סגור
כנס חוסן ישראל - אלוף במיל. עמוס ידלין
(צילום: סיני דוד, יריב כץ)

ועידת החוסן
ידלין: "הממשלה צריכה לשנות יעדי המלחמה, הדבר הכי החשוב - להחזיר החטופים"

לדברי האלוף במיל. עמוס ידלין בוועידת החוסן הישראלי של כלכליסט, ישראל רחוקה מאד מהשגת שני היעדים שהציבה בתחילת הלחימה. "החטוף הראשי פה הוא ראש הממשלה, שחטוף בידי שני קיצונים – אחד קיצוני משיחיסט והשני עם עבר פלילי. האנשים האלה לא נותנים לו לעשות את הדבר הנכון"

"אחרי חצי שנה יש לנו הישגים מאוד גדולים אבל אנחנו רחוקים מאוד אסטרטגית מהשגת שני היעדים שהוצבו והם מיטוט החמאס והשבת החטופים", כך אמר האלוף במיל. עמוס ידלין, ראש אמ״ן לשעבר ונשיא Mind Israel ישראל בשיחה עם יובל שדה מכלכליסט בוועידת החוסן הישראלי של כלכליסט בשיתוף הפניקס.
בתגובה לשאלה אם ישראל עדיין נמצאת במלחמה, למרות שהכוחות המתמרנים יצאו השבוע מעזה, ענה ידלין, "מדינת ישראל התנהלה כאילו יש לה את כל הזמן שבעולם. תפיסת הביטחון אומרת מלחמה קצרה והכרעה ברורה ואנחנו עושים הפוך בדיוק והיציאה מחאן יונס מדגימה מאת זה. מצד אחד זו היתה התוכנית, כמו בחומת מגן – כמה חודשים מלחמה עצימה ואז לעבור ללחימה ארוכה, רק לא שמו לב שהמודל של חומת מגן לא מתאים הפעם. בחומת מגן לא היה מולנו צבא מסודר שהתכונן שנים ולא היו מעל מאה חטופים. מי שבנה על מודל חומת טעה".

1 צפייה בגלריה
כנס חוסן ישראל  - אלוף במיל. עמוס ידלין ר׳ אמ״ן לשעבר ונשיא, Mind Israel ישראל בשיחה עם יובל שדה כלכליסט
כנס חוסן ישראל  - אלוף במיל. עמוס ידלין ר׳ אמ״ן לשעבר ונשיא, Mind Israel ישראל בשיחה עם יובל שדה כלכליסט
אלוף במיל. עמוס ידלין ר׳ אמ״ן לשעבר ונשיא, Mind Israel ישראל בשיחה עם יובל שדה מכלכליסט
(צילום: יריב כץ)
ידלין התייחס גם למצבנו בעולם. "התחלנו כשכל העולם איתנו, היינו כמו אוקראינה. מי שנוסע היום בעולם מבין שאנחנו רוסיה. הנסיגה מחאן יונס לא לגמרי לא צודקת, אבל זאת אי הבנה שאי אפשר לנהל את שני העדים בו זמנית. המחשבה שאנחנו נעשה מהלך צבאי והוא יביא את החטופים הצליחה בחודש הראשון כי סינוואר היה בהלם מהאומץ לבצע תימרון קרקעי והוא גם רצה להיפטר מהנשים והילדים, אבל מאז מדינת ישראל לא עדכנה את המטרות שלה. היום צריך שהממשלה תתכנס ותשנה את היעדים שהיא שמה לעצמה. הדבר החשוב ביותר זה להביא את החטופים, זה יעשה הפסקת אש בדרום ובצפון ויאפשר תהליך דיפלומטי להחזיר את החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם המקורית ויאפשר נורמליזציה עם סעודיה. מי שימשיך באותו קו ימצא את עצמו בלי שום מנוף להשיג את יעדי המלחמה".
אמרת שהממשלה צריכה לשנות את המדיניות. האם אתה מאמין שהממשלה הנוכחית מסוגלת?
"אני מומחה אסטרטגי ולא מומחה פוליטי אבל כל תלמיד תיכון ממוצע יכול לראות שהחטוף הראשי פה הוא ראש הממשלה. הוא חטוף בידי שני קיצונים – אחד קיצוני משיחיסט והשני עם עבר פלילי. האנשים האלה לא נותנים לו לעשות את הדבר הנכון. הם לא נותנים לו לטפל במי ייקח את רצועת עזה. נניח שכבשנו, למי נותנים את הרצועה? תביאו פלסטינים שהם לא הרשות. יש טכנוקרטים פלסטינים בעולם שיכלו להגיע והיינו צריכים לדאוג שיהיו שם אנשים אחרים, אבל הממשלה לא טיפלה בזה. שראש הממשלה לא יצא מהשבי אני לא רואה את השינוי שכולנו רוצים שיקרה".
תושבי הצפון מפחדים לחזור לבתיהם בשל האיום המתמשך. האם יש פיתרון בצפון שהוא לא מלחמה?
"בהחלט. מצד אחד ישראל הורידה את הכפפות מול חיזבאללה. טקטית הוא מוכה קשות עם 300 הרוגים טרוריסטים, דבר שלא קרה במלחמת לבנון השנייה. בנוסף, מחסני הנשק מושמדים, יש עמדות תצפית ופיקוד, הגנה אווירית , הרבה מחסנים של טילי אל בוראק. אסטרטגית יש פה שתי סוגיות: מדינת ישראל החליטה שמהערכה הראשית היא בעזה ובצפון היא עושה הגנה. הממשלה לא שמה יעדים לצפון ועליהם להתכנס ולהגיד מה המטרות. בעיני חיזבאללה רוצה הפסקת אש. שנית, יש את עמוס הוכשטיין, היועץ של ביידן שקיבל משימה שהחלטה 1701 תיושם כלשונה, החלטה לפיה אסור לחיזבאללה להיות דרומית לליטני ולישראל אסור לטוס בלבנון. הוכשטיין הוא האיש שיכול להביא הסכם, כי בבסיס נסראללה לא רוצה מלחמה וגם אנחנו לא"
בימים אלה אנחנו מתכוננים לזירה שלישית עם אויב גדול. האם ישראל יכולה להתמודד עם האיום האיראני?
"ב-6 באוקטובר 2023 התכנסנו כמה חברים לוחמים מיום כיפור ודיברנו על המלחמה, על ההפתעה, חלק היו שבויים. כשהתעוררתי בבוקר לא האמנתי – יום כיפור מחדש, אבל לא רק כיפור. זה גם שואה ובעיקר חזרנו למלחמת העצמאות, בה התנפלו עלינו שבע מדינות ערב. היום אנחנו במלחמה מול שבע חזיתות : עזה, לבנון, יו"ש, סוריה, עירק, תימן וכולנו מחכים לראות מה יהיה עם איראן שהיא השחקנית הראשית. אבל אם יש משהו שעבד לנו בשישה חודשים האחרונים זו ההתכוננות של ישראל לתקיפה בטילים ורקטות משבע מדינות. על מדינת ישראל יורים מכל המקומות והיא בכל זאת חיה, הרחובות מלאים והפקקים בשיאם. איראן יכולה להגיב בכמה דרכים, אבל נדרש סבלנות אסטרטגית, לא צריך להיות בפאניקה. אנחנו יודעים להתמודד עם מטח איראני אבל צריכים להחליט לאן המדינה רוצה לנסוע בשנים הבאות".