיות אסטרגיים יותר בהשקעות שלנו. זה מאפשר לנו לבחון הערכות שווי בצורה טוב יותר מגופי השקעה קטנים ועצמאיים".
קורנגולד אמר עוד: "יש לנו היום הרבה הזדמנויות להשקיע בחברות צמיחה בשלב מאוחר, שמסיבות שונות בחרו שלא לגייס הון מסורתי לאורך השנים. זו הזדמנות נפלאה, ואחנו נרגשים במיוחד ממה שאחנו רואים בישראל. השקענו בחברות בינלאומיות: באמבל, ספנקס, וקטרה AI שפועלת בתחום הסייבר. אנחנו מתקמדים בחמישה תחומים עיקריים: פינטק, בריאות דיגיטלית, תוכנה לתעשייה, תוכנה לצרכנים ואפליקציות".
איך השפיעה הקורונה על השוק?
"לקורונה היתה השפעה עצומה על הערכות שווי, שתורגש גם בעתיד. בזמן המגיפה היתה דיגיטזציה של הכלכלה שאחרת היתה מתרחשת במשך 5 או 10 שנים. החברות שהיו בצד הנכון של ההיסטוריה גורפות עכשיו הערכות שוווי ברמות פרימיום. חברות מיושנות יותר יזכו להערכות שווי נמוכות יותר וזה יפגע בסיכויי ההישרדות שלהן. בעבר, שום חברה גדולה לא גדלה ביותר מ-20%. כיום, 6 מ-10 החברות הגדולות בעולם גדלות ב-20% או יותר. בשנים קודמות השוק התעלם ממודלים עסקיים לא בני קיימא. אבל כיום חברות שלא יכולות להדגים מודל עסקי יציב נמצאות בסיכון גבוה לכך שהערכות השווי שלהן ירדו ויפגעו בהן, לעומת חברות רווחיות.
מה הגישה של בלקסטון לישראל?
"זה נפלא שיש בישראל עניין מהרבה קרנות בינלאומיות, ישראל היא מקום מיוחד. זה השוק הכי דינמי שאנחנו נמצאים בו. יש כאן חברות שבנויות לגלובליזציה מהיום הראשון, כי השוק המקומי קטן מדי. הן יכולות לגדול בקצב שחברות בשווקים אחרים לא מסוגלות. אנחנו מנסים להביא להן משאבים תפעוליים שלא היו עד עכשיו בכלכלה הישראלית, בקנה מידה שרק אנחנו יכולים לייצר. יש לנו יתרונות של קנה מידה תעשייתי שאנחנו מביאים לחברות שנמצאות בשלב מוקדם. יש לנו פורטפוליו ממוקד מאוד, עם 15 חברות בלבד כיום ולא יותר מ-20 בעתיד, וזה מאפשר לנו להיות אסטרטגיים יותר.
"בישראל אנחנו פועלים באמצעות אנשים רציניים בעלי קשרים רציניים. אנחנו כאן לטווח הארוך, ואנחנו לא רוצים להתחרות בקרנות מקומיות. אנחנו שותפים שלהן, המשך של המשאבים שקיימים בקהילת ההון סיכון המקומית. אנחנו לא רוצים להתחרות בקרנות המקומיות, אלא להשלים אותן. זה מאפיין מרכזי של הפעילות שלנו כאן. רמת הדינמיות בישראל מאוד מפתיעה. לא רק בטכנולוגיה, אנחנו פעילים בתחומים אחרים. אנחנו בעלי הנכסים הגדולים בעולם ויכולים לשתף פעולה עם חברות טכנולוגיה ולתת להן גישה לתעשיות אחרות".