כנס המפתחיםדורית דור: "ChatGPT יביא איתו גל של יצירתיות וחדשנות"
כנס המפתחים
דורית דור: "ChatGPT יביא איתו גל של יצירתיות וחדשנות"
את הדברים אמרה דורית דור, סמנכ"לית טכנולוגיות בצ'ק פוינט, בכנס המפתחים של כלכליסט בשיתוף עמותת בוגרי ממר"ם ואופק. לצד זאת הזהירה דור כי ChatGPT עלול להפוך גם לכלי עבור תוקפי סייבר: "זה מנגיש את ממד ההתקפה להרבה יותר אנשים בצורה פשוטה"
"אנחנו לא יודעים לחזות מתי בדיוק מהפכה קורית, כלומר מהו התיזמון שבו שינוי הופך להיות מהפכה. אנחנו יודעים להגיד שמשהו צפוי לקרות", כך אמרה דורית דור, סמנכ"לית טכנולוגיות בצ'ק פוינט, בשיחה עם כתבת כלכליסט סופי שולמן במסגרת כנס המפתחים של כלכליסט בשיתוף עמותת בוגרי ממר"ם ואופק.
"יש הרבה מהפכות בהתהוות", אמרה דור. "חלקן באמת קורות, חלקן קורות מאוחר משחשבנו וחלקן יידעו באיבן. הרעיון הוא לזהות הרבה אפשרויות, להשקיע בהן באופן פרופורציונלי למקומן בחיים ובחשיבות של ה-DNA, המוצרים והטכנולוגיה שאתה עוסק בהן, ולתת להן להתפתח יחד עם אותה התפתחות של המגמה והטרנד בשוק".
האם תוכלי לתת דוגמה לדברים גדולים שהשתנו לאורך השנים?
"לפני הרבה שנים יצא סטנדרט חדש לתקשורת מחשבים 6IPV. עד אותה עת היה 4IPV, ובמשך תקופה ארוכה אמרו שהעול עובר ל-6 ונדרשים פתרונות מסוג אחר, וזה לקח המון שנים. להשקיע את כל כולך ומרצך ב-6IPV לא בטוח היתה החלטה נכונה לאותן שנים, אבל לאורך השנים היית צריך להשקיע מספיק כדי שבאותם הימים ש-6IPV נהיה דבר אמיתי תהיה שם.
"אותו דבר עם הדיון על חישוב קוונטי. ביחס למה שהיינו לפני כמה שנים הוא מדהים, אבל הוא מאוד רחוק מאיפה שהוא נוגע לחיינו. יש כל מיני תעשיות אחרות שיותר קרובות להשתמש בטכנולוגיה הזאת, אבל ייקח עוד זמן עד שזה יקרה".
כיצד אתם בצ'ק פוינט גוזרים את האסטרטגיה שלכם ואומרים - לזה אנחנו צריכים להיכנס?
"אחד היתרונות שלנו הוא שאנחנו נמצאים בתחום התוכנה ולכן יכולים לעשות הרבה ניסיונות. אז אנחנו רואים כל מיני מגמות ומציעים עבורן בהתחלה פתרונות 'פשוטים', בודקים מול הלקוחות שלנו ורואים מה מעניין אותם, ובמה שתופס אנחנו משקיעים יותר. אנחנו גם עוקבים אחרי מגמות התקפה, מגמות טכנולוגיות, מדברים עם הרבה לקוחות, חברות גדולות וסטארט-אפים על מה הם עובדים. בסופו של דבר נוצרת תמונה על מגמות, ובוחרים את אותן המגמות שתהיה להן השפעה משמעותית בתחום שבו אנו עוסקים".
מתחילים בזהירות?
"כן, כי יש כמה דברים במקביל ויש גורמים חיצוניים שמשפיעים עלינו, כמו הקורונה שהשפיעה מאוד על תהליכי יישום טכנולוגיה בחברות ומאוד האיצה מגמות מסוימות, אבל היו דברים אחרים שפחות השתמשו בהם ופחות קרו. יש דברים שהקורונה האיצה את היישום שלהם, אז אם היית ערוך קודם איך להתמודד היית במצב טוב בשלב ההתמודדות".
איך מחליטים מה לפתח לבד ומה לרכוש מאחרים ובכך לקצר את הדרך?
"יפתיע לשמוע שאין כל כך הרבה אפשרויות רכישה. ישנן הרבה חברות בשוק, רבות מהן לא מתאימות לך בגלל הוואליואציה, בגלל התרבות או סוג הפתרון שאינו מתאים להתנהלות שלך מול המכירות והלקוחות. כשאתה מוצא משהו שמתאים, פחות חשוב האם פיתחת גם יכולת כזאת אין האוס או לא. ישנן הרבה סיבות לקנות גם אם פיתחת. אם אתה מתחיל בפיתוח פנימי תדע הרבה יותר טוב את האזור ואז תדע מה מתאים לך לקנות. רכישה צריכה לבוא על סמך זה שאתה לומד. בהרבה מקרים הרכישה באה במקום שאתה קצת מבין בתחום ויודע למה היא תאיץ אותך".
"אני חושבת שזה אירוע גדול ומשמעותי, אבל לאו דווקא בגלל החדשנות ב-ChatGPT בעצמו. כשיצא האייפון הוא איפשר לעשות הרבה דברים שכבר היה ניתן לעשות קודם, כמו לגלוש באינטרנט, אבל הוא ייצר מצב שזה מוגש להמון אנשים בהמון שיטות, ואנשים מצאו איך לרכב על הגל ולעשות איתו עוד המון דברים אחרים שלאו דווקא הערכנו בהתחלה. בינה מלאכותית קיימת כבר המון שנים, אבל היא היתה בשימוש בקרב מומחים בלבד. כאן נוצר שימוש באמצעות מודל השפה והתשובות שמאוד מדברות את השפה של כל אחד, זה מונגש לכל אחד בלי לעבור מחסום טכנולוגי מאוד עמוק. אני בטוחה שיבוא גל של יצירתיות וחדשנות שהוא לאו דווקא רק אותה יצירתית וחדשנות ב-ChatGPT עצמו, אלא ההנגשה היא שמייצרת קידמה אנושית".
מה עם הסכנות? זה מייצר כלי עבודה יותר נוח להאקרים וסייבר?
"בהחלט. זה יכול לקצר את תהליך ההגנה ואת תהליך ההתקפה. התחלנו ללמוד את הנושא ובהתחלה בדקנו התקפות שמשתמשות בשפה כמו פישינג. אחר כך ניסינו לבדוק איך אפשר להשתמש בזה על מנת לכתוב התקפות, והבאנו את זה להיות כלי שמקצר את כתיבת ההתקפה. מצאנו גם שברשתות אנחנו רואים התחלה של שימוש בכלי הזה לאותן המטרות, אבל באותה מידה יש שימוש בכלי הזה גם למגנים, זה לא רק של המתקיפים".
אז התוקפים מתקדמים וזה גם נותן כלים למגנים?
"זה בפרט לתוקפים. זה לאו דווקא מקל על ההתקפות העמוקות, אבל זה מנגיש את ממד ההתקפה להרבה יותר אנשים בצורה פשוטה, כמו שזה מנגיש לכל אחד טכנולוגיה".
"אני לא דוברת של גוגל, אבל מהתרשמות של צופה לגוגל יש עומק טכנולוגי ויכולות, והרושם הוא שהם פשוט לא התכוננו מספיק. הם הבינו שיש סביב זה התרגשות וציפייה, אז היו צריכים לבוא מאוד מוכנים, להבין מה הן הדוגמות שמביאים לשולחן. זה היה מאכזב שהם הביאו דוגמה כל כך לקויה. כולנו אנושיים וכולנו יכולים לטעות, אבל לא היו חייבים להביא את זה לקדמת הבמה באותה הכרזה".