כנס שוק ההוןיוחננוף: "צריך לבצע מהלכים רציניים כדי להוזיל מחירים – לפתוח את השוק לתחרות"
כנס שוק ההון
יוחננוף: "צריך לבצע מהלכים רציניים כדי להוזיל מחירים – לפתוח את השוק לתחרות"
בעל השליטה והמנכ"ל של רשת יוחננוף אמר את הדברים בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם הפניקס. "מדינת ישראל יקרה מלכתחילה - כשרע ללקוחות רע גם לנו, היעדר הכנסה פנויה פוגע בכל השוק"
"אנחנו הקמעונאים בקרב בלימה", אמר איתן יוחננוף, בעל השליטה ומנכ"ל רשת יוחננוף, בעניין העלאות המחירים ברשתות המזון - יוחננוף אמר את הדברים בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם קרנות מהפניקס בית השקעות, במענה לשאלת כתב כלכליסט תומר הדר.
"אנחנו לא מנותקים מהשוק הגלובאלי. עליות המחירים לא מנותקות מהאינפלציה, הריבית, השפעות הקורונה. השוק סוער בכל העולם ולכאן נכנס הויכוח - כי מדינת ישראל יקרה מלכתחילה -ולכן מרגישים את העליות ביתר שאת. בישראל יש עוד הרבה עבודה ויש לבצע מהלכים רציניים כדי להוזיל מחירים. יש לפתוח את השוק, יש לפתח את התחרות.
ההכנסה של משקי הבית קטנה - אתם מודעים לכך?
"כשרע ללקוחות רע גם לנו. כשצרכן נחלש, זה לא בריא גם מבחינתנו, זה לא באינטרס שלנו. כקמעונאים אנו מחפשים להגדיל מחזורים והמטרה היא להגדיל את הפעילות בכסף. היעדר הכנסה פנויה פוגע בכל השוק".
הספקים הגדולים על הכוונת של הממשלה בחוק ההסדרים. זה אפקטיבי?
"אני חושב שזכות הקניין היא עניין קריטי. אנו חיים בדמוקרטיה. והדרך הנכונה היא להאיץ תחרות בצורה אגרסיבית, למשל להילחם בחסמי יבוא. הממשלה לוקחת מאיתנו כספים אבל לא מייצרת לנו יכולת לייבא סחורות בזול. במדינה שלנו הממשלה לא עושה את חלקה, גם ממשלות קודמות- הם לא מטפחים תחרות ולא מקדמים את היכולת שלנו בתחום".
מה הממשלה צריכה לעשות?
"לפתוח את היבוא ולעשות זאת בצורה אגרסיבית. למדינה יש פוטנציאל אדיר, יש כאן גידול ריאלי ענק אבל אנחנו לא בונים מספיק, לא רואים את השוק קדימה. קח למשל את החקלאים - הם לא יוכלו לייצר את המזון שמדינת ישראל צריכה. עוד 15 שנים זו תהיה בעיה כשהאוכלוסיה כאן תגדל. כך גם תעשיית המים בישראל שתלויה בהתפלה. אנחנו לא מוכנים לעתיד בהתחשב בגידול האוכלוסיה שלנו.
בעניין ביטול המס על הכלים החד פעמיים - אתם מזהים שקונים יותר את המוצרים המדוברים?
עוד לא, כי המס נגבה על המלאים הקיימים. המס על הרכישה ירד אבל המלאים הם כאלה שהמס עליהם שולם. אפשר לראות ניצנים של זה אצל מי שחידש מלאי ובעתיד הצריכה תעלה. כקמעונאי אני חושב שיש דברים שיש להסתכל עליהם בצורה רחבה. יש קהל גדול שזקוק לכלים חד פעמיים ואני לא בטוח שהגבלת צורת חיים של אנשים היא פתרון טוב לנושא הקיימות".
אגב קיימות – זה תחום לוהט בטכנולוגיה והון סיכון. אתם גם משקיעים בתחום - מה יהיה בעתיד?
"טכנולוגיה היא העתיד וזה חד משמעי. הדור הזה, ילדינו שאיתנו בבית, הם מתנהגים בצורה מעניינת. יש מחסור בעולם העבודה וזה לא נובע רק מחוסר כוח אדם אלא מחוסר רצון של הדור הצעיר לעסוק בתחומים מסוימים. אתמול למשל, פתחנו חנות בצפון אשקלון. יש לנו קו חדש של קופות חכמות ועגלות חכמות.
ואז העובדים סיפרו לי שהצרכנים מעדיפים דוקא קופאיות אנושיות - אבל אין להשיג קופאיות. זה צו השעה. אנו משלמים טוב לעובדים ואנו אוהבים את העובדים שלנו. אנו משיקים תוכניות, קופאיות מקבלות תוספת של 10 שקלים לשעה בשעות קריטיות אבל הרצון לעסוק בזה הולך ופוחת. וזה קורה גם כשעם הניסיון אנחנו משלמים 50 עד 60 שקל לשעה. אלה בעיות שיש לפתור בטכנולוגיה כי אנחנו רוצים לתת שרות"
מה הכי מטריד אותך?
"בגדול, אני מאוד מוטרד. מדינת ישראל היא מדהימה, יש לה עתיד ענק. מבחינת ההיסטוריה של העם היהודי, אבל אנו עוברים כאן סוג של קללה. אנו מתפרקים משנאת חינם. ליבי כואב על כך שהמדינה כה מצליחה אך אנו שונאים זה את זה. ואוי ואבוי אם היינו במצב קשה.
אני מאחל לנו כאזרחים שנפסיק עם השנאה. אין דבר מעבר לשנאה. והצד הימני או השמאלי אינו משנה. אם יש לעשות רפורמות – הן בתחום הזה. יש דברים שלא מתאימים לתקופה. רפורמה נעשית מתוך צורך של האזרח ולא מתוך צורך של השלטון".